Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Αγνοουμένων (30/8)

Κάθε χρόνο, στις 30 Αυγούστου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγνοουμένων, ο Τομέας Αναζητήσεων/Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών – RFL του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επαναλαμβάνει τη δέσμευση του:
  • να παραμένει στο πλευρό εκείνων που γυρεύουν απαντήσεις, καθώς και το Δικαίωμα των οικογενειών να μένουν ενωμένες,
  • να αναζητούν τους δικούς τους και να επικοινωνούν μαζί τους, αλλά και
  • να προσφέρει έμπρακτη συμπαράσταση σε όσους την έχουν ανάγκη.

 

Βίντεο του Ε.Ε.Σ. για τη διαχρονική προσφορά του Τομέα Αναζητήσεων προς την Ελληνική κοινωνία:

https://youtu.be/m2_hc7k7u5c?si=I3a-5vRlKBtMZv5N

 

Για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), η διαχρονική αυτή δέσμευση ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης, χρονολογείται από το 1915. Σήμερα, οι σύγχρονες γεωπολιτικές συνθήκες και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν όλο και πιο επιτακτικό το έργο των Αναζητήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και απαιτούν τη διεύρυνση του φάσματος των εργασιών τους.
Σημειώνεται ότι ο Τομέας Αναζητήσεων/Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών – RFL του ΕΕΣ, ενεργό μέλος του Διεθνούς Δικτύου Οικογενειακών Δεσμών, δέχεται ετησίως, κατά μέσο όρο, αιτήσεις αναζήτησης για περισσότερα από 850 άτομα.

 

 

Την τελευταία δεκαετία η Διεύθυνση Αναζητήσεων & του Ε.Ε.Σ., αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς Δικτύου Αναζητήσεων & , εργάστηκε για τη διευκρίνιση της τύχης 7635 ατόμων, από τα οποία, στις αρχές του 2023, συνέχιζαν να αναζητούνται τα 3088.
Στο τέλος της χρονιάς, ο αντίστοιχος αριθμός είχε ανέλθει στα 3406 άτομα, το οποίο συνεπάγεται 1566 οικογένειες βυθισμένες στην αγωνία για το τι απέγιναν οι δικοί τους.

 

 

Μόνο το 2023, απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Αναζητήσεων & για αναζητήσουν μέλη της οικογένειας τους 402 άτομα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και 8 ασυνόδευτοι ανήλικοι στη χώρα μας. Οι 402 αυτοί αιτούντες αναζητούσαν συνολικά 664 άτομα. Τα ίχνη των 615 από αυτά είχαν χαθεί εξαιτίας των πολέμων και της μετανάστευσης. 133 από τα αιτήματα, για αναζήτηση αντίστοιχου αριθμού ατόμων, παραπέμφθηκαν για δικανική διαχείριση, καθώς συνδέονταν με τραγικά συμβάντα.
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αναζητήσεων & πραγματοποίησαν 2899 ενέργειες αναζήτησης, ολοκληρώνοντας τελικά την διαχείριση 340 υποθέσεών, οι οποίες συνδέονταν με την αναζήτησης 587 ατόμων. Κατάφεραν να εντοπίσουν συνολικά 162 άτομα, τα 157 εν ζωή, οπότε και επανασυνδέθηκαν με τους συγγενείς τους. Στις υπόλοιπες 5 περιπτώσεις, τουλάχιστον περατώθηκε η αγωνία των οικογενειών τους, καθώς διευκρινίστηκε η τύχη τους.
Η Διεύθυνση Αναζητήσεων τέλος, διευκόλυνε την επικοινωνία 45 ατόμων με τις οικογένειες τους, αποτρέποντας την εξαφάνιση τους.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!