Ας γνωρίσουμε την οργάνωση “Μπορούμε” – Συνέντευξη

Μπορούμε.. “Καμία μερίδα φαγητού χαμένη”

Συνέντευξη στον Βασίλη Ηλία, από το τμήμα ΚΕΕΠ της ΕΡΤ

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το “Μπορούμε” και για τον ρόλο σας στην οργάνωση.
Ονομάζομαι Αλέξανδρος Θεοδωρίδης και είμαι ο Διαχειριστής της οργάνωσης καθώς και ένα από τα 3 ιδρυτικά μέλη. Το Μπορούμε είναι μια ελληνική οργάνωση αφοσιωμένη πλήρως στη μείωση της σπατάλης φαγητού και τροφίμων καθώς και στην αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς στην Ελλάδα.


Ποιο ήταν το έναυσμα για την δημιουργία αυτής της οργάνωσης;
Το έναυσμα ήταν η παρατήρηση της μεγάλης σπατάλης τροφίμων το 2011 με την ταυτόχρονη ισχυρή αύξηση της επισιτιστικής ανάγκης στην Ελλάδα. Τότε, η Ξένια Παπασταύρου εκ των ιδρυτικών μελών, σκέφτηκε ότι κάτι έπρεπε να γίνει για τη μείωση αυτής της σπατάλης και πως ο καλύτερος τρόπος θα ήταν μια άμεση σύνδεση των δωρητών με τους κοινωφελείς-φορείς αποδέκτες.


Ποιος είναι ο σκοπός του Μπορούμε;

Ο σκοπός του Μπορούμε είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς στην Ελλάδα.

 

Θα μας πείτε συνοπτικά για τα προγράμματα που παρέχει η οργάνωσή σας;
Οι δράσεις του Μπορούμε χωρίζονται σε δύο πυλώνες: α) την πραγματική μείωση της σπατάλης σε κάθε επίπεδο της αλυσίδας τροφίμων, το οποίο υλοποιούμε με το κεντρικό μας πρόγραμμα «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», το «Μπορούμε στο Χωράφι» και το «Μπορούμε στη Λαϊκή» και β) την αφύπνιση και ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσω του ενημερωτικού προγράμματος «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη» και το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο». Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.boroume.gr/programmata/
Πως μπορεί κάποιος πολίτης ή εταιρεία να συμμετέχει στο έργο σας;
Όπως απαντάμε συχνά σε αυτήν την ερώτηση, τα όρια του πως μπορεί κανείς να μας βοηθήσει τα θέτει μόνο η φαντασία του, και αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές τα περασμένα χρόνια από αξιοθαύμαστους ανθρώπους που μας έχουν στηρίξει με κάθε δυνατο τρόπο. Προς ευκολία έχουμε συνοψίσει κάποιους βασικούς τρόπους εδώ: https://www.boroume.gr/boreis-na-voithiseis/
Πείτε μας από πόσα μέλη αποτελείται τώρα η οργάνωση και ποια δράση σας ξεχώρισε το 2019;
Η κεντρική ομάδα της οργάνωσης αποτελείται από 7 άτομα (πλήρους και μερικής απασχόλησης) καθώς και από δεκάδες εθελοντές που μας στηρίζουν όποτε και όσο μπορούν. Μόνο το 2019 σχεδόν 500 εθελοντές μας στήριξαν στις διάφορες δράσεις μας, στο γραφείο μας, τις λαϊκές αλλά και στα χωράφια / περιβόλια που μαζέψαμε περισσευούμενη παραγωγή.
Μια δράση που ξεχώρισε το 2019 είναι ασφαλώς η εκκίνηση της Εθνικής Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων καθώς πρόκειται για ένα εγχείρημα που ονειρευόμασταν 5 χρόνια και μετά από πολλές προσπάθειες και δυσκολίες καταφέραμε να ξεκινήσουμε. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα forum στο οποίο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο φαινόμενο της σπατάλης θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να βρουν από κοινού λύσεις για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης ενώ μέσα στο 2020 θα υπογράφει ένα εθελοντικό σύμφωνο για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Πείτε μας λίγα λόγια για το δίκτυο που έχετε αναπτύξει.
Η φύση του μοντέλου διάσωσης και προσφοράς τροφίμων του Μπορούμε επιτάσσει την ανάπτυξη ενός μεγάλου δικτύου συνεργασιών, από τους εκατοντάδες δωρητές τροφίμων και αντίστοιχα εκατοντάδες κοινωφελείς φορείς-αποδέκτες δωρεών τροφίμων σε όλη την Ελλάδα μέχρι και όλους τους υπόλοιπους φορείς που μας στηριζουν στο έργο μας. Όπως λέμε συχνά, το Μπορούμε δεν κάνει τίποτα από μόνο του, αλλά μόνο σε συνεργασία με άλλους καθώς είναι στο DNA της οργάνωσης να δημιουργεί «γέφυρες» προσφοράς!
Πιστεύετε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας;
Είναι γεγονός ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας της οργάνωσης έχουμε δεχθεί πολύ μεγάλη ανταπόκριση με αποτέλεσμα να έχουμε δώσει περισσότερες από 32 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια. Πάνω από 2.500 εθελοντές μας έχουν στηρίξει ενώ πολλές δεκάδες ιδιώτες και εταιρικοί δωρητές καθώς και πολλά κοινωφελή ιδρύματα μας έχουν στηρίξει ώστε να είμαστε σε θέση κάθε μέρα σώζουμε περισσότερες από 23.000 μερίδες φαγητού.
Από την άλλη πιστεύουμε πως ακόμα αρκετοί δε γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι με τη βοήθεια του Μπορούμε να σώζουν και να προσφέρουν φαγητό και τρόφιμα και για αυτό χαιρόμαστε για κάθε στήριξη που δεχόμαστε από μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Μπορείτε να μας δώσετε μερικές σημαντικές συμβουλές ώστε να μειωθούν οι χαμένες μερίδες φαγητού;
Από πολύ νωρίς δημιουργήσαμε τον Δεκάλογο μείωσης σπατάλης φαγητού.
  1. Ψωνίζουμε «με μέτρο» – Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας. Χρησιμοποιούμε λίστες για τα ψώνια μας και αποφεύγουμε τις παρορμητικές αγορές. Τα επιπλέον τρόφιμα που θα αγοράζαμε, συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
  2. Επιλέγουμε τα «περίεργα» φρούτα και λαχανικά – Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορεί να μην έχουν το «σωστό» μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, γιατί διαφορετικά συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν «τέλεια» εμφάνιση.
  3. Μάθετε πότε στα αλήθεια “χαλάει” το φαγητό – Μαθαίνουμε πότε στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό. Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές ημέρες μετά την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης τους.
  4. Τακτοποιούμε το ψυγείο μας – Οργανώνουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και καταναλώνουμε πρώτα αυτά που είναι να «χαλάσουν» σύντομα. Τοποθετούμε τα προϊόντα στα σωστά ράφια-θήκες.
  5. Αξιοποιούμε την κατάψυξή μας – Μπορούμε να συντηρούμε φαγητό στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο, να το διατηρούμε ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  6. Ζητάμε μικρότερες μερίδες φαγητού – Όταν βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο/ταβέρνα μπορούμε να ρωτήσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα να μας δώσουν μικρότερη μερίδα από την κανονική. Προσπαθούμε, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία να σερβιριστούμε, να τοποθετούμε μικρότερες μερίδες φαγητού στο πιάτο μας και εφόσον θέλουμε να παίρνουμε συμπλήρωμα.
  7. Παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό όταν τρώμε έξω – Δεν ξεχνάμε να ζητάμε από το εστιατόριο/ταβέρνα να μας βάλουν το φαγητό που περίσσεψε σε πακέτο, για να το φάμε αργότερα ή να το συντηρήσουμε στο ψυγείο / κατάψυξη.
  8. Φτιάχνουμε λίπασμα για τα φυτά μας – Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα τροφών για να φτιάξουμε λίπασμα.
  9. Μεταδίδουμε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων – Διαδίδουμε το μήνυμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», σε φίλους και συγγενείς και γινόμαστε πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς.
  10. Δωρίζουμε το περισσευούμενο φαγητό – Τρόφιμα που είναι σε άριστη κατάσταση και δεν τα έχουμε αγγίξει, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας, αφού συμβουλευτούμε τον χάρτη του www.boroume.gr. Μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε με το Μπορούμε στο 210 3237805 ή στο info@boroume.gr εφόσον χρειαζόμαστε βοήθεια να κάνουμε τη δωρεά των τροφίμων μας.
Που πιστεύετε ότι οφείλεται η σπατάλη φαγητού;
Η σπατάλη φαγητού είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων και ως εκ τούτο οι λόγοι δημιουργίας της είναι πολλοί και πολύπλοκοι. Από την ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών και το φαινόμενου του υπερκαταναλωτισμού, μέχρι τη λανθασμένη ανάγνωση ετικετών τροφίμων, από τις μεγάλες διακυμάνσεις αγροτικών προϊόντων μέχρι τις αυστηρές προδιαγραφές όψης προϊόντων, οι λόγοι είναι πραγματικά πολλοί και διαφέρουν από τομέα σε τομέα και από χώρα σε χώρα.
Το σημαντικό είναι πως κατανοώντας πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα σκεπτόμενοι π.χ. ότι η σπατάλη τροφίμων αν ήταν χώρα θα ήταν η 3η πιο ρυπογόνος χώρα του κόσμου με την Κίνα και τις ΗΠΑ αφού σε αυτήν οφείλεται 8% των αερίων του θερμοκηπίου ή ότι μόνο από αυτά που πετούν οι Αμερικάνοι πολίτες θα μπορούσαν θεωρητικά να τραφούν οι 890 εκατομμύρια υποσιτιζόμενοι άνθρωποι του κόσμου, θα πρέπει να ενεργήσουμε όλοι μας άμεσα για την αντιστροφή αυτού του φαινομένου.


Πως μπορεί να επικοινωνήσει ένας ενδιαφερόμενος μαζί σας;

Εάν θέλετε να βοηθήσετε ή εάν έχετε ιδέες για το πώς μπορούμε να κάνουμε το έργο μας καλύτερα, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 3237805 και στο mail info@boroume.gr

 

 

Μοιράσου το άρθρο!