Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων – Πρόγραμμα 24-30 Ιουλίου

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  
ΔΗΜΩΝ ΒΥΡΩΝΑ & ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ 
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ  
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2024 
6 ΙΟΥΝΙΟΥ – 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 
ΘΕΑΤΡΑ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ & ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ 
Τετάρτη 24, Πέμπτη 25 Ιουλίου 
Β’ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ  
Κρέων vs Αντιγόνη 
Διασκευή του έργου Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ 
Αντιγόνη… Ο μύθος γνωστός. Το μυστήριο της γοητείας όμως που συνεχίζει να ασκεί αυτή η ηρωίδα του Σοφοκλή τόσες χιλιετίες, επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Από τότε μέχρι σήμερα, περισσότεροι από σαράντα είναι οι δημιουργοί που θέλησαν να καταπιαστούν μαζί της, μεταξύ των οποίων ο Cocteau, o Brecht, o Anouilh. Αυτές οι εκδοχές (κυρίως του Anouilh) είναι η βάση για την παράστασή μας,  που εστιάζει στην σύγκρουση του Κρέοντα με την Αντιγόνη. Μια σύγκρουση που αντιπροσωπεύει την μάχη της νεότητας με την ωριμότητα. Του ιδεαλισμού με την πολιτική. Των ηθικών αξιών με τους νόμους. Του θηλυκού με το αρσενικό. Μια άνιση μάχη καθώς τα λόγια του Κρέοντα αναφέρονται στο ιστορικό παρόν, ενώ η Αντιγόνη του μιλάει από ένα «άλλο μέρος», την αιωνιότητα. 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Βενετία Χατζηνικολάου
Μουσική: Αντρέας Συμβουλόπουλος 
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Αντιγόνη:  Μίνα Καραζιώγα 

Κρέων: Μάνος Τούσης 
Αίμων: Τάσος Πετρόπουλος 
Ισμήνη: Βένια Σασσάλου 
Παραμάνα: Ροδούλα Σκορδούλη 
Παιδόπουλο: Χρήστος Γκογκάκης 
Φρουροί: Γιώργος Τάσος, Γιάννης  Παλαιολόγος, Τάσος Πετρόπουλος 
Αγγελιοφόρος: Κατερίνα Ζαχολίτου 
Χορός: Σάντρα Σταμούλη, Κατερίνα Ζαχολίτου, Στέλλα Δράκου 
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 26 Ιουλίου 
BLOOM 
Μια ιεροτελεστία της Άνθισης  

Παράσταση χορού  
Η παράσταση που παρουσιάζει από χορευτικό ντουέτο έχει τον τίτλο Bloom, που εμπεριέχει τη Βύθιση (bloom) την Άνθιση (Bloom) και την έκρηξη (Boom). Σκοπός είναι η σύνθεση μιας επί σκηνής τελετουργίας, ενός χορευτικού ritual που υμνεί την Ύπαρξη, με επίγνωση της θνητής μας υπόστασης και αποδοχής της αλήθειας αυτής.
“Κάθε ψυχή έρχεται στον κόσμο για να εκπληρώσει έναν σκοπό, να δώσει και να πάρει, να δει, να κατανοήσει και στο τέλος να ολοκληρωθεί. Κανείς δεν ξέρει από που έρχεται και πού πηγαίνει όταν θα φύγει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι κάθε στιγμή αυτό που ονομάζουμε τέλος, είναι πάντα εκεί δίπλα μας. Για αυτό και ζούμε την ζωή με εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη για το εδώ και τώρα. 
Αυτό είναι η ελευθερία. 
Απλά να νοιώθεις τη ζωή μέσα σου και να εμπιστεύεσαι.” 
Γιώργος Γαρόζης  
Το project έχει στηρίξει το κέντρο χορού Ντάνκαν,  για το οποίο έχει προηγηθεί συνεργασία με το AVDP Festival, ως project in progress, το 2023.  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Χορογραφία, Ερμηνεία: Maria Isidora Vinticelli, Όλγα Σπυράκη
Δραματουργική υποστήριξη: Julliana Bloodgood 
Φωτιστικός σχεδιασμός: Μαρκέλλα 
Σκηνικά – κουστούμια: Η ομάδα 
Μουσική: Αποσπάσματα συνθέσεων από  διαφορετικούς μουσικούς συνθέτες. (Alex Brak, Ursula Le guin and Todd Barton, Meredith Monk, Aaron M Olson, Cheryl Leonard, fragments also from Rockaby by S. Becket, as recorded by Penelope Wilton) 
Ακούγεται κείμενο του Γιώργου Γαρόζη  
Θέατρο Βράχων  Άννα Συνοδινού  
Είσοδος ελεύθερη 

Δευτέρα 29 Ιουλίου 
Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ 
Πλάτωνα ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ 
Στην αρχαία ελληνική γλώσσα 
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης 
Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή της παράστασης τον Οκτώβριο 2023 και τον Ιανουάριο 2024, με το κοινό να κατακλύζει το STUDIO new star art cinema, και τις υμνητικές κριτικές, «Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη», όπως αποδίδεται μέσα από το μοναδικό στην ιστορία του πολιτισμού κείμενο του Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτη», παρουσιάζεται στο Θέατρο Βράχων Άννα Συνοδινού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων με την ευγενική χορηγία του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και την υποστήριξη της Ένωσης Γάλλων Ελλάδας.  
Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός της δυνατότητας να μιλιέται σήμερα η αρχαία ελληνική ως ζωντανή γλώσσα, διδάσκοντας από το 2012 την εκφορά της στους ηθοποιούς με την καινοτόμο «ΛΟΓΙΚΗ-ΜΟΥΣΙΚΉ» μέθοδό του, και καταθέτοντας παράλληλα την νέα του μετάφραση/απόδοση του Πλατωνικού κειμένου, επαναφέρει στο κοινό την παράσταση που έγινε εμπειρία ζωής για όσους την είχαν παρακολουθήσει.  
Πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2015 ως συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την ΑΜΚΕ «ANAGNORISIS», καθηλώνοντας χιλιάδες θεατές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορύφωση την παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το πλήθος των διπλωματικών αντιπροσωπειών 27 Πρεσβειών, από τα γνωστότερα κράτη του κόσμου, προκαλώντας πηγαίες εκδηλώσεις ενθουσιασμού, θεωρούμενη σπουδαίο σύγχρονο πολιτιστικό γεγονός για την συμβολή της επικαιροποίησης των ιδεών του Σωκράτη ως ορόσημου για την δημιουργική ανέλιξη της παγκόσμιας κοινότητας.  
Η παράσταση με τον Gilles Decorvet δόθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στη Γενεύη, με καθηλωτική αποδοχή από το ελβετικό κοινό, ενώ προγραμματίζονται νέες παραστάσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο ελληνιστής Ελβετός Gilles Decorvet, διατελεί Καθηγητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσα κι έχει μεταφράσει στα γαλλικά κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς. Αφηγείται επίσης, σημαντικά κείμενα σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ, στην Ελβετία και στη Γαλλία.  
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 
Μετάφραση/ Απόδοση, Διδασκαλία Εκφοράς και Ερμηνείας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Κειμένου, Σκηνική όψη/Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης  
Μεταγραφή της ελληνικής Μετάφρασης / Απόδοσης στα Αγγλικά:  
Αμαλία Κοντογιάννη και Emily Brown  
Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου  
Σχεδιασμός & κατασκευή Κλεψύδρας/ Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας:  

Κώστας Κοτσανάς  
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου   
Διανομή
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Gilles Decorvet  
ΜΕΛΗΤΟΣ: Μάρκος Παλαιός  
Είσοδος ελεύθερη 
Με την ευγενική χορηγία του Δήμου Δάφνης-Υμηττού 

Τρίτη 30 Ιουλίου 
Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ 
Βασισμένο στο έργο “Ο γέρος και η θάλασσα” του Έρνεστ Χέμινγουεϊ 
«Η Θάλασσα και ο Γέρος» είναι μια διασκευή βασισμένη στο κλασικό και βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο «Ο γέρος και η θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ μετά το οποίο του απονεμήθηκε και το Νόμπελ λογοτεχνίας. Το έργο αυτό κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και παρομοιάζεται με ομηρικό έπος.
Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά, του Σαντιάγο  -τον οποίο υποδύεται ο Τάσος Νούσιας– και το ταξίδι του στην ανεξερεύνητη και απέραντη θάλασσα. Την επική συνάντησή του με ένα υπέροχο μπλε μάρλιν, το οποίο ο ήρωας κατάφερε να ψαρέψει μετά από 84 ημέρες χωρίς ψαριά. Το ψάρι είναι πολύ δυνατό, ο Σαντιάγο δεν καταφέρνει να το σκοτώσει και εκείνο αγκιστρωμένο από την πετονιά του, τραβάει αυτόν και τη μικρή του βάρκα όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Ο Σαντιάγο τελικά καταφέρνει να σκοτώσει το ψάρι αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στη βάρκα το δένει στο πλάι της. Στο δρόμο της επιστροφής καρχαρίες του επιτίθενται και τρώνε όλη τη σάρκα του πελώριου ψαριού. Κάτω από αυτή την απλή ιστορία, κρύβεται ένας κόσμος πλούσιος σε συμβολισμούς και μεταφορές για την αναζήτηση του σκοπού, την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και τη συγκρουσιακή σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. 
Ο Μανολίνο, τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Μηλιώνης, είναι ο αφοσιωμένος νεαρός μαθητευόμενος του Σαντιάγο. Καθώς ο πατέρας του δεν του επιτρέπει πια να βγαίνει για ψάρεμα με τον Σαντιάγο, ο Μανολίνο μπορεί να τον επισκέπτεται μόνο στις ονειροπολήσεις και τα νυχτερινά του όνειρα στη θάλασσα και έτσι πραγματοποιείται η σύνδεση μεταξύ μνήμης, παρόντος και μέλλοντος. 
Ο Χέμινγουεϊ έγραψε την ιστορία το 1951 και η Μαρλέν Καμίνκσι την μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή μας. Με αφορμή τον τίτλο, προστέθηκε η φιγούρα της Θάλασσας που θα ερμηνεύσει η χορεύτρια Φαίδρα Σούτου και με τη φωνή της η Evelyn Assouad 
Ιδέα, Διασκευή, Δραματουργία: Μαρλέν Καμίνκσι 
Μετάφραση διασκευής, βοηθός δραματουργίας: Νατάσα Πετροπούλου 
Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνκσι 
Σχεδιασμός 3d Animation / Video mapping: Γιάννης Ντουσιόπουλος 
Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης 
Φωτιστικός σχεδιασμός: Αλίκη Δανέζη Knutsen 
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία:  
Αγγελίνα Παπαχατζάκη, Μαρλέν Καμίνκσι 
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου 
Κατασκευή Μαριονέτας: Μυρτώ Κοσμοπούλου 
Trailer: Αλέξης Φάλαντας 
Φωτογραφίες promotion: Φανή Μαρία Χατζή 
Γραφιστική επιμέλεια: Μαύρα Γίδια 
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού 
Οργάνωση Παραγωγής: Ευθύμης Χρήστου 
Οργάνωση περιοδείας: THEATER ART COMPANY EE-Σάκης & Φώτης Μανάφης 
Παραγωγή: Θεατρικές Παραγωγές Δημήτρης Φωτόπουλος ΙΚΕ 
Διανομή 
Σαντιάγο: Τάσος Νούσιας 
Μανολίνο: Βασίλης Μηλιώνης 
Θάλασσα: Φαίδρα Σούτου 
Ακούγεται η φωνή της  Evelyn Assouad 
Τιμές εισιτηρίων: 20€ γενική είσοδος | 17€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, ατέλειες ηθοποιών)  
Προπώληση: πατήστε ΕΔΩ

Γενικές πληροφορίες 
Ώρα έναρξης 21:30 
Πληροφορίες: Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού  
                      Δήμων Βύρωνα & Δάφνης – Υμηττού  
Κύπρου 50-54, 16232 Βύρωνας 
                      τ. 210 7609028, 216 0049534 
                        www.festivalvraxon.gr    info@festivalvraxon.gr 
Επικοινωνία:    Ειρήνη Λαγουρού | irini.lagourou@gmail.com 

 

Μοιράσου το άρθρο!