36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου-Βραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος και στιγμιότυπα από την τελετή λήξης!

Το βράδυ της Τρίτης έριξε αυλαία το φετινό, 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στον κινηματογράφο ΕΛΛΗ, ενώ οι προβολές ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 6/12, στους κινηματογράφους ΕΛΛΗ & ΑΝΔΟΡΑ,που φιλοξένησαν τη φετινή διοργάνωση.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η λήξη του φεστιβάλ σήμανε με μια πρεμιέρα, αυτή τη φορά παγκόσμια, της ταινίας “Sparrow’s Call”, για την οποία βρέθηκαν στην Αθήνα ο σκηνοθέτης Tim Kent,η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια της ταινίας Βασιλική Βλάχου(Billie Vee) και ο παραγωγός Alessio Bergamo.Οι τρεις τους απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού και αμέσως μετά συνάντησαν τους φίλους και συνεργάτες του Πανοράματος, στο πάρτυ λήξης που ακολούθησε, στη σχολή Κινηματογράφου – Τηλεόρασης “Λ. Σταυράκου”.

Η βραδιά ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία-καλωσόρισμα του Καλλ/κού Δ/ντή του Πανοράματος, Νίνου Μικελίδη, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στις ταινίες που συμμετείχαν στο φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, τονίζοντας τα ποικίλα κοινωνικοπολιτικά θέματα που αυτές θίγουν, στο πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και στην παρουσία και συμβολή στη φετινή διοργάνωση των Emir Kusturica, Paul Laverty, Elia Suleiman και Περικλή Χούρσογλου.Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά όλους τους φορείς, χορηγούς και συνεργάτες που στήριξαν το 36ο Πανόραμα.

Ο Καλλ/κός Διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Μικελίδης

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Tim Kent, η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια Βασιλική Βλάχου (Billie Vee) και ο παραγωγός, Alessio Bergamo.

Ακολούθησε η απονομή των φετινών βραβείων, αρχικά στα τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης και αμέσως μετά έγινε η ανακοίνωση και απονομή των Βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, από 4 διαφορετικές Επιτροπές.

Η βράβευση του σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου

Το βραβείο της Δ/ντριας Φωτογραφίας Ολυμπίας Μυτιληναίου παρέλαβε, λόγω ασθένειας της ίδιας, η συνεργάτιδά της, Αύρα Γεωργίου

Η βράβευση του σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
Μέλη Επιτροπής

Τζώρτζης Γρηγοράκης (σκηνοθέτης, σεναριογράφος)Μαργαρίτα Μαντά (σκηνοθέτις, σεναριογράφος)Πέτρος Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το Βραβείο Ελληνικής Ταινίας που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 1500 ευρώ, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονέμεται στην ταινία:

“Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα” του Κύρου Παπαβασιλείου

Το Βραβείο απένειμε στον σκηνοθέτη της ταινίας, Κύρο Παπαβασιλείου, εκ μέρους του Ε.Κ.Κ. ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Μάρκος Χολέβας.

Το σκεπτικό της Επιτροπής
“Η Κριτική Επιτροπή για το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, απονέμει ομόφωνα το Βραβείο στην ταινία “Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα” του Κύρου Παπαβασιλείου, για την πρωτότυπη ιδέα και την ενδιαφέρουσα δραματουργική προσπάθεια του αφηγηματικού παιχνιδιού με την έννοια του Χρόνου.”

Δείτε το trailer της ταινίας, παρακάτω: 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (FIPRESCI) “ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ”
Μέλη ΕπιτροπήςToni Junyent – ΙσπανίαDiana Martirosyan – ΑρμενίαΑσπασία Λυκουργιώτη – Ελλάδα

Το βραβείο FIPRESCI “ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ” απονέμεται στην ταινία

“O Παράδεισος Φλέγεται” της Mika Gustafson

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της σκηνοθέτιδος, η Αναπληρωτής Επικεφαλής της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα, Amanda Gudmundsson.

Το βραβείο απένειμε το μέλος της επιτροπής της Fipresci, Diana Martirosyan.

Τα μέλη της Επιτροπής Fipresci

Το σκεπτικό της Επιτροπής
“Με την αυθόρμητη και ζωντανή ερμηνεία των τριών ηρωίδων του, που υποδύονται μη επαγγελματίες ηθοποιοί, πραγματεύεται γλυκόπικρα τους πόνους και τις συγκρούσεις του να μεγαλώνεις αλλά και να μεγαλώνεις ως γυναίκα. Υποστηρίζει επίσης μια ζωή έξω από τις κοινωνικές νόρμες χλευάζοντας την ιδιωτική ιδιοκτησία και απεικονίζοντας δεσμούς στοργής και αλληλεγγύης μεταξύ γυναικών μια εποχή που οι πυρηνικές οικογένειες καταρρέουν. Στο πλαίσιο ενός μικρόκοσμου που αποτελεί αντανάκλαση ολόκληρου του κόσμου ο ανοιχτός ειλικρινείς διάλογος  των προσώπων που βασίζεται στην εμπιστοσύνη κάνει το θεατή να βιώσει ολόκληρη την γκάμα των συναισθημάτων σε σχεδόν δύο ώρες.”

Δείτε το trailer της ταινίας, παρακάτω:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΠΕΚΚ)
Μέλη Επιτροπής
Δημήτρης ΚαλαντίδηςΆγγελος ΠολύδωροςΓιάννης Ραουζαίος

Το βραβείο της Επιτροπής της ΠΕΚΚ απονέμεται στην ταινία

“Οι Πραγματικοί Ήπειροι Είναι Οι Ωκεανοί” του Tommaso Santambrogio

Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Tommaso Santambrogio. Το βραβείο της Επιτροπής ΠΕΚΚ απένειμε ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος.

Το σκεπτικό της Επιτροπής
 “Το δικό μας βραβείο απονέμεται στην ταινία “Οι πραγματικές ήπειροι είναι οι ωκεανοί” του Tommaso Santambrogio για τη διεισδυτική και καθαρή ματιά του σκηνοθέτη στην κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα της Κούβας και των ανθρώπων της, μέσα από την αφήγηση τριών ιστοριών διαφορετικών γενεών, για τον εσωτερικό αφηγηματικό ρυθμό που απεικονίζει με ευγένεια την ανθρώπινη φύση και για την ατμοσφαιρική, υποβλητική, ασπρόμαυρη φωτογράφηση και τον πλούτο των εικόνων του.”

Δείτε το trailer της ταινίας, παρακάτω:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Το βραβείο της 3μελούς Επιτροπής απένειμε ο πρόεδρός της, Ανδρέας Ανδρεάδης, στην ταινία

“Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα” του Κύρου Παπαβασιλείου

Το 2ο βραβείο της βραδιάς για την ταινία, αυτή τη φορά από την Επιτροπή ΠΕΚΚ, παρέλαβε ο σκηνοθέτης Κύρος Παπαβασιλείου. Το βραβείο απένειμε ο σκηνοθέτης Τάκης Σπετσιώτης.

Το σκεπτικό της Επιτροπής
“Οι 12 ταινίες του διαγωνιστικού μας εξέπληξαν ευχάριστα για το εύρος και την ποικιλία των θεμάτων που εξέτασαν, ταξιδεύοντας μας από τη Μογγολία έως την Κούβα. Το έξυπνο σενάριο που ξεφεύγει από τον γραμμικό χρόνο σε συνδυασμό με τις ερμηνείες α’ και β´ ρόλων και οι ιδανικές shooting locations στη Κύπρο, που εντείνουν το δυστοπικο παρελθόν – τώρα – μέλλον, έδωσαν στην ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, του Κύρου Παπαβασιλείου, το βραβείο κοινού αποτελούμενο από αναγνώστες του περιοδικού Αθηνόραμα.”

Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν διάφοροι άνθρωποι από το χώρο του κινηματογράφου και γενικά του θεάματος, όπως οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Μανούσος Μανουσάκης, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιάννης Λάτσιος, Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Γιώργος Κοψιδάς, Ζήνος Παναγιωτίδης, Σάκης Τσιτομενέας κ.α.

Ο Γιάννης Λάτσιος και στην πίσω σειρά ο Δημήτρης Μακρής

Ο Άλκης Παναγιωτίδης παρέα με τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο

Η Βασιλική Βλάχου (Billie Vee) και ο Γιώργος Κοψιδάς

Από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο παραγωγός του Sparrow’s Call, Alessio Bergamo (με τη σύντροφό του), η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια της ταινίας, Billie Vee (Βασιλική Βλάχου),και ο σκηνοθέτης Tim Kent (με τη σύντροφό του).

 

Μοιράσου το άρθρο!