Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΑλλάΖΩ Σελίδα”

Τον Σεπτέμβριο του 2015, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, χώρες από όλο τον κόσμο προσυπέγραψαν την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών) και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), συμφωνώντας σε συγκεκριμένο «κατάλογο ενεργειών για τους ανθρώπους και τον πλανήτη». Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας όλων των ανθρώπων. Η ΕΕ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών και έχει δεσμευθεί πλήρως για την εφαρμογή της.

Από το 2016, η Ελλάδα στηρίζει το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε εθνικό, περιφερειακό ή και διεθνές επίπεδο.

Φέτος και για ολόκληρο το  2020, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος βάζει στόχο να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους από όλες τις βιβλιοθήκες  μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη.

Το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα» ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2021. Κάθε μήνας είναι μία νέα σελίδα με 4 θεματικά εργαστήρια. Στην κορύφωση του προγράμματος, θα  πραγματοποιηθεί η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2020.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δράσεις δημιουργικής γραφής, εικαστικών, τέχνης, μουσικής, μαγειρικής, φυσικής, μαθηματικών, φωτογραφίας.

Σε κάθε νέα σελίδα υλοποιείται μια θεματική ενότητα «αγγίζοντας » παράλληλα πολλούς από τους 17 ΣΒΑ.

Διαβάζω, μαθαίνω, ενημερώνομαι, στοχεύω, υπάρχω, ΑλλάΖΩ Σελίδα…

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον είναι αξιοσέβαστα και οι βιβλιοθήκες μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τη νεότερη γενιά για την διαφύλαξή τους. Τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στις δράσεις θα ενημερωθούν, θα προβληματιστούν και θα αντιληφθούν τον ρόλο και την ευθύνη του καθενός μας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ας γίνει το βιβλίο το μέσο που θα θέσουμε νέους στόχους για τη ζωή μας και τον κόσμο μας! Αλλάζω σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!

Πληροφορίες: https://network.nlg.gr/

network@nlg.gr

Πηγή

Μοιράσου το άρθρο!