Δέκα απλές προτάσεις για ένα πιο βιώσιμο 2024!

Ο Ιανουάριος αποτελεί ευκαιρία να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα συνήθειες που θα αποφέρουν  ένα πιο βιώσιμο 2024. Δέκα απλές  προτάσεις που μπορούν εύκολα να βοηθήσουν αποτελούν:

 

1. ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

Τι πιο απλό να έχουμε πάντα μαζί μας ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι (όπως ένα από γυαλί, αλουμίνιο ή ανακυκλωμένο πλαστικό); Μπόνους: Καθώς το πλαστικό μπουκαλάκι δεν είναι πλέον στη λίστα αγορών μας, θα δούμε και διαφορά στο πορτοφόλι μας.

2. ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΑ

Από την ασφάλεια των τροφίμων μέχρι τα συσκευασμένα προϊόντα, το πλαστικό είναι παντού. Και το καταλαβαίνουμε: μερικές φορές είναι αναπόφευκτο. Αλλά η μείωση του πλαστικού αποτυπώματος είναι μια αξιόλογη λύση και οι φαινομενικά μικρές ενέργειες μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο με την πάροδο του χρόνου. Μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα για τα ψώνια, ένα βιώσιμο καλαμάκι και τα δικά μας δοχεία για φαγητό θα κάνουν διαφορά.

3. ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΕΑΣ

Η βιομηχανική γεωργία είναι η κύρια αιτία αποψίλωσης των δασών σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το τεράστιο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η αποψίλωση των δασών μας φέρνει βαθιά σε άγρια μέρη που προηγουμένως ήταν απρόσιτα. Αυτό αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο να έρθουμε σε επαφή με νέες ασθένειες. Ας δώσουμε λοιπόν μια ευκαιρία στα λαχανικά και όσα ζωικά προϊόντα χρειαζόμαστε ας είναι τουλάχιστον ντόπια.

4. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Φέτος, ας προσπαθήσουμε να περπατάμε περισσότερο και να οδηγούμε λιγότερο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ελαφριά άσκηση και για μια διαφορετική οπτική στην καθημερινή μας διαδρομή. Εννοείται πως έτσι εξοικονομούμε και πόρους εκτός από το καλό που κάνουμε στην υγεία μας.

5. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι μικρές επιχειρήσεις βοηθούν στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και, κατ’ επέκταση, των τοπικών κοινωνιών. Έτσι, την επόμενη φορά που θα έχουμε να κάνουμε μια αγορά, ας προτιμήσουμε τοπικά καταστήματα. Έτσι θα ενισχύσουμε οικογένειες συντοπιτών μας και θα μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα επειδή δεν θα μας αποστέλλονται αντικείμενα από χιλιάδες μίλια μακριά.

6. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τα «φορτία-φάντασμα» ή η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα ηλεκτρονικά όταν είναι απενεργοποιημένα ή σε κατάσταση αναμονής αποτελούν σημαντική πηγή σπατάλης ενέργειας, μπορεί να προσθέσει περίπου 10% στον μηνιαίο λογαριασμό ηλεκτρικού και να αυξήσει δραματικά το αποτύπωμα ρεύματος με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 75% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των οικιακών ηλεκτρονικών ειδών καταναλώνεται όταν είναι απενεργοποιημένα, κάτι που μπορεί να μας κοστίσει έως και 200 ευρώ ετησίως. Η απλή λύση είναι να επενδύσουμε σε έξυπνα πολύμπριζα που απενεργοποιούνται με χρονοδιακόπτη είτε μέσω εφαρμογής στο κινητό κι έτσι θα μειώσουμε κατά πολύ το ενεργειακό μας αποτύπωμα.

7. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ

Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων πρέπει να τηρούν αυστηρά πρότυπα για τον έλεγχο των παρασίτων. Επίσης, γενικά χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους, έχουν πρακτικές καλλιέργειας λιγότερο εντατικών πόρων, προστατεύουν τις μέλισσες, δεν μολύνουν τον αέρα + τα υπόγεια ύδατα και προωθούν την τοπική βιοποικιλότητα. Και η επιλογή μη επεξεργασμένων τροφίμων χωρίς χημικές ουσίες είναι μόνο ένας τρόπος, με τον οποίο μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας μας.

8. ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Εάν η μηδενική σπατάλη είναι απλησίαστο project, ας εστιάσουμε σε ένα μέρος του σπιτιού για αρχή, όπως η κουζίνα ή το μπάνιο. Αν παρατηρήσουμε για μια εβδομάδα τα σκουπίδια που προκύπτουν από αυτό το μέρος του σπιτιού μπορούμε να κάνουμε και τις απαραίτητες αλλαγές. Όπως να μειώσουμε τη χρήση χαρτιού κουζίνας και χαρτοπετσετών, να χρησιμοποιούμε προϊόντα καθαρισμού που έχουν τη δυνατότητα ξαναγεμίσματος, να επιλέγουμε τρόφιμα με το λιγότερο περιτύλιγμα και γιατί όχι να φτιάξουμε δικά μας οικολογικά καθαριστικά.

9. ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ… ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Εάν το διάβασμα βιβλίων είναι από τις αγαπημένες σας ασχολίες τότε η ενημέρωση και η εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά θέματα θα είναι εύκολη υπόθεση. Η λίστα με τα σχετικά αναγνώσματα είναι τεράστια, πολυποίκιλη και περιλαμβάνει προτάσεις για όλα τα γούστα.

10. ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ

Χρειάζεται μόνο 10 λεπτά κάθε μέρα για να επανασυνδεθούμε με τη φύση. Η ανακάλυψη μιας νέας διαδρομής, η μυρωδιά του χώματος και ο χειμερινός ουρανός θα βοηθήσει στην καθαρότητα του μυαλού, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητας ζωής μας και θα συμβάλλει στην απόφαση να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής.

 

 

Πληροφορίες  από το  ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ στο άρθρο Οικολογικοί στόχοι 2024

 

Μοιράσου το άρθρο!