Εκδηλώσεις για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων: 18 Μαΐου 2020

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: 18 Μαΐου 2020

Η 18η Μαίου είναι αφιερωμένη στα μουσεία, τα οποία ανοίγουν κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα τις πόρτες τους σε όλους, ελεύθερα και μας προσκαλούν να θαυμάσουμε κομμάτια πολιτισμού και τέχνης σε κάθε πιθανή μορφή. Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, τα μουσεία θα παραμείνουν κλειστά και ο εορτασμός θα διεξαχθεί με ψηφιακά δρώμενα.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) όρισε ως θέμα για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020,  το «Μουσεία για την Ισότητα. Ποικιλομορφία και κοινωνική συνοχή». Με το θέμα αυτό, θέλει να εξαλείψει τις κοινωνικές διαφοροποιήσεις και να τονίσει ότι μέσω των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς που προβάλλεται, οι διαφορετικές κουλτούρες ενώνονται και οι επισκέπτες μαθαίνουν για τον κάθε πολιτισμό. Δίνεται ουσιαστικά στον επισκέπτη η δυνατότητα εξερεύνησης με σκοπό να ανακαλύψει ότι στο πέρασμα των χρόνων, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Ψηφιακά Δρώμενα 

Με εφόδια τη μνήμη, τον ήχο και την ποίηση θα προσεγγίσουμε ένα από τα κυρίαρχα θέματα της Πινακοθήκης Γκίκα, αυτό του ελληνικού τοπίου, ξεχωρίζοντας τρεις εικόνες που το αποδίδουν με τη διαύγεια και τον κορεσμό του καλοκαιρινού φωτός.

Στην online συνάντηση θα εστιάσουμε στη ματιά των ζωγράφων Νίκου Εγγονόπουλου, Γεράσιμου Στέρη και Σπύρου Παπαλουκά, και θα ακολουθήσουμε τα βήματα τους στις υπαρκτές ή φανταστικές γωνιές της ελληνικής υπαίθρου.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν μια μνήμη ενός ιδιαίτερου γι’ αυτούς καλοκαιρινού τοπίου.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο education@benaki.gr. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί online στις 18/05/2020, ώρες 17:00 – 18:30.

  • Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ σας προσκαλεί να γιορτάσετε τη Διεθνή Μέρα Μουσείων, με έναν ξεχωριστό digital τρόπο στο www.otegroupmuseum.gr

Στις 16, 17, και 18 Μαΐου, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών με πολλές πρωτότυπες εκπλήξεις. Σκοπός τους είναι να παραμείνουμε συνδεδεμένοι και δημιουργικοί, με βασικά εργαλεία την τέχνη και την τεχνολογία.

Τις τρεις αυτές μέρες, το site του Μουσείου θα φιλοξενήσει συναρπαστικά εικαστικά και μουσικά εργαστήρια, αλλά και ένα μοναδικό ψηφιακό παιχνίδι. Όλα τα προγράμματα χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας, εμπνέονται από τις Συλλογές του μουσείου και απευθύνονται σε όλους, ενώ μεταδίδουν το μήνυμα «Μένουμε Ασφαλείς-Μένουμε Συνδεδεμένοι-Μένουμε Δημιουργικοί».

  • Το Mουσείο Γουναρόπουλου σας προτείνει για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020:

«Ο Γουναρόπουλος… έμενε σπίτι»

Μια ψηφιακή ξενάγηση στο σπίτι και εργαστήριο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου.

Link: gounaropoulos.gr/events/ο-γουναρόπουλος-έμενε-σπίτι

  • Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, μέσα από την ψηφιακή δράση «Μικρές Ξεναγήσεις για μεγάλους» και με όχημα τη σπάνια Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και τους εκφραστές της και θα συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι με στοιχεία βιωματικής ξενάγησης.

Οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν ένα έργο τέχνης από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Την εισαγωγική παρουσίασή του θα ακολουθήσει ένας διάλογος εντυπώσεων, ενώ μέσα από τις διαφορετικές ερμηνείες θα πραγματοποιηθεί μία σύντομη περιήγηση στη ζωή του καλλιτέχνη. Η δράση θα ολοκληρωθεί με την επίσημη παρουσίαση του έργου.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά: Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, Ώρα έναρξης: 18.30, Διάρκεια: 40-60’, Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή στο visit@goulandris.gr, έως 20 συμμετοχές.

  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, μας προσκαλεί να δημιουργήσουμε το δικό μας έργο με έμπνευση από το Μandala και να το μοιραστούμε.

 

Δημιουργήστε το δικό σας Mandala, στη συνέχεια φωτογραφήστε το έργο σας και στείλτε το μαζί με τα στοιχεία σας στο email του Μουσείου: mouseiogoulandris@gnhm.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ, «ΤΟ ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΟΝ»

Ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο που σε κάθε βήμα εξιστορεί και μια μοναδική στιγμή της πόλης και των επιφανών ανθρώπων που πέρασαν από αυτήν, μέσα σε μια έκταση-βιότοπο 38 στρεμμάτων με υπέροχα έργα γλυπτικής, κεραμικά μοναδικής αισθητικής, ίχνη από τα αρχαία τείχη αλλά κι ένα μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο που η ηρεμία του σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στο πολύβουο κέντρο της πόλης.

Ο Κεραμεικός όπως φανερώνει το όνομά του υπήρξε ο δήμος και η γειτονιά των κεραμέων, εκεί εγκαταστάθηκαν, σε μια περιοχή που του παρείχε σε αφθονία αυτά που ήταν απαραίτητα για την τέχνη τους. Αργιλώδη εδάφη και το νερό του ποταμού Ηριδανού,  που ρέει ακόμα και σήμερα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ είχε εξαφανιστεί επί αιώνες, θαμμένος από επιχώσεις. Αποκαλύφθηκε μόλις το 1960 με τις ανασκαφές.

Ο Κεραμεικός συνοψίζει όλα τα σημαντικά της Αθήνας. Τα ιδανικά και τις αξίες, το πνεύμα και την τέχνη, τις ευτελείς συνήθειες και την αδιαφορία που έφερε στην εξουσία τον πολεμόχαρο δημαγωγό Κλέωνα. Ωστόσο, η ανακάλυψη του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου έγινε τυχαία. Ως την άνοιξη του 1863 ο Κεραμεικός ήταν γνωστός μόνο φιλολογικά, μέσω των γραπτών μαρτυριών και των αρχαίων κειμένων, κυρίως του Θουκυδίδη και του Παυσανία. Οι εργασίες της Γαλλικής Εταιρείας Αεριόφωτος, το γνωστό ‘Γκάζι’, στο σημείο που βρίσκεται η σημερινή Τεχνόπολη είχε αρχίσει να οικοδομείται. Κάνοντας αμμοληψίες από την περιοχή, το 1863, ανακαλύπτεται η ψηλή μαρμάρινη ανθεμωτή στήλη του μετοίκου Αγάθωνος. Ήταν η αρχή της ανασκαφής μιας ολόκληρης περιοχής που μέσα σε ελιές, δάφνες και κυπαρίσσια βρίσκονται αριστουργήματα. Ένας χώρος που σε κάθε βήμα εξιστορεί και μια μοναδική στιγμή της πόλης και των επιφανών ανθρώπων που πέρασαν από αυτήν.

Κάτω από τον αττικό ουρανό, στο κέντρο της Αθήνας, ο Κεραμεικός είναι μια αληθινή όαση, ένα μάθημα ιστορίας και δημοκρατίας με ύψιστη σημασία σήμερα, ένα αναπάντεχο διάλειμμα πολιτισμού στη βιαστική καθημερινότητά μας, μέσα στη θριαμβευτική φύση.

Εθνική Λυρική Σκηνή: 1ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ

ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ

· 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31 Μαΐου 2020

· 02, 04, 06, 08 Ιουν 2020

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

1o Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ

17 Μαΐου – 8 Ιουνίου 2020 www.nationalopera.gr, www.culture.gov.gr, YouTube ΕΛΣ, Facebook ΕΛΣ, Facebook ΥΠΠΟΑ

Έναν νέο κύκλο στον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό εγκαινιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το πρώτο Διαδικτυακό Φεστιβάλ με τίτλο ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, ανοίγει τα φτερά του στον ψηφιακό κόσμο και μας καλεί να βιώσουμε μια καινούρια εμπειρία θέασης και ακρόασης. Από τις 17 Μαΐου έως και τις 8 Ιουνίου 2020, έντεκα νέες βίντεο-παραστάσεις μουσικής, όπερας, οπερέτας, μουσικού θεάτρου -οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία-, καθώς και μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση χορού, έρχονται δωρεάν στο σπίτι μας μέσω του www.nationalopera.gr, του www.culture.gov.gr, του καναλιού της ΕΛΣ στο YouTube, της σελίδας της ΕΛΣ στο Facebook και της σελίδας του ΥΠΠΟΑ στο Facebook. Όλες οι βίντεο-παραστάσεις του Φεστιβάλ θα κινηθούν γύρω από τον θεματικό άξονα της προσμονής της άνοιξης, της αναγέννησης της φύσης, του ερχομού του καινούριου. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Κυριακή 17 Μαΐου ǀ Μοναχικές μικρογραφίες της άνοιξης – Πιάνο Θοδωρής Τζοβανάκης.

Τρίτη 19 Μαΐου ǀ Η σονάτα αρ. 5 «της Άνοιξης» του Λ. Β. Μπετόβεν – Βιολί Μιχάλης Κολοκοτρώνης, πιάνο Τίτος Γουβέλης.

Πέμπτη 21 Μαΐου ǀ Μετάδοση της παράστασης Η ιεροτελεστία της άνοιξης του Ι. Στραβίνσκι σε χορογραφία Δάφνι Κόκκινου με το Μπαλέτο της ΕΛΣ.

Σάββατο 23 Μαΐου ǀ Η Τσέλια Κοστέα ερμηνεύει τον υπέροχο μήνα Μάη.

Δευτέρα 25 Μαΐου ǀ Για μιαν άνοιξη χωρίς περιορισμούς – Ντουέτο κρουστών Behind Bars, Ορχήστρα ΕΛΣ.

Τετάρτη 27 Μαΐου ǀ Το πέρασμα στην άνοιξη – Μουσικοί Ορχήστρας ΕΛΣ.

Παρασκευή 29 Μαΐου ǀ Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη από τη Μαρίνα Σάττι & τις chórεs.

Κυριακή 31 Μαΐου ǀ Opera povera – Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης, σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης. Συμμετέχουν Μονωδοί της ΕΛΣ και 6μελές σύνολο της Ορχήστρας της ΕΛΣ.

Τρίτη 2 Ιουνίου ǀ Άνοιξη στα Απαλάχια – Ένας διάλογος μουσικής και χορού από τον Άαρον Κόπλαντ και τη Μάρθα Γκράχαμ – Μουσικοί Ορχήστρας ΕΛΣ & Έλενα Τοπαλίδου.

Πέμπτη 4 Ιουνίου ǀ Operetta povera – Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης, σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης. Συμμετέχουν Μονωδοί της ΕΛΣ και 7μελές σύνολο της Ορχήστρας της ΕΛΣ.

Σάββατο 6 Ιουνίου ǀ Η συνέλευση των ζώων του Γ. Κουρουπού σε λιμπρέτο Π. Κοροβέση – Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

Δευτέρα 8 Ιουνίου ǀ Πότε θα ’ρθει, πότε θα ’ρθει το καλοκαίρι – Συναυλία Παιδικής Χορωδίας ΕΛΣ. Διεύθυνση Κωνσταντίνα Πιτσιάκου.

Virtual Museum

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της ΕΛΣ, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εικονικού Εκπαιδευτικού Μουσείου http://virtualmuseum.nationalopera.gr/

 

Μοιράσου το άρθρο!