Δύο ελληνικά έργα παρουσιάζονται στο Διεθνές Φεστιβάλ design, σκηνογραφίας και αρχιτεκτονικής θεάτρου στην Πράγα

 

Τα digital παγκάκια [benches] ταξιδεύουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Prague Quadrennial of Performance Design 2023

 

Μέρος του Performance Space Exhibition σε επιμέλεια του Δρ Andrew Filmer.

Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας (Národní galerie Praha) – Veletrzni Palac

Ημερομηνία: 8- 18 Ιουνίου 2023

Digital παγκάκια: Ένα ψηφιακό μουσείο αστικών ιστοριών

 

3d render: Σπύρος Μπούκας

 

Τo έργο digital (ψηφιακά) παγκάκια, η ιδέα που ανέπτυξαν και υλοποίησαν αρχικά για την γειτονιά του Παγκρατίου το 2019 η Ελίζα Σόρογκα και ο Θοδωρής Τσίρκας σε συνεργασία με τον art director Νίκο Γεωργόπουλο, ταξιδεύει στο Διεθνές Φεστιβάλ design, σκηνογραφίας και αρχιτεκτονικής θεάτρου Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023 (PQ23), σε διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας, με σκοπό αυτή τη φορά να συλλέξει τις ηχητικές ιστορίες των επισκεπτών της διεθνούς έκθεσης.

 

Ορμώμενοι από το γεγονός πως τα παγκάκια είναι πάντοτε ένας τόπος καθημερινών εξιστορήσεων, δημιούργησαν τη ψηφιακή πλατφόρμα www.digitalpagakia.gr και την εφάρμοσαν αρχικά σε έξι παγκάκια στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου της Αθήνας, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουν ένα «μουσείο» αστικών ιστοριών.

 

Τον Ιούνιο 2023 το έργο digital παγκάκια [bench] θα φιλοξενηθεί, σε μορφή εγκατάστασης, στην Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας (Veletrzni Palac), κεντρικό σημείο της διεθνούς διοργάνωσης Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023 (PQ23).

Σκοπός της δράσης είναι να δώσει βήμα στις μοναδικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων να ακουστούν και να μείνουν στο χρόνο, τα παγκάκια να αποκτήσουν μια αφηγηματική διάσταση πέραν της χρηστικής και ο δημόσιος χώρος να γίνει τόπος έκφρασης και κοινωνικοποίησης. Τα digital παγκάκια, είναι αναγνωρίσιμα μέσω της εικαστικής αποτύπωσης της τρίλιζας που είναι ζωγραφισμένη γύρω και πάνω στα επιλεγμένα παγκάκια της παρέμβασης, μαζί με το συνοδευτικό κείμενο «Τα παγκάκια αφηγούνται την ιστορία τους. Συνδέσου!», την ιστοσελίδα «digitalpagakia.gr» και το QR code που παραπέμπει απ’ ευθείας στον ιστότοπο. Η τρίλιζα, επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει την οπτική ταυτότητα του έργου καθώς είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι ευρύτερα συμμετοχικό και απλό στη χρήση του. Όταν ο χρήστης βρεθεί σε κάποιο από τα παγκάκια, μπορεί να ακούσει τις ιστορίες που βρίσκονται εκεί, καθώς και να ηχογραφήσει την δική του, διάρκειας έως δύο λεπτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι smartphone, λαπτοπ ή tablet, 3G και ακουστικά (προαιρετικά).

Περισσότερες πληροφορίες: https://pq.cz/pq-2023-info/projects-2023/performance-space-exhibition/digital-benches/

 

Ομάδα έργου

Σύλληψη: Ελίζα Σόρογκα, Θοδωρής Τσίρκας

Γενικός Συντονισμός / Επιμέλεια / Επικοινωνία: Ελίζα Σόρογκα

Οπτική Ταυτότητα / Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Νίκος Γεωργόπουλος

Κατασκευή Ιστοσελίδας / Παραγωγή: Θοδωρής Τσίρκας Επιμέλεια Παρεμβάσεων Τhis is Athens-Polis: Γιώτα Πασσιά

 

Η παρέμβαση υλοποιήθηκε το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens-Polis.

 

Για τη συμμετοχή στην PQ23 το έργο υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος «Culture Moves Europe» της «Δημιουργικής Ευρώπης» (Ευρωπαϊκή Ένωση) σε υλοποίηση του Goethe-Institut

 

Περιπατητική (promenade) περφόρμανς I like 2020

Σύλληψη / σκηνοθεσία Ελίζα Σόρογκα

 

Μέρος της Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023

στην κατηγορία PQ Performance. Επιμέλεια: Δρ Carolina E. Santo

 

Σημείο έναρξης: Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Πράγας- DAMU

10 Ιουνίου 2023, 14:00 έως 17:00

 

Η Ελίζα Σόρογκα πολυβραβευμένη καλλιτέχνιδα παραστατικών τεχνών επιστρέφει με μια νέα περφόρμανς δημόσιου χώρου στο ιστορικό κέντρο της Πράγας συμμετέχοντας στο διεθνές Φεστιβάλ design, σκηνογραφίας και αρχιτεκτονικής θεάτρου Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2023.

 

Η φωτογραφία δημιουργήθηκε με ΑΙ

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα ετερογενές πλήθος περπατά στο ιστορικό κέντρο της Πράγας φορώντας λευκά t-shirts με τυπωμένο το ατομικό QR code του πιστοποιητικού εμβολιασμού Covid. Όταν καταφτάσει στην Old Town Square, κεντρική πλατεία της Πράγας, το πλήθος ουρλιάζει ταυτόχρονα σε διάρκεια μιας οργανικής κραυγής. Μια μετά-πανδημική κραυγή για όσα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εντός της πανδημίας.

 

Κάτω από το θέμα της PQ23 ΣΠΑΝΙΕΣ εμπειρίες (RARE experiences) και την επιθυμία να δημιουργηθεί ένα έργο- ανασκόπηση της τελευταίας τετραετίας εν καιρώ πανδημίας, η περφόρμανς I like 2020 καλεί ένα μεικτό πλήθος 40 ατόμων από διάφορα πολιτιστικά υπόβαθρα, ηλικίες και εθνικότητες να περπατήσει στο κέντρο της Πράγας το Σάββατο 10 Ιουνίου, εντός της φεστιβαλικής περιόδου της PQ23 (8-18 Ιούνη).

Το ετερογενές πλήθος φορά λευκά t-shirts με τυπωμένο το ατομικό QR code του πιστοποιητικού εμβολιασμού / νόσησης ή αρνητικού τεστ στο κορονοϊό.

 

Η περφόρμανς ξεκινά από την Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Πράγας (The Academy of Performing Arts in Prague – Theatre Faculty- DAMU) και αφού διανύσει μέρος του κέντρου της παλαιάς πόλης (1Ο δημοτικό διαμέρισμα) κατευθύνεται προς την κεντρική πλατεία ΄Old Town Square’.

 

Όταν καταφτάσει στην πλατεία, το μεικτό πλήθος ουρλιάζει ταυτόχρονα σε διάρκεια μιας οργανικής κραυγής. Μια μετά-πανδημική κραυγή για όσα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εντός της πανδημίας, από τον θάνατο κοντινών μας προσώπων μέχρι τον εγκλεισμό και την απομόνωση.

 

Η περφόρμανς, διαμέσου της κραυγής, έχει μια διάθεση συλλογικής τελετουργικής λύτρωσης από αυτή την δύσκολη εποχή που μοιάζει παρελθόν αλλά οι αλλαγές που επέφερε είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Αυτή η παράσταση στοχεύει να δημιουργήσει μια σπάνια εμπειρία τόσο για τους περαστικούς όσο και για τους συμμετέχοντες. Μάθετε περισσότερα: https://pq.cz/pq-2023-info/projects-2023/pq-performance-rare-experiences/promenade-performance-i-like-2020-eliza-soroga/

 

Συντελεστές

Σύλληψη / σκηνοθεσία: Ελίζα Σόρογκα

Eπιμέλεια PQ Performance: Dr Carolina E. Santo

Παραγωγή: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Unclassified Actions

Βοηθός σκηνοθέτη: Alyssa Dillard & Lamija Čehajić

Επιμέλεια κινηματογράφησης/ διεύθυνση φωτογραφίας: Hoi Man

Ηχοληψία: Alena Kolesnikova

Βοηθός παραγωγής– Σχολή Θεάτρου της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών στην Πράγα (DAMU): Jeries Abu Jaber

 

Για τη συμμετοχή στην PQ23 το έργο υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος «Culture Moves Europe» της «Δημιουργικής Ευρώπης» (Ευρωπαϊκή Ένωση) σε υλοποίηση του Goethe-Institut.

 

 


Λίγα λόγια για την Parque Quadrennial of Performance Design

 

Η 15η έκδοση της λαμβάνει χώρα στην Πράγα (Τσεχία) τον Ιούνιο του 2023 (8- 18 Ιουνίου) σε διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας και εκτέλεση του ‘Arts and Theatre Institute’ της Πράγας. Την προηγούμενη διοργάνωση παρακολούθησαν 70,000 θεατές, 8.000 επαγγελματίες καθώς και φοιτητές από 106 χώρες του κόσμου.

H Prague Quadrennial πρόκειται για το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ design, σκηνογραφίας και αρχιτεκτονικής θεάτρου στον κόσμο.

Η Prague Quadrennial of Performance Design and Space ιδρύθηκε το 1967 με σκοπό να συλλέξει τα σπουδαιότερα διεθνώς έργα της αρχιτεκτονικής του θεάτρου και να τα φέρει στην πρώτη γραμμή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων ώστε να έρθουν σε επαφή με διεθνείς φορείς, θεσμούς, καλλιτέχνες αλλά και το ευρύ κοινό.

Η PQ2023 πρόκειται να παρουσιάσει έργα τέχνης από δεκάδες χώρες και εκατοντάδες καλλιτέχνες με κατεύθυνση που ορίζει η διεθνούς κύρους επιμελητική ομάδας της.

Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την PQ www.pq.cz

 

 

Μοιράσου το άρθρο!