36ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό 2024
Το 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό το οποίο διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ. οργάνωσε και σας παρουσιάζει το πρόγραμμά του με τίτλο «Ο άνθρωπος, η τέχνη της μουσικής και το περιβάλλον» από 20 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου.
Στο Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος, παρουσιάζοντας έργα μεγάλων συνθετών όπως L.v. Beethoven, J. Haydn, F. Chopin, F. Schubert, κ.α., διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές, πολλοί εξ’ αυτών με διεθνή καριέρα, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κύπρο, την Ουκρανία, τη Νορβηγία, τη Νότιο Κορέα την Αλβανία και την Ελλάδα.
Υπογραμμίζοντας τις θεματικές του Φεστιβάλ, αναφέρουμε τα εξής:
Μουσική δωματίου
• Στις 9 Αυγούστου ο σολίστ και καθηγητής βιολοντσέλου του Πανεπιστημίου της South Florida Scott Kluksdahl, μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή της σχολής πιάνου στο Πανεπιστήμιο της Tampa Γρηγόρη Ζαμπάρα θα ερμηνεύσουν έργα για τσέλο και πιάνο των L.v. Beethoven και E. Grieg.
Ρεσιτάλ
• Στις 20 Ιουλίου ο καθηγητής πιάνου στο Πανεπιστήμιο της Tampa Γρηγόρης Ζαμπάρας και η απόφοιτος του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών πιάνου του Πανεπιστημίου της Florida Shanna Thompson, θα ερμηνεύσουν έργα J. Haydn, L.v. Beethoven και F. Liszt.• Στις 21 Ιουλίου η Γαλλίδα υψίφωνος Claudia Galli, με εμφανίσεις μεταξύ άλλων στην Εθνική Όπερα του Παρισιού και στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ, συνοδευόμενη από τον Γάλλο πιανίστα και μουσικό εκγυμναστή της Εθνικής Όπερας του Παρισιού Grégory Moulin θα ερμηνεύσουν λήντερ των F. Schubert, R. Strauss, G. Mahler κ.ά.
• Στις 24 Ιουλίου ο Grégory Moulin, ο Γρηγόρης Ζαμπάρας, η Shanna Thompson και ο Αουλόν Μπίνο θα ερμηνεύσουν δημοφιλή έργα των L.v. Beethoven, F. Chopin, F. Schubert κ.ά.
• Στις 30 Ιουλίου η υψίφωνος Κατερίνα Βασιλειάδου, η οποία έχει κάνει εμφανίσεις σε θέατρα και αίθουσες συναυλιών στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ελλάδα και την Κύπρο και βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, θα ερμηνεύσει τα «20 τραγούδια του Ελληνικού λαού» του Γ. Κωνσταντινίδη.
Στην ίδια συναυλία, ο Ουκρανός τενόρος Roman Poboinyi, ο οποίος έχει εμφανιστεί στην Όπερα της Στουτγκάρδης και στο Κρατικό Θέατρο του Augsburg, θα ερμηνεύσει τον περίφημο κύκλο “Schwanengesang” («Κύκνειο άσμα») του F. Schubert, συνοδευόμενος στο πιάνο από τον Αουλόν Μπίνο.
• Στις 31 Ιουλίου, ο σολίστ κιθάρας, απόφοιτος του Conservatorium Maastricht-Zuyd University, Δημήτρης Τούτσικας θα ερμηνεύσει έργα για σόλο κιθάρα των A. Barrios, H. Villa-Lobos, W. Burle Marx, R. Graham.
• Την 1η Αυγούστου, η υψίφωνος, καθηγήτρια μονωδίας του Πανεπιστημίου της Tampa Hein Jung, συνοδευόμενη από τον Γρηγόρη Ζαμπάρα θα ερμηνεύσει γνωστά λήντερ των F. Schubert και F. Liszt.
• Στις 4 Αυγούστου η υψίφωνος Κατερίνα Βασιλειάδου, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Αουλόν Μπίνο, θα ερμηνεύσει στις 4 Αυγούστου διάσημες άριες των G. Verdi, G. Puccini, C. Gounod κ.ά. ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν από τον Αουλόν Μπίνο πιανιστικά έργα των L.v. Beethoven, F. Schubert και F. Chopin.
• Στις 8 Αυγούστου η πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγός Λυδία Λινάρδου, η οποία έχει εμφανιστεί ως σολίστ αλλά και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου σε συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και την Ολλανδία, θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου με χορούς από όλο τον κόσμο.
Αφιερώματα
• Στις 29 Ιουλίου ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, θα παρουσιάσει με την επιμέλεια του Δημήτρη Σίδερη ένα αφιέρωμα στον Βρετανό συγγραφέα Όσκαρ Ουάϊλντ με τίτλο «Η Μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιν».
• Στις 3 Αυγούστου το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στον διακεκριμένο αρχιμουσικό και συνθέτη Εμμανουήλ Πίκουλα. Στο αφιέρωμα θα ακουστούν έργα δικά του καθώς και του μαθητή του και πρώην αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Δωματίου του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριου Καλκάνη.
• Στις 7 Αυγούστου ο διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής και λυριστής Νίκος Ξανθούλης, συνοδευόμενος από την υψίφωνο Σοφία Καρακούτα θα ερμηνεύσουν μελοποιημένη λυρική ποίηση της Σαπφούς και μουσική γραμμένη για την Αντιγόνη του Σοφοκλή, στο πλαίσιο αφιερώματος στους δύο μεγάλους αυτούς δημιουργούς της Αρχαιότητας
Ελληνικό τραγούδι
• Στις 5 Αυγούστου ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, με εμφανίσεις σε μεγάλα λυρικά θέατρα τις Ευρώπης και βραβευμένες ηχογραφήσεις στο ενεργητικό του, θα ερμηνεύσει δημοφιλή ελληνικά τραγούδια του ελαφρού, λαϊκού και έντεχνου ρεπερτορίου.
Νέοι καλλιτέχνες
• Στις 6 και στις 10 Αυγούστου το Φεστιβάλ, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών και στην απόκτηση εμπειρίας πάνω στη σκηνή, δίνει την ευκαιρία σε τελειόφοιτους σπουδαστές από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα να εμφανιστούν σε δύο συναυλίες, όπου θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων συνθετών για πιάνο, φωνή, έγχορδα και πνευστά.
4ο Συνέδριο πιάνου
• Από 2 έως 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το 5ο συνέδριο πιάνου με θέμα «Η ποιότητα του ήχου ως αποτέλεσμα της κινησιολογίας και του τρόπου ζωής του ερμηνευτή» στο οποίο θα συμμετέχουν ο καθ. Δρ. Γρηγόρης Ζαμπάρας, ο ερευνητής και μεταφραστής Στέφανος Θεοδωρίδης καθώς και οι συμμετέχοντες στο masterclass πιάνου του Φεστιβάλ. Το συνέδριο θα συντονίσει ο μουσικοπαιδαγωγός και μουσικολόγος Δρ. Γιάννης Γρηγοράκης.
Masterclasses & σεμινάρια