ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΦΡΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ -Τραγούδια και Χοροί των Επτανήσων
ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ: ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΦΡΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 στις 20.30
CHRISTMAS THEATER
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το Λύκειον των Ελληνίδων και το Christmas Theater, υπό την αιγίδα της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, μας καλούν να γνωρίσουμε την εξαιρετικά πλούσια χορευτική παράδοση των Επτανήσων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΟΡΩΝ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΛΙΤΣΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΜΠΙΟΣ
Συμμετέχουν:
ΣΠΥΡΟΣ & ΜΑΚΗΣ KAΡΑΒΙΩΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΛΑΡΙΚΗΣ
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον μεγάλο δάσκαλο Λευτέρη Δρανδάκι, καλλιτεχνικό διευθυντή του Λυκείου των Ελληνίδων, που έφυγε από την ζωή την 1η Φεβρουαρίου 2024.
ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
Το Λύκειον των Ελληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Καλλιρρόη Παρρέν, η οποία με τη μαχητική αρθρογραφία της μέσα από τις σελίδες της «Εφημερίδος των Κυριών» έδωσε και τη μάχη κατά του γυναικείου αναλφαβητισμού, ιδρύοντας τα Κυριακά Σχολεία, την Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή και Νυχτερινές Σχολές Αγραμμάτων Μητέρων. Η Κ. Παρρέν υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Ελληνίδας στη μόρφωση και στην εργασία.
Σήμερα, το Λύκειον των Eλληνίδων, διατηρώντας τον εθελοντικό του χαρακτήρα, εξακολουθεί να μάχεται δυναμικά για την προβολή της ελληνικής παράδοσης συνδέοντας τη μακρόχρονη εμπειρία του στην κοινωνική δράση με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την επιστημονική γνώση. Οργανώνει μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, κρουστών, χορωδίας, ζωγραφικής, ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Παράλληλα πραγματοποιεί σεμινάρια, εκδόσεις και παραστάσεις της Χορευτικής Ομάδας του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το Λύκειον των Ελληνίδων έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 2012 πιστοποιήθηκε ως συμβουλευτικός οργανισμός της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
ΣΠΥΡΟΣ & ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗΣ
Με καταγωγή από την Κεφαλονιά, οι αδελφοί Καραβιώτη, διδάχθηκαν την επτανησιακή αρμονική πολυφωνία από την οικογένειά τους αλλά και μέσα από τη ζωντανή παράδοση του νησιού. Ταυτόχρονα, μέσω των σπουδών τους (ανώτερα θεωρητικά, μονωδία και μουσικολογία) εξέλιξαν το είδος, γράφοντας δικές τους σύγχρονες καντάδες, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη νεότερη κεφαλληνιακή μουσική παράδοση. Για τον λόγο αυτό αλλά κι επειδή εκπροσωπούν πολιτιστικά το νησί σε κάθε τους εμφάνιση θεωρούνται από πολλούς ως οι «τραγουδιστές της Κεφαλονιάς».
ΓΙΩΡΓΟΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΛΑΡΙΚΗΣ
Τα αδέλφια Σκολαρίκη αποτελούν σήμερα τους πλέον επιφανείς εκπροσώπους της παραδοσιακής Κερκυραϊκής μουσικής. Από την παιδική τους ηλικία ζυμώθηκαν με τα παραδοσιακά τραγούδια του νησιού τους, μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια που με κάθε ευκαιρία τα έπαιζε και τα τραγουδούσε.
Έδωσαν σημερινή διάσταση σε μια τέχνη παλιά δημιουργώντας με συνέπεια εδώ και τριάντα χρόνια τα δικά τους τραγούδια τα οποία διατηρούν το ύφος της τοπικής μουσικής ταυτότητας.
Τα τραγούδια τους αγαπήθηκαν και εντάχθηκαν στην καθημερινότητα των Κερκυραίων, στο γλέντι στο καφενείο, στο σπίτι αλλά και στα πανηγύρια με πρωταγωνιστές τους χορευταράδες και τους μερακλήδες.
ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΛΙΟΥΔΑΚΗ
Άρχισε να ασχολείται με το τραγούδι το 2002, ως μέλος της ορχήστρας «Νάστρα» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Έως σήμερα μελετά και παρουσιάζει τη μουσική παράδοση σε όλο το εύρος της. Σε συνεργασία με μουσικά σχήματα και σπουδαίους μουσικούς, έχει τραγουδήσει σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και μουσικές σκηνές. Είναι ιδρυτικό μέλος του σχήματος “Αμορόζα”
Παίζουν οι μουσικοί:
Γιάννης Παυλόπουλος: Πρώτο βιολί, τραγούδι
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος: κλαρίνο, φλογέρες
Ιορδάνης Κουζηνόπουλος: κιθάρα, λαούτο, τραγούδι
Θάνος Σταυρίδης: ακορντεόν
Τάσος Γουσέτης: μαντολίνο, δεύτερο βιολί
Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ