ΓΑΙΑ Εγκατάσταση/περφόρμανς Medea Electronique Γεντί Κουλέ 8-9 Αυγούστου

ΓΑΙΑ
Εγκατάσταση-performance από τη Medea Electronique
Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ) στη Θεσσαλονίκη
8 και 9 Αυγούστου 2023
Ώρα Έναρξης: 9μμ
 
Είσοδος ελεύθερη
Στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει στις 8 και 9 Αυγούστου 2023 στο Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ) την εγκατάσταση/performance «ΓΑΙΑ» της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Medea Electronique.
“Κι όμως, η γη γυρίζει!” ανακάλυψε ο Γαλιλαίος το 1610 και έπρεπε η ανθρωπότητα να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι η γη κινείται. Το 2023 πρέπει να αποδεχτούμε ότι η γη τρέμει και αντιδρά στις ανθρώπινες ενέργειες.
Στη διατομή τέχνης και τεχνολογίας, εικαστικού και μουσικού performance, η “ΓΑΙΑ” παράγει μια άλλη αφήγηση για τη γη και για το πώς να την κατοικήσουμε. Εμπνευσμένη από το πλούσιο θεωρητικό έργο των Bruno Latour και Frédérique Ait-Touati, η νέα αυτή -εικαστική και σκηνική- αφήγηση για τη γη, αφορά τόσο στον άνθρωπο όσο και στους μη ανθρώπινους παράγοντες, χωρίς όμως να παραμερίζει το ανθρώπινο-όπως συχνά προτείνει ο μετα-ανθρώπινος λόγος. Ναι, βιώνουμε μια καταστροφή. Αλλά αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Χρειάζεται να παράξουμε μια νέα κοσμοπλασία, ανανεώνοντας τις αναπαραστάσεις μας για τον επίγειο, βιοτικό και αβιοτικό κόσμο.
Στη δημιουργία του έργου συμμετέχουν οι φοιτητές και νέοι καλλιτέχνες των πολυμέσων του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργία : Αγγελική Πούλου, Άρης Παπαδόπουλος, Ηλίας Λαχανάς, Φαίη Μαραμπίδου, Άννα Φιλιδου, Κατερίνα – Ιωάννα Καραγιαννοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Άρης Παπαδόπουλος
Ερμηνεία: Άρης Παπαδόπουλος, Νατάσα Σαραντοπούλου, Φρύνη Βλάχου, Ειρήνη Δεφίγγου
Μουσική σύνθεση: Μανώλης Μανουσάκης
Μουσικοί επί σκηνής: Guido de Flaviis (Σαξόφωνο), Αντώνης Παπανικολάτος (Βιολί), Μανώλης Μανουσάκης, Θοδωρής Ζιούτος
Ηχητική εγκατάσταση: Μανώλης Μανουσάκης, Πέτρος Καλογήρου
Σχεδιασμός ηχητικής εγκατάστασης: Θοδωρής Ζιούτος
Εικαστική εγκατάσταση: Κλεοπάτρα Κοραή, Χάρης Λαλούσης, Αλεξάνδρα Νιάκα, Χρήστος Λάσκαρης
Video- Animation: Κλεοπάτρα Κοραή, Χάρης Λαλούση, Χρήστος Λάσκαρης
Σχεδιασμός διαδραστικής εγκατάστασης, Live visuals: Αλεξάνδρα Νιάκα
Original underwater video content: Βασίλης Κοντούρης
Παραχώρηση φωτογραφικού υλικού video: Σταύρος Χαρισόπουλος
Documentation: Γιώργος Καραγιαννίδης, Ηλίας Λαχανάς
Σχεδιασμός φώτων: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Οργάνωση Παραγωγής: Κλειώ Λιάβα, Ναταλία Βασιλακοπούλου, Άννα Φιλίδου
Social media: Ναταλία Βασιλακοπούλου, Κατερίνα-Ιωάννα
Καραγιανοπούλου
Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Λώλης
Ανάπτυξη έργου: Medea Εlectronique

 

Medea Electronique
Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο στο όνομά της –μεταξύ Μήδειας και Media (από τα νέα μέσα)–, η Medea Electronique ιδρύθηκε το 2006 και απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για διατομεακό πειραματισμό και πολυμεσικές αφηγήσεις, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Η δραστηριότητα της Medea Electronique περιλαμβάνει πολυμεσικές παραστάσεις και εγκαταστάσεις, πειραματισμούς με το VR και την επαυξημένη πραγματικότητα, οπτικοακουστικά δρώμενα, φεστιβάλ πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής. Παράλληλα, από το 2009 η Medea Electronique διοργανώνει το 10ήμερο καλλιτεχνικό residency Koumaria στη Σελλασία Σπάρτης, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της σύγχρονης τέχνης και της διαμεσικής και αυτοσχεδιαστικής πρακτικής. Το 2018 η Medea Electronique παρουσίασε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση την εγκατάσταση διευρυμένης πραγματικότητας Soundscapes Landscapes: Γειτονιές της Αθήνας μεταμορφώθηκαν σε “επαυξημένη πραγματικότητα”, ηχητικοί περίπατοι στις γειτονιές της Αθήνας προσομοιώθηκαν μέσα από VR stations. Αρκετά από τα μέλη της κολεκτίβας συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την ακαδημαϊκή έρευνα. Δουλειά της ομάδας έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και διοργανώσεις στην Ελλάδα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πλύφα, Βυρσοδεψείο, Booze, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, κ.α.) και στο εξωτερικό (σε φεστιβάλ και ανεξάρτητους χώρους τέχνης στις πόλεις: Μόντρεαλ, Παρίσι, Λίβανος, Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη, κ.α.)
——————————————————————————————————————————————————————————————
-Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.
-Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
-Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.
-Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.
-Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr
Medea Electronique

Μοιράσου το άρθρο!