Μέσα από τα στενά πετρόκτιστα καλντερίμια της Άνω Πόλης , ανακαλύπτοντας το Βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης θα έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε χωρίς αντίτιμο, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 από επαγγελματίες ξεναγούς, στο πλαίσιο των δράσεων τους, τα “Μονοπάτια της Μνήμης” και τα “Μονοπάτια του Σήμερα”.
Ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος συνεχίζει και φέτος τη σειρά δωρεάν ξεναγήσεων στη Θεσσαλονίκη έτσι ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το παρελθόν της πόλης αλλά κυρίως να τονίσουν την σύνδεσή του με το παρόν και το μέλλον τους.
Οι σχετικές δράσεις είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν ανάλογα με το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους και να γίνει ευρύτερα γνωστό το επάγγελμα του διπλωματούχου ξεναγού.
Την Κυριακή 16/02/2020 θα ξεναγηθούμε, μέσα από τα στενά σοκάκια της Άνω Πόλης, στο βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή σας:
Δηλώσεις συμμετοχών ΜΟΝΟ τηλεφωνικά, στο 6947-852.909, το Σάββατο 15/02, 12:00-13:00, (δεν θα γίνονται δεκτές δηλώσεις με μηνύματα κειμένου –sms,ηχητικά ή μέιλ).
Καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας των δηλώσεων συμμετοχής.
Ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος:
Ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης (Σ.Ξ.Θ.) ιδρύθηκε το 1956 από τους πρώτους αποφοίτους της τότε τοπικής Σχολής Ξεναγών και είναι το πρώτο σωματείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Από τις πρώτες προσπάθειές του ήταν να γίνει η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης πανελλήνιας εμβέλειας, γεγονός που πραγματοποιήθηκε τελικά το 1981 με απόφαση του Ε.Ο.Τ.
Οι καθηγητές που έχουν διδάξει κατά καιρούς στην Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης ήταν και είναι από τα γνωστότερα ονόματα της επιστήμης στην χώρα μας. Να αναφέρουμε ως παράδειγμα τους αείμνηστους Μ. Ανδρόνικο, Φ. Πέτσα και Γ. Γούναρη, που έχουν συνδέσει άμεσα το ερευνητικό τους έργο με την Μακεδονία.
Τα μέλη του Σ.Ξ.Θ. προσφέρουν αρκετές φορές δωρεάν ξεναγήσεις π.χ. για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Ξεναγού ή σε ειδικές ομάδες, προσφέροντας κοινωνικό έργο. Επίσης δωρεάν ξεναγήσεις γίνονται κάποιες φορές σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως Μουσεία, Πανεπιστήμια ή στη διάρκεια επισκέψεων εξεχουσών προσωπικοτήτων στην περιοχή μας. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνουμε να γίνει ευρύτερα γνωστός ο ρόλος και η συνεισφορά του Διπλωματούχου Ξεναγού.