Συνέντευξη από το Weswim: Ένα project για τους λάτρεις της θάλασσας

Συνέντευξη στον Βασίλη Ηλία, από το τμήμα ΚΕΕΠ της ΕΡΤ
Την συνέντευξη μας παραχώρησε ο κύριος Πέτρος Παρθένης, Ιδρυτής και συντονιστής του Weswim.

Πείτε μας λίγα λόγια για το Weswim.

Ονομάζομαι Παρθένης Πέτρος και είμαι ο ιδρυτής και συντονιστής του Project Weswim που κινητοποιεί μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τον κόσμο να κολυμπάει στην θάλασσα όλο το χρόνο, χειμώνα – καλοκαίρι, σε πανέμορφα Ελληνικά τοπία. Το Weswim βοηθά τους ανθρώπους να αναζητήσουν μια αλλαγή στο στυλ ζωής τους, κολυμπώντας σε ένα μη ανταγωνιστικό πνεύμα και να βιώσουν την φύση και τις όμορφες θάλασσες και ακτές σπάζοντας τον κύκλο της μοναξιάς και βοηθώντας τους να βελτιώσουν το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης και την ψυχολογική τους ισορροπία. Οι συναντήσεις μας γίνονται ως επί το πλείστον κάθε Κυριακή στην Αθηναική Ριβιέρα (Βουλιαγμένη), λίγα λεπτά από το αστικό τοπίο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με την διοργάνωση οργανωμένων εκδρομών αλλά και προπονητικών κολυμβητικών /τουριστικών camp.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην ίδρυση του κινήματος;

Η ιδέα προέκυψε όταν παρατήρησα μέσα από το επαγγελματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαι (Διαφήμιση/Αθλητικός Τουρισμός) αλλά και το αθλητικό μου (Τριαθλητής-Κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας), ότι μπορεί κανείς να αποδώσει καλύτερα και με περισσότερη ψυχική ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής του (επαγγελματικά, προσωπικά), αρκεί να αναλάβει την δέσμευση να αθλείται στην Θάλασσα ομαδικά και όχι ατομικά όπως αντανακλαστικά έχουμε συνηθίσει, προσπαθώντας να ξεφύγουμε συνήθως από τα προβλήματα μας και να βρούμε νέες διεξόδους. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης παρατήρησα στις πισίνες κοινού ότι το κολύμπι (εκτός αν κάποιος ήταν επαγγελματίας αθλητής) είχε περισσότερο “ατομική” χροιά, οπότε ξεκίνησα να κινητοποιώ τον κόσμο προς την “ομαδική” κολύμβηση και κυρίως στην Θάλασσα.

Θεώρησα ότι το μοίρασμα, το οποίο προέκυψε μέσα από δική μου εσωτερική ανάγκη, είναι μονόδρομος αν θέλουμε να βαδίζουμε στην αλμυρή και συνάμα “φωτεινή” και δημιουργική πλευρά της ζωής. Τα πόδια στην άμμο όλο το χρόνο, αλλά και η επαφή με το αλμυρό νερό και τον ήλιο, για ενήλικες και μικρά παιδιά, είναι μία διαρκής υπενθύμιση της σύνδεσης μας με την φύση και της ενέργειας που αντλούμε από την επαφή μας με αυτήν.

Το Weswim ουσιαστικά προέκυψε μέσα από πολυετείς αθλητικές εμπειρίες και ταξίδια, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για ενεργοποίηση των ανθρώπων να βγουν από την ζώνη ασφαλείας του αστικού τοπίου και να αθληθούν στην Θάλασσα ομαδικά και να μοιραστούν εμπειρίες, τεχνογνωσία αλλά κυρίως την αίσθηση του ανήκειν σε ένα community . Όπως δηλαδή κάνουν μαζικά τα τελευταία χρόνια στο Εξωτερικό, χωρίς όμως να έχουν το κατάλληλο και ιδανικό μεσογειακό κλίμα, όπως φυσικά έχουμε εμείς ολόκληρο το χρόνο διαθέσιμο.

Αυτό λοιπόν είναι το “Χρυσό” πακέτο του weswim · Ομαδική προπόνηση με μοίρασμα σε μεσογειακό σκηνικό, όλο το χρόνο.

Αυτός φυσικά είναι και ο λόγος που το μότο μας #Togetherisbetter, χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις μας .

Από πόσα μέλη αποτελείται το Weswim;

Το Weswim αποτελείται από 8.000 περίπου διαδικτυακά μέλη, από τα οποία περισσότερα από 1500 έχουν δώσει το παρόν σε συναντήσεις και event που διοργανώνουμε τα τελευταία 4 χρόνια. Η εκτίμηση είναι ότι τα νούμερα αυτά αυξάνονται αλματωδώς κάθε χρόνο και φυσικά υπάρχει και ένας μεγάλος όγκος ακόλουθων από όλο τον κόσμο, καθώς το weswim σαν τρόπος άσκησης και στάση ζωής δεν γνωρίζει σύνορα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις δράσεις που έχετε πραγματοποιήσει και ποια από αυτές είχε την μεγαλύτερη απήχηση για το 2019;

Συνολικά τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε κάνει περισσότερα από 160 event στην Θάλασσα ανοιχτά για το κοινό, ενώ έχουμε οργανώσει φιλανθρωπικά κολυμβητικά δρώμενα για κοινωνικούς σκοπούς σε συνεργασία με αθλητές και φυσικά πολλές δράσεις για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος· την Θάλασσα . Το 2019 ξεχώρισε η ενεργή συμμετoχή μας σε συνεργασία με το National Geographic στην καμπάνια (Planet Or Plastic?) κατά του πλαστικού με πρωταγωνιστικό ρόλο σε τηλεοπτικά σποτ και στην διαδικτυακή προώθηση .

Οι δράσεις μας δεν περιορίζονται στην θάλασσα, αλλά συμμετέχουμε οργανωτικά σε στήριξη αντίστοιχων κινημάτων με τρέξιμο στα βουνά της Ελλάδας προσπαθώντας να περάσουμε ισχυρά οικολογικά μηνύματα με την συμμετοχή των μελών μας (Υμηττός Go Green Runs).

Επόμενη μεγάλη μας δράση με κοινωνικό αντίκτυπο , η Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, ημερομηνία στην οποία θα κολυμπήσουμε για τους άστεγους της ΣΧΕΔΙΑ με σκοπό να διαδώσουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης και να στηρίξουμε το μοναδικά ανθρώπινο έργο τους.

Σας περιμένουμε να κολυμπήσετε μαζί μας, καθώς με την συμμετοχή όλων μας, θα γνωστοποιήσουμε στο ευρύτερα κοινό ότι: #Togetherisbetter

Ειδικά φιλοτεχνημένο Σκουφάκι θα μοιραστεί στους 120 κολυμβητές που θα ζεστάνουν με αυτά τις καρδιές των αστέγων στα κρύα νερά της Βουλιαγμένης.

Πως μπορεί κάποιος εθελοντής ή εταιρεία να συμμετέχει στις δράσεις σας;

Εθελοντικά μπορεί να έρθει φυσικά ο οποιοσδήποτε και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κολυμπήσει μαζί μας αρκεί να έχει κάποιες βασικές γνώσεις κολύμβησης. Ετοιμάζουμε παράλληλα πολλές δράσεις κολυμβητικού τουρισμού αλλά και οργανωμένα events που απευθύνονται σε στελέχη και εργαζόμενους εταιρειών και θα αφορούν την βελτίωση των κολυμβητικών δεξιοτήτων τους μέσα από την παροχή συμβουλών και διαδραστικών κολυμβητικών εμπειριών. Οι εμπειρίες αυτές θα βοηθούν τις εταιρείες να προσφέρουν στους εργαζόμενους ένα μοναδικό δώρο επαφής με την φύση αποκτώντας εργαλεία μοναδικά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας και που μπορεί να σας βρει;

Η επικοινωνία με το Weswim γίνεται μέσω Email αλλά και φυσικά μέσω των Link των δημοφιλών μας μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μας βρίσκει (Swim events) κανείς στα: https://www.facebook.com/Weswimgreece/

https://www.instagram.com/weswimgreece/

https://www.youtube.com/channel/UCv0wFDA97CHE4YNOEx8LQ9Q?view_as=subscriber

Για τα event Εταιρικής υπευθυνότητας στα Info@weswim.gr & Mob :+306976788874 Πέτρος Παρθένης.

Τον Μάρτιο του 2020 θα λειτουργεί και το πλήρως ενημερωμένο website (Weswim.gr) με συγκεκριμένες προτάσεις για ενδιαφερόμενους και μεγάλες εταιρείες με συναφείς Weswim στόχους.

Το Weswim απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες;

Το ηλικιακό προφίλ των ανθρώπων που έρχονται στις συναντήσεις μας είναι κυρίως 25-50 ετών ενώ το επαγγελματικό δεν γνωρίζει περιορισμούς και στις τάξεις μας θα δει κανείς ανθρώπους από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καλλιτέχνες, Bloggers, στρατιωτικούς, αθλητές, δημοσιογράφους, ηθοποιούς και παράλληλα αρκετά στελέχη εταιρειών που κατέχουν διευθυντικές θέσεις αλλά και άνεργους. Φυσικά ενθαρρύνουμε τις οικογένειες να φέρνουν και τα παιδιά τους, τα οποία είναι από τους πρωταγωνιστές των συναντήσεων μας.

Τέλος, πολύ δυνατό μας χαρακτηριστικό οι αρκετοί ξένοι που έρχονται στα events μας οι οποίοι είτε μένουν στην Ελλάδα είτε μας βρίσκουν σε site, ενώ συνήθως είναι οι πιο φανατικοί λόγω της αξίας που έχει για εκείνους η όλη εμπειρία.

Ποιο είναι το κίνητρο για να συμμετέχει κάποιος στις δράσεις σας;

Τα ισχυρότερα κίνητρα ήταν και θα είναι πάντα η άθληση και η ευεξία που προσφέρει η θάλασσα σε μη ανταγωνιστικό περιβάλλον και φυσικά η κοινωνικοποίηση των συμμετεχόντων. Στο τέλος, όλοι φεύγουν από την παραλία με ένα πλατύ χαμόγελο παίρνοντας μαζί τους μοναδικά ψυχικά και σωματικά εφόδια, σύμμαχους για μια συνήθως απαιτητική καθημερινότητα που λίγο έως πολύ όλους μας ακολουθεί. Μέσω όλων αυτών που φυσικά συμβαίνουν στην φύση, κατακτάμε και το κίνητρο συμμετοχής στην ζωή με έναν ιδιαίτερα υγιές και δημιουργικό τρόπο.

Θα θέλαμε να δώσετε κάποιες συμβουλές στους νέους για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την κολύμβηση.

Μία πολύ χρήσιμη συμβουλή που θα έδινα στους νέους είναι και χαρακτηριστικό της ομάδας Weswim. Στηρίζεται στο Μότο “ Πάω αργά για να φθάσω γρήγορα” που σηματοδοτεί την ανάγκη να κάνουμε τα πράγματα που αγαπάμε με τον δικό μας ρυθμό, ακόμα και αν αυτός ο ρυθμός νομίζουμε ότι είναι αργός. Ο αθλητισμός θα πρέπει να στηρίζεται από μικρές ηλικίες όχι τόσο στην πίεση επίδοσης, όσο στην απόλαυση της διαδρομής και την ομαδικότητα. Έχουμε πάντα την ανάγκη να κάνουμε τα πράγματα πιο γρήγορα, πιο δυνατά η ακόμα και πιο ατομικά, γιατί στο βάθος πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πραγματική αξία. Στο weswim η λογική είναι η κολύμβηση να γίνει φίλος μας που θα μας συντροφεύει για μια ζωή και όχι περιστασιακά και χωρίς ψυχαναγκασμούς. Βάλτε λοιπόν το μαγιό σας, το σκουφάκι και γυαλάκια και απολαύστε το απόλυτο φάρμακο ευεξίας · το κολύμπι στην Θάλασσα.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας;

Απόλυτα και με μεγάλη επιτυχία. Οι άνθρωποι σήμερα έχουμε βαθιά ανάγκη κοινωνικοποίησης ειδικά στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή η οποία κατά καιρούς μας απομονώνει. Εμείς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για το κάλεσμα με αφορμή το κολύμπι, ώστε να φέρουμε τον κόσμο κοντά και να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του να απολαύσει την θάλασσα. Κάνουμε δηλαδή το αυτονόητο. Αν λοιπόν κάποιος λοιπόν πρέπει να πάρει τα εύσημα, αυτός είναι εκείνος που κάνει το βήμα να έρθει στα weswim events.

Και όπως λέμε και στις αναρτήσεις μας: Τι να μην αγαπήσεις από όλο αυτό;

 

 

Πρέπει να είναι κάποιος γυμνασμένος για να σας ακολουθήσει στις δράσεις σας;

Κάποιες βασικές γνώσεις κολύμβησης είναι απαραίτητες , ωστόσο δεν χρειάζεται κάτι πολύ εξειδικευμένο. Κάποιες ιατρικές εξετάσεις που μας επιτρέπουν οποιασδήποτε μορφής άσκηση, λίγος εξοπλισμός και είμαστε έτοιμοι. Το κολύμπι γίνεται πολύ κοντά και παράλληλα στην πλαζ με την παρουσία εξειδικευμένου ναυαγοσώστη. Μπορεί αρχικά αν θέλει κάποιος να έρθει να παρακολουθήσει ένα event απλά συμμετέχοντας στο picnic By The Beach που ακολουθεί όλα μας τα κολύμπια. Τα snacks συνήθως γίνονται από τα μέλη του weswim και τα μοιραζόμαστε στην παραλία σε μια λογική γνωριμίας νέων μελών και φυσικά ευχάριστου γαστρονομικού κλεισίματος.

Σας περιμένουμε να ζήσετε την απόλυτη “αλμυρή” εμπειρία.

Μοιράσου το άρθρο!