Ας γνωρίσουμε τον Σύλλογο “Πεταλούδα”

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Σύλλογο “Πεταλούδα”

Ονομάζομαι Μέμη Τσεκούρα και είμαι η Πρόεδρος του Συλλόγου Πεταλούδα. Σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση που μας κάνατε και την ευκαιρία που μας δίνετε να ενημερωθεί το κοινό για ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας, όπως είναι η σκελετική υγεία.

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα είναι ένα µη κερδοσκοπικό σωματείο, το µόνο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF). Ο Σύλλογός Πεταλούδα ιδρύθηκε το 1999 και έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο μέσα στα όρια της Αττικής, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου είναι η ενημέρωση του κόσμου γύρω από την σκελετική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση και την πρόληψη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, διοργανώνει πλήθος δράσεων μέσα στη χρονιά. Οι δράσεις αυτές είναι επιστημονικού ενδιαφέροντος, αλλά και ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Ποιος είναι ο σκοπός του συλλόγου και από πόσα μέλη αποτελείται;

Η δραστηριότητά του επεκτείνεται στην ενημέρωση και στη συμβουλευτική µέσω ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων, επιδημιολογικών μελετών και ενημερωτικών εντύπων, τα οποία αναλύουν σημαντικά θέματα της σκελετικής µας υγείας. Η Πεταλούδα έχει πάνω από 10.000 μέλη και φίλους σε όλη την Ελλάδα.

Ποιες είναι οι δράσεις που έχει πραγματοποιήσει ο σύλλογός σας;

Ο Σύλλογος Πεταλούδα δεν περιορίζει τις δράσεις του στην Αττική, αλλά προσπαθεί να κινητοποιηθεί πανελλαδικά και το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Η πρόληψη και η συχνή εξέταση είναι πλέον απαραίτητη. Μέχρι τώρα ο Σύλλογος έχει προσφέρει περισσότερες από 35.000 δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Επίσης, έχει υπάρξει διοργανωτής μεγάλων πανελλαδικών ημερίδων, που έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση του κόσμου για θέματα σκελετικής υγείας, υγείας γενικότερα, αλλά και φροντίζουν να παρέχουν δωρέαν εξετάσεις για σκελετικές παθήσεις.

Το έργο του Συλλόγου Πεταλούδα επεκτείνεται και στην διεξαγωγή επιστημονικών μελετών, με σκοπό να γίνει ανάλυση επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στην οστεοπόρωση στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι τα δεδομένα αυτά έχουν δημοσιευτεί σε αξιόλογα και έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνουν το μεγάλο βεληνεκές του έργου τους.

Πείτε μας για τις συνεργασίες που έχετε αναπτύξει και για τις διακρίσεις της “Πεταλούδας”

Η Πεταλούδα έχει να επιδείξει 20ετές έργο, όπου μέσα από την δράση της, αθόρυβα και με σεβασμό για τον συνάνθρωπο, έχει στηρίξει πάρα πολλές ευπαθείς ομάδες.

Διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας µε επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται µε την οστεοπόρωση (ΕΕΜMΟ, ΕΛΙΟΣ) καθώς και µε το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής προσπάθειας ήταν η Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας να κατακτήσει την πρώτη θέση για την εξέχουσα πορεία του, μεταξύ 186 χωρών, στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διεξήχθη στο Miami των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο του 2007 καθώς και το 1ο βραβείο μεταξύ 212 χωρών για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, τον Ιούνιο του 2013. Το 2018, ο Σύλλογος βραβεύθηκε, για ακόμη μια φορά, στην τελετή απονομής των Healthcare Business Awards 2018. Συγκεκριμένα, κέρδισε το Bronze βραβείο για την προσφορά των 1000 εξετάσεων οστικής πυκνότητας DEXA πανελλαδικά. Με την μεγάλη τους αυτή εξέλιξη αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθεί ακόμα περισσότερο το έργο τους και θα διακριθούν πολλάκις για αυτό.

Ποια δράση σας είχε την μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο;

Ο Σύλλογος Πεταλούδα δραστηριοποιείται συνεχώς και με πολλές μορφές, έτσι ώστε να κάνει πιο ευρέως γνωστό το έργο του και να παρέχει όσες περισσότερες προληπτικές εξετάσεις μπορεί. Συγκεκριμένα οι δράσεις του είναι οι εξής:

· Μετρήσεις οστικής πυκνότητας

· Εξετάσεις κύφωσης – σκολίωσης

· Ορθοπαιδική εκτίμηση οστεοαρθρίτιδας

· Επιπλέον μετρήσεις όπως: εξετάσεις πελματογραφήματος, σπιρομέτρηση, λιπομέτρηση, ανάλυση δέρματος, τεστ άγχους και αυτοπεποίθησης, τεστ Alzheimer, αξιολόγηση αρθρίτιδας, εκτίμηση ακτινογραφίας και Frax test

· Διοργάνωση πανελλήνιων συνεδρίων

· Διοργάνωση ενημερωτικών ομιλιών και σεμιναρίων

· Παροχή έντυπου υλικού αλλά και έκδοση δημινιαίου περιοδικού με τίτλο «Ζω Καλύτερα»

· Συμμετοχή σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ( μαραθώνιοι, περίπατοι και άλλα).

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τις σκελετικές παθήσεις και να μας δώσετε κάποιες συμβουλές για να τις αποφύγουμε

Σας ευχαριστώ που μας δίνετε την δυνατότητα να σχολιάσουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας, όμως το θέμα των σκελετικών παθήσεων είναι τεράστιο και πολύ δύσκολο να το καλύψουμε μέσα από την σημερινή μας συζήτηση.

Για να είμαστε σωστοί και ακριβείς στις πληροφορίες που θα δώσουμε στον κόσμο, σας προτρέπω να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, www.osteocare.gr, όπου υπάρχει μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη άρθρων και ο κάθε ένας μπορεί να διαβάσει ενημερωτικά άρθρα ενυπόγραφα από εξειδικευμένους επιστήμονες, τα οποία καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος θεμάτων: από την οστεοπόρωση και την αρθρίτιδα μέχρι τις σπάνιες σκελετικές παθήσεις, τη διατροφή, την άσκηση κλπ.

Θα ήθελα να σας δώσω όμως ένα νούμερο που έχει μεγάλη αξία και έχει δημοσιοποιηθεί από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης και δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος:

1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες άνω των 50 ετών θα υποστούν κάταγμα (σ.σ. το αναίτιο κάταγμα είναι το σύμπτωμα της οστεοπόρωσης).

Μιλήστε μας για την σκελετική υγεία στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους

Από τις μετρήσεις κύφωσης – σκολίωσης και πελματογραφημάτων που έχουμε κάνει σε νέα παιδιά, έχει διαπιστωθεί πως η κακή στάση του σώματος και η παρατεταμένη διαμονή των παιδιών μπροστά στους υπολογιστές, προκαλεί παραμόρφωση στην σπονδυλική στήλη και διάφορες παθήσεις στα άκρα. Για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τα νέα παιδιά και τους γονείς τους όσο και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Πείτε μας για την βοήθεια που δέχεστε από τον κόσμο και τη σημασία του εθελοντισμού

Μέσα από τα τόσα χρόνια στην Πεταλούδα κι έχοντας δει την στήριξη των απλών ανθρώπων έχω να πω ένα: Η βοήθεια όλων είναι πολύτιμη!

Η Πεταλούδα, όπως και τα περισσότερα με κερδοσκοπικά σωματεία, χρειάζονται την βοήθεια όλων για να ευαισθητοποιηθεί περισσότερος κόσμος. Στην δική μας περίπτωση για τις σκελετικές παθήσεις αλλά και για την παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ο εθελοντισμός είναι βασικός μοχλός για να κινηθεί ένας Σύλλογος. Στην Πεταλούδα έχουν έρθει νέα παιδιά αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που όλοι είχαν να προσφέρουν κάτι.

Όμως και ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να στηρίξει έναν Σύλλογο με πολλούς τρόπους: να συμμετέχει εθελοντικά στις δράσεις του, να κάνει χρηματικές δωρεές (μικρές ή μεγάλες), να αγοράσει κάτι από το e-shop του Συλλόγου, να γίνει επίσημο μέλος με μια μικρή ετήσια συνδρομή και φυσικά να πει μια καλή κουβέντα σε φίλους και γνωστούς.

Πως μπορεί κάποιος εθελοντής ή εταιρεία να συμμετέχει στις δράσεις σας;

Όλες αυτές οι δράσεις που έχουμε περιγράψει μέχρι τώρα δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την αμέριστη βοήθεια των εθελοντών μας. Ο Σύλλογος Πεταλούδα είναι πάντα ανοιχτός στο να δέχεται εθελοντές και προσπαθεί μέσα από τα προγράμματά του να τους ενισχύει με δεξιότητες όπως:

– Διοργάνωση εκδηλώσεων/συνεδρίων

– Γραμματειακή υποστήριξη

– Διαχείριση κοινού

– Συμμετοχή σε ομάδες εργασίες γύρω από την ψυχολογία, φυσικοθεραπεία, διαιτολογία

– Γνώσεις πάνω σε υπολογιστές (office)

– Βασικές αρχές μάρκετινγκ

Ασφαλώς, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ευχαριστήσω όλες τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που μας έχουν υποστηρίξει γιατί με την βοήθειά τους έχουμε καταφέρει να κάνουμε τόσες πολλές δράσεις και να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο πληθυσμό.

Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας και που μπορεί να σας βρει;

Η Πεταλούδα έχει συνεχή παρουσία τόσο στα φυσικά της γραφεία, όσο και μέσα από το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα. Παρακάτω σας παραθέτουμε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες:

Διεύθυνση:

Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα

ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικό

Αθηνάς 10, 14561

Κηφισιά

Τηλ: 213 2086698

Email: info@osteocare.gr

Site: www.osteocare.gr

Social media: www.facebook.com/osteocaregr

www.youtube.com/osteoporosisgr

www.twitter.com/osteocaregr

www.instagram.com/petalouda_team

Σας ευχαριστούμε που πιστεύετε και στηρίζετε το έργο μας!

Μοιράσου το άρθρο!