Ας γνωρίσουμε την Αμυμώνη και το έργο της

Συνέντευξη στον Βασίλη Ηλία, από το τμήμα ΚΕΕΠ της ΕΡΤ
Την συνέντευξη μας παραχώρησε η κυρία Παρασκευή Μπέλλου, Πρόεδρος του Συλλόγου

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την Αμυμώνη.

Η «Αμυμώνη» είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Ιδρύθηκε πριν από 26 χρόνια, σε μια εποχή που δεν υπήρχε οποιοδήποτε κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο για παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες και παραμένει ο μόνος πανελλήνιος φορέας που παρέχει εκπαίδευση σ’ αυτά τα παιδιά.

Ως μητέρα παιδιού που τότε αντιμετώπιζε αυτή την πραγματική ανεπάρκεια στη χώρα, ήρθα σε επαφή με άλλους γονείς που αντιμετώπιζαν την ίδια αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους, κι έτσι εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε την Αμυμώνη.

Ποιος είναι ο σκοπός του σωματείου σας;

Ο σκοπός μας είναι να έχουν και τα τυφλά παιδιά με πρόσθετες αναπηρίες, τις ευκαιρίες που τους αναλογούν στην εκπαίδευση, την αξιοπρέπεια και στην όσο το δυνατόν πιο αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την κοινωνική προσφορά;

Ο Σύλλογος γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη του γιού μου, Παντελή, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Ο γιός μου ήταν και είναι αυτός που μου δίνει καθημερινά δύναμη και όραμα για το μέλλον.

Πόσοι είναι οι ωφελούμενοι από τα προγράμματά σας;

Όλα αυτά τα χρόνια η Αμυμώνη μέσα από τα 4 προγράμματα που λειτουργεί, έχει περιθάλψει, βοηθήσει και εκπαιδεύσει πάνω από 280 άτομα, ενώ παράλληλα έχει καθοδηγήσει και στηρίξει με κάθε τρόπο και τις οικογένειές τους. Επί του παρόντος, η Αμυμώνη παρέχει τις υπηρεσίες της σε 90 άτομα (βρέφη έως ενήλικες 45 ετών).

Πείτε μας λίγα λόγια για τις δράσεις που έχετε πραγματοποιήσει και κάποιες που θέλετε να υλοποιήσετε στο μέλλον.

Βασική μας επιδίωξη είναι να συμμετέχουμε σε δράσεις και να υλοποιούμε προγράμματα που φέρνουν σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητα των παιδιών μας και έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία. Μια από τις πρόσφατες καινοτόμες δράσεις μας, η οποία βραβεύτηκε εις διπλούν, είναι η δημιουργία μιας Πρότυπης Παιδικής Χαράς για παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες στις εγκαταστάσεις μας στο Ελληνικό. Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώσαμε τη δράση «Παραμύθι χωρίς όρια», τη μόνη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παραμυθιών για παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες στην Ελλάδα. Παράλληλα, μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και χρηματοδότησης προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε το έργο μας. Μια από αυτές είναι η καμπάνια «Βάλε το λιθαράκι σου», ένα βραχιολάκι με το λογότυπο της Αμυμώνης το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το e-shop μας.

Ποια δράση σας είχε την μεγαλύτερη απήχηση για το 2019;

Νομίζω πως όλες οι δράσεις μας είχαν αρκετά μεγάλη απήχηση, όμως το «Παραμύθι χωρίς όρια» ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης παραμυθιών, η οποία απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης. Η βιβλιοθήκη αποτελείται από 10 παραμύθια των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, τα οποία αφηγούνται εθελοντές της ΜΚΟ Διαβάζω για τους Άλλους, ενώ κάποια από αυτά έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα οπτικά, υπό τις οδηγίες του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης, ώστε να γίνονται αντιληπτά από παιδιά με προβλήματα όρασης. Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» και τα παραμύθια διατίθενται δωρεάν στο Διαδίκτυο.

Πώς μπορεί κάποιος πολίτης ή εταιρεία να συμμετέχει στις δράσεις σας;

Ένας πολίτης μπορεί να κάνει αίτηση για να γίνει εθελοντής συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα μας και/ή να κανονίσει μία επίσκεψη στο χώρο μας. Μια εταιρεία μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων ώστε να οργανώσουμε από κοινού μια δράση με τους εργαζόμενους ή μια χορηγία για τα προγράμματά μας.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας;

Όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος μας στηρίζει μέσα από τον εθελοντισμό, τη δωρεάν παροχή ειδών ή υπηρεσιών, την αγορά προϊόντων από το e-shop και Bazaars μας. Οι άνθρωποι που μας συνδράμουν επειδή είναι σταθερά δίπλα μας, είναι κάτι παραπάνω από υποστηρικτές. Είναι συνοδοιπόροι. Και όσο τα χρόνια περνάνε, η οικογένεια της Αμυμώνης γίνεται όλο και μεγαλύτερη!

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας και που μπορεί να σας βρει;

Μπορεί κανείς να μας βρει στις εγκαταστάσεις μας στο Ελληνικό, στην Πρώην Αμερικανική βάση, τηλεφωνικά στο 210 9631441 ή μέσω email στο info@amimoni.gr. Αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα προγράμματα που παρέχει η Αμυμώνη.

Για την δια βίου υποστήριξη, εκπαίδευση και φροντίδα των ωφελούμενών μας, εκπονούμε σε καθημερινή βάση τέσσερα προγράμματα:

1) Πρώιμη Παρέμβαση: Υλοποιείται με παρέμβαση κατ΄ οίκον ή στο εκπαιδευτικό πλαίσιο και απευθύνεται σε βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης από 0 έως 6 ετών στην Αττική και από 0 έως 10 ετών στην Επαρχία. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με το παιδί υπό μορφή παιχνιδιού και συμβουλευτική των γονέων.

Στόχος του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν έγκαιρη αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του παιδιού και η στήριξη και καθοδήγηση των γονέων.

2) Κέντρο Ημέρας «Ίριδα»: Εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 40 παιδιά και ενήλικες από 6 έως 45 ετών, οι οποίοι χωρίζονται σε τάξεις ανάλογα με την ηλικία και τη λειτουργικότητά τους. Το εξατομικευμένο τους πρόγραμμα περιλαμβάνει θεραπευτικές παρεμβάσεις, δράσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και εξωτερικές δραστηριότητες κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων καθημερινής ζωής.

3) Ξενώνας «Πολίχνη»: Λειτουργεί από Παρασκευή έως Δευτέρα, φιλοξενώντας 5 ωφελούμενους ανά εβδομάδα. Περιλαμβάνει δραστηριότητες που προάγουν την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση στην ημιαυτόνομη διαβίωση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη στήριξη της οικογένειας. Στεγάζεται σε ενοικιαζόμενη μονοκατοικία στο Χαλάνδρι.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων και των οικογενειών τους.

4) Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Λίλιαν Βουδούρη»: Πρόκειται για το πρώτο σπίτι στην Ελλάδα, δομημένο ειδικά για τη στέγαση, εφ’ όρου ζωής, ανθρώπων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, ώστε να μπορούν να ζήσουν σε έναν όμορφο, κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όταν οι γονείς θα αδυνατούν να τους παρέχουν τη φροντίδα που χρειάζονται.

Στόχος του προγράμματος είναι η καθημερινή φροντίδα των ανθρώπων και η διατήρηση των δεξιοτήτων τους για την εξασφάλιση μιας ποιότητας ζωής στη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Πείτε μας για τις συνεργασίες που έχετε αναπτύξει με άλλους φορείς και τις βραβεύσεις σας του σωματείου.

Είμαστε μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ε.Σ.Α.μεΑ και της Ένωσης φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ΜΕΛΕΔΩΝΗ. Σε διεθνές επίπεδο, είμαστε μέλη του Δικτύου EASPD (European Association of Service providers for Persons with Disabilities). Αυτή τη χρονική περίοδο συμμετέχουμε στο έργο “Promoting Effective Communication for Individuals with a Vision Impairment and Multiple Disabilities” PRECIVIM (2017 – 2020) και στο έργο “Early Intervention Services for Families with Children with Vision Impairment and Additional Disabilities” – ErISFaVIA (2019 – 2022) στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ της Βασικής Δράσης ΚΑ2 με συντονιστή φορέα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και φορέα διαχείρισης το ΙΚΥ.

Το 2018 λάβαμε το Βραβείο Εταιρικής Επικοινωνίας (Corporate and Business Communications) στην Τελετή Απονομής των «Corporate Affairs Excellence Awards» που διοργανώνονται από τον τομέα Εταιρικών Υποθέσεων (Corporate Affairs) της ΕΕΔΕ, καθώς και μία Ειδική Διάκριση που αφορά στην Καλύτερη χρήση δεικτών επίδοσης (KPIs), για τη Δημιουργία της Πρότυπης Παιδικής Χαράς για παιδιά με προβλήματα όρασης & πρόσθετες αναπηρίες.

Την ίδια χρονιά λάβαμε Τιμητικό Βραβείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρώτης και Πρότυπης Παιδικής Χαράς στην Ελλάδα για παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, στην Τελετή Απονομής των Εθνικών Βραβείων Εξυπηρέτησης Πελατών (CS AWARDS) που διοργάνωσε για 9η χρονιά το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ).

Τέλος, το 2015 η Αμυμώνη βραβεύτηκε στο πλαίσιο του θεσμού «Νησίδες Ποιότητας 2015», βραβείο που δίνεται κάθε 2 χρόνια από την Κίνηση Πολιτών & το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το βραβείο απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα θέλαμε να μάθουμε για το “Τραγούδι της Αμυμώνης”, πως ξεκίνησε και τι θέλει να πει στο κοινό.

Το τραγούδι της Αμυμώνης μιλάει για την αγάπη που πάντα έχει ο γονιός για το παιδί του και είναι ένα τραγούδι που έγραψε ο Αλέξανδρος Ιακώβου για τα δυο παιδιά του, το οποίο χάρισε απλόχερα στην Αμυμώνη. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αλέξανδρος είδε ένα ντοκιμαντέρ για την Αμυμώνη στην τηλεόραση, στο οποίο μιλούσα για τη δράση του συλλόγου, τις δυσκολίες και την αγωνία μας για το μέλλον των παιδιών μας. Λίγο καιρό αργότερα, με συνάντησε τυχαία σε ένα Bazaar μας και από τότε ήρθε κοντά μας, γνώρισε τα παιδιά μας και πλέον αποτελεί μέλος της οικογένειάς μας. Μέσα σε λίγους μήνες συγκέντρωσε όλους αυτούς τους σπουδαίους συντελεστές, τον Ορφέα Περίδη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Χρήστο Θηβαίο, την Πέννυ Μπαλτατζή, τη Μαρίζα Ρίζου και το Διονύση Σαββόπουλο, οι οποίοι αφιλοκερδώς και με πολλή αγάπη συμμετείχαν στο συλλογικό αυτό έργο. Τον Δεκέμβριο ο δίσκος κυκλοφόρησε από το Όγδοο Music Group και πολύ γρήγορα ξεχώρισε και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο.

Στο e-shop που διαθέτει το σωματείο σας τι μπορεί να αγοράσει κάποιος και πως μπορεί να κάνει δωρεά ένας ενδιαφερόμενος στην Αμυμώνη;

Στο e-shop μας μπορεί κανείς να βρει, χειροποίητα κοσμήματα, ανδρικά και γυναικεία, διακοσμητικά αντικείμενα, προσωποποιημένα δώρα, το CD με το τραγούδι της Αμυμώνης καθώς και πολλά άλλα μοναδικά είδη φτιαγμένα με πολλή αγάπη από το εργαστήρι μας και τους εθελοντές μας! Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε τη συλλογή με τα μαρτάκια μας, τις λαμπάδες και τα πασχαλινά διακοσμητικά μας!

Όποιος επιθυμεί να στηρίξει τις προσπάθειες μας και κυρίως το Έργο μας, μπορεί να κάνει μια δωρεά μέσα από την ηλεκτρονική φόρμα: https://donate.amimoni.gr/

 

Μοιράσου το άρθρο!