25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία.  Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη.  Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών.  Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία.  Βλάπτει το άτομο και έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικογένειες και την κοινωνία. Πρόκειται επίσης για ένα πολιτικό ζήτημα. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας.  Ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από άνδρες. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες.

Κατά το παρελθόν έτος, παρατηρήσαμε αυξημένη προσοχή σε μία εκδήλωση αυτής της βίας.  Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί βίωμα των περισσότερων γυναικών σε κάποιο σημείο της ζωής τους.  Η αυξανόμενη δημοσιοποίηση από γυναίκες από όλες τις περιοχές και όλα τα κοινωνικά στρώματα φέρνει στο φως το μέγεθος του προβλήματος και καταδεικνύει τη δύναμη των γυναικείων κινημάτων να κινητοποιήσουν για να οδηγήσουν τη δράση και την ευαισθητοποίηση που απαιτείται για την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας παντού.

Φέτος, η παγκόσμια εκστρατεία UNiTE των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών υπογραμμίζει την υποστήριξή μας προς τους επιζώντες και τους υπερασπιστές με θέμα «Orange the World: #HearMeToo».  Με το πορτοκάλι ως ενοποιημένο χρώμα αλληλεγγύης, το hashtag #HearMeToo σχεδιάστηκε για να στείλει ένα σαφές μήνυμα: η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να τελειώσει τώρα και όλοι πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Το ίδιο μήνυμα αντανακλάται και μέσω της πρωτοβουλίας ΕΕ-ΟΗΕ.  Αυτό το πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα στους επιζώντες και τους υποστηρικτές τους να γίνουν παράγοντες αλλαγής στα σπίτια, τις κοινότητες και τις χώρες τους.  Αλλά ενώ αυτή η αρχική επένδυση είναι σημαντική, είναι μικρή δεδομένης της κλίμακας της ανάγκης. Πρέπει να θεωρηθεί ως χρηματοδότηση σπόρων προς σπορά για ένα παγκόσμιο κίνημα. Μέχρι το μισό του πληθυσμού μας που εκπροσωπείται από γυναίκες και κορίτσια να μπορεί να ζει ελεύθερο από φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ζούμε σε έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Κάνε τον Φόβο σου Δύναμη: Εκδήλωση του Strong Me για την έμφυλη βία στο Ωδείο Αθηνών με τη συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ

Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Τέχνης, του αθλητισμού και του ακτιβισμού, καθώς και επιζώσες, θα δώσουν ηχηρό “παρών” στην εκδήλωση του Strong Me, του κινήματος για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, στο Ωδείο Αθηνών.

Το Strong me, το κίνημα για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25/11) διοργανώνει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών εκδήλωση αφύπνισης με τίτλο “Κάνε τον Φόβο σου Δύναμη” για την πραγματικότητα της Έμφυλης Βίας.

Η τέχνη και ο αθλητισμός ανοίγουν τον δρόμο για να μετατρέψουμε τον φόβο μας σε δύναμη, γι΄αυτό και σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Τέχνης, του αθλητισμού και του ακτιβισμού, καθώς και επιζώσες έμφυλης βίας, θα δώσουν ηχηρό “παρών” στην εκδήλωση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τη συμμετοχή καλλιτεχνών (Πέννυ Μπαλτατζή, Ειρήνη Τουμπάκη και Ασπασία Θεοφίλου) υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη.

Τέλος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για την Έμφυλη Βία “Οι κόρες της σιωπής” της Δέσποινας Σωτηροπoύλου, το οποίο πριν λίγες ημέρες έλαβε το 1ο Βραβείο Δραματουργικού Ντοκιμαντέρ στο “2ο International Film Epidaurus”, υπό την αιγίδα του “London Greek Film Festival”.
Ξεχώρισε τη βία από την αγάπη

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος “ΑΤΤΙΚΗ” διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24/11 και ώρες 11:00 με 15:00 στον εσωτερικό χώρο των σταθμών μετρό Συντάγματος και Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα παρευρίσκονται ειδικοί/ές επιστήμονες με σκοπό να παρέχουν ενημέρωση και πληροφόρηση σε κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.

Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε γυναίκες και κορίτσια να μην σιωπούν απέναντι στον φόβο και να πουν ΟΧΙ σε κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης.

Παράλληλα θα δίδονται πληροφορίες για τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών – Θυμάτων Βίας που στηρίζει το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική».

 

Θεατρική παράσταση MAIden

Ο δήμος Αθηναίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, που τιμάται στις 25 Νοεμβρίου, παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση MAIden του Γιώργου Νικολαϊδη με την ηθοποιό Ζωή Ξανθοπούλου, την Παρασκευή 24  Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο “ΜΕΛΙΝΑ”.

Μια γυναίκα αφηγείται την ιστορία της ζωής της, στα όρια του πραγματικού με το φανταστικό, στα όρια του χρόνου που πιέζει για αποφάσεις, αλλαγές και ταυτότητα. Ανάμεσα στη βιολογική υπόσταση και την κοινωνική εικόνα η ηρωίδα αναζητά το δικό της πραγματικό εαυτό.

Στην εκδήλωση συμμετέχει η μουσικός Kay Zhang  (σαξόφωνο) από το μουσικό σύνολο “Ensemble du Bout du Monde” ευγενική προσφορά της Αυστραλιανής Πρεσβείας.

Πολιτιστικό Κέντρο “ΜΕΛΙΝΑ”: Ηρακλειδών 66, Θησείο

Ώρα: 18.00

 

Θεατρική παράσταση  Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας

Μια μέρα μετά την Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών (25 Νοέμβρη), δηλαδή την Κυριακή 26 Νοέμβρη, μετά την παράσταση “Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας” (ώρα έναρξης 20.00) της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, θα ακολουθήσει συζήτηση με προσκεκλημένες την Πανεπιστημιακό και συγγραφέα Πέπη Ρηγοπούλου και τη συγγραφέα Μαρώ Τριανταφύλλου.

Βία κατά των γυναικών; Που κυοφορούν τη ζωή; Είναι σα να λες: βία κατά των παιδιών, κατά των αμάχων, κατά των φτωχών …

Εν έτει 2023 η βασίλισσα του πλανήτη είναι η βία; Βεβαίως!
Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς να αντιδράσουμε;
Πριν απ’ όλα ενώνοντας τη σκέψη μας, δηλαδή τη ψυχή μας (μαζί πάνε αυτά) με τους γύρω μας, αυτούς που αγωνιούν και οργίζονται και θέλουν κάτι να κάνουν, κάπως να συνεισφέρουν.

Ίσως αυτό οδηγήσει σε δράσει, σε κάτι, σίγουρα όμως όχι σε αδράνεια.

Λίγα λόγια για την παράσταση

«Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας» είναι ο τίτλος του έργου, της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2015) Λευκορωσίδας δημοσιογράφου και συγγραφέως Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, το οποίο παρουσιάζεται, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο θέατρο «Φούρνος» σε σύλληψη – ερμηνεία Κάτιας Γέρου και Ναταλίας Γεωργοσοπούλου και δραματουργική επεξεργασία Παντελή Μπουκάλα.

Δύο γυναικείες φιγούρες στη σκηνή καταθέτουν ένα σύγχρονο μαρτυρολόγιο για τη συμμετοχή της σοβιετικής γυναίκας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αφηγούνται την τραγική ιστορία της θηλυκότητας μέσα στα πεδία των μαχών, δημιουργώντας ένα τοπίο μνήμης, όπου συνδέονται το παρόν με το παρελθόν, το πραγματικό με το ονειρικό.

Ο σκηνικός χρόνος, γεμάτος ρωγμές και ρήγματα, δημιουργεί τον τόπο όπου ανασαίνει η ανθρώ-πινη ψυχή. Οι δύο θηλυκές φιγούρες αποκαλύπτουν προσωπικά βιώματα γεμάτα συγκρούσεις και αντιφάσεις και την ίδια στιγμή φωτίζουν το ανείπωτο βάθος των συναισθημάτων τους, των από-κρυφων επιθυμιών και των ονείρων τους.

Μεταξύ έρωτα και πολέμου, μνήμης και ιστορίας, οργής και χιούμορ, οι γυναίκες αυτές επαναδιεκ-δικούν τις ζωές τους, τα σώματά τους, τα συναισθήματά τους, τους εαυτούς τους. Κατά τη διάρκεια της παράστασης η σκηνή μετατρέπεται σε χώρο εξέγερσης του ανθρώπινου πάθους απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 28 Γενάρη η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Μαρόκο (Ραμπάτ) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ JASSAD “Festival International des femmes metteuses en scène”.

Το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι ένα πολυφωνικό ντοκουμέντο, μια εξομολόγηση της γυναικείας μνήμης από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Κυκλοφορεί σε μετάφραση Ελένης Μπακοπούλου από τις εκδόσεις Πατάκη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου

Σύλληψη- Ερμηνεία: Κάτια Γέρου, Ναταλία Γεωργοσοπούλου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Σάββας Στρούμπος

Δραματουργική επεξεργασία: Παντελής Μπουκάλας

Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης

Σκηνική εγκατάσταση: Ηλίας Παπανικολάου

Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου

Φωτογραφίες, βίντεο: Δημήτρης Μαόφης

Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας (ContAct)

Παραγωγή: Ομάδα θεάτρου Άλας

Το σκηνικό της παράστασης είναι εμπνευσμένο από την εικαστική εγκατάσταση του Κυριάκου Κατζουράκη “Ιερά οδός”. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του.

Ευχαριστούμε θερμά το «Θέατρο Φούρνος» για την συμβολή του στην υλοποίηση της παράστασης.

Info:

Τοποθεσία: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 26 Νοεμβρίου μετά το τέλος της παράστασης. Ώρα έναρξης παράστασης: 20.00.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια: 65 λεπτά

Πληροφορίες: Τηλ.: 210646 0748

Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.more.com/theater/o-polemos-den-exei-prosopo-gynaikas/

 

7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο

Το WIFT GR – Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα) παρουσιάζει την ετήσια κινηματογραφική γιορτή του, το 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, το όποιο θα πραγματοποιηθεί στις 23-26 Νοεμβρίου 2023 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο. Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ συμπίπτει ημερολογιακά και τιμά την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Το 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ WIFT GR 50/50 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το Trailer του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR:https://youtu.be/AvHeUM575D8

Η φετινή θεματική:

Η θεματική της έβδομης διοργάνωσης έχει τίτλο «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» και εστιάζει σε Ελληνίδες γυναίκες – επαγγελματίες του κινηματογράφου, από όλες τις ειδικότητες, που διακρίθηκαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Κλερμόν Φεράν, Σεράγεβο, διεθνή διαγωνιστικά τμήματα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Δράμας κ.ά.). την τελευταία πενταετία (2018-2023).

Θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους τις οποίες υπογράφουν ή στις οποίες έχουν συμμετοχή Ελληνίδες σκηνοθέτριες, σκηνογράφοι, διευθύντριες φωτογραφίας, ηθοποιοί, μοντέζ κ.λπ. Επιπλέον, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνεται διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους από Ελληνίδες δημιουργούς.

Εκτός από τις προβολές, στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται κεντρική συζήτηση με θέμα «Γυναίκες Δημιουργοί στον Ελληνικό Κινηματογράφο» με ομιλήτριες διαφόρων ειδικοτήτων που θα αναδείξουν πλευρές της θεματικής του Φεστιβάλ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μοιράσου το άρθρο!