“Το Μαζί για το Παιδί” για τη γιορτή της Μητέρας
Η Δανάη, η Αντιγόνη και η Παρασκευή είναι τρεις από τις μητέρες που στηρίζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί».
Τη Γιορτή της Μητέρας τιμάμε το πιο σημαντικό πρόσωπο της ζωής μας. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ημέρα του χρόνου όπου γιορτάζουμε τον ρόλο της μητρότητας. Όμως είναι και μια ημέρα συλλογισμού γιατί η ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί αφοσίωση, φροντίδα και πολλές φορές θυσίες.
Υπάρχουν πολλές μητέρες που λόγω δικής τους απόφασης ή λόγω συνθηκών μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους.
Η Ένωση « Μαζί για το Παιδί» στηρίζει αυτές τις μητέρες με έναν ολιστικό τρόπο, τόσο μέσω των προγραμμάτων της κατά της φτώχειας αλλά και μέσω της παροχής ψυχολογικής και ηθικής βοήθειας με στόχο την ενδυνάμωση και ενίσχυση τους γονικού ρόλου. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να συμβάλει το «Μαζί για το Παιδί» στο να δημιουργήσει για αυτά τα παιδιά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον.
Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας θα σας παρουσιάσουμε τον δύσκολο αγώνα που δίνουν καθημερινά τρεις μητέρες. Η Δανάη, η Αντιγόνη και η Παρασκευή είναι τρεις ηρωίδες της διπλανής πόρτας. Μητέρες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους υπό δύσκολες συνθήκες.
Η πτυχιούχος Δανάη
Μητέρα ενός παιδιού η Δανάη, το μεγαλώνει μόνη της. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου είχε μια πολύ καλή θέση και είχε πάρει την απόφαση να μεγαλώσει μόνη της τον οχτάχρονο γιο της. Ωστόσο η εταιρεία που δούλευε αναγκάστηκε να κάνει μαζικές απολύσεις. Η Δανάη ήταν μια από τους εργαζόμενους που πέρασαν την πόρτα της εξόδου. Οι σπουδές και η εμπειρία της, τής επέτρεπαν να αναζητήσει νέα εργασιακή στέγη, όμως σε καιρό κρίσης δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά. Η περίοδος που λάμβανε το επίδομα ανεργίας τελείωσε και στράφηκε για βοήθεια στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί».
Μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας της Ένωσης εντάχθηκε στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της φτώχειας και σήμερα έχει τη στήριξη για να μπορεί να μεγαλώνει τον μικρό της γιο και να ψάχνει συστηματικά το νέο επαγγελματικό της βήμα.
Η Αντιγόνη με τα δίδυμα κοριτσάκια
Δίδυμα πανέμορφα κοριτσάκια απέκτησε η Αντιγόνη. Ο πατέρας τους αρνήθηκε να τα αναγνωρίσει. Ήταν δύσκολο για μια μητέρα με δύο νεογέννητα να εργαστεί να μπορεί να εξασφαλίζει τα απαραίτητα της καθημερινότητας. Στράφηκε στην κοινωνική υπηρεσία του «Μαζί για το Παιδί» όπου εξετάστηκε η περίπτωση της και εντάχθηκε στο πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας για να μπορεί να λαμβάνει την απαραίτητη βοήθεια ώστε να προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα δύο της παιδιά.
Παράλληλα, έλαβε ψυχολογική υποστήριξη από το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης έτσι ώστε να εμπλουτίσει τις δεξιότητές της για να αντιμετωπίσει πρακτικά αλλά και συναισθηματικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Η Παρασκευή και ο μικρός Δημήτρης με τα κινητικά προβλήματα
Ο δεύτερος γιος της Παρασκευής ο Δημήτρης έχει κινητικά προβλήματα. Εκείνη μόνη της, δεν έχει βοήθεια από πουθενά, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά της για να τον φροντίσει. Ο μεγαλύτερος της γιος, ο Αντώνης, φέτος δίνει πανελλήνιες εξετάσεις. Με την απουσία πόρων για ενισχυτική διδασκαλία αντιμετωπίζει μόνος του την αγωνία των εξετάσεων.
Η Παρασκευή για να τα φέρει σε πέρας, εφόσον δεν φθάνουν τα λεφτά από τα επιδόματα, καθαρίζει σπίτια όποτε μπορεί να αφήσει τον Δημήτρη. Η ίδια στράφηκε για βοήθεια στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και δηλώνει ανακουφισμένη αφού πλέον μπορεί να αφοσιωθεί στον ρόλο της φροντίδας και ανατροφής των παιδιών της χωρίς να έχει την αγωνία της καθημερινής επιβίωσης.
Και οι τρεις τους είναι συγκλονιστικές. Είναι μητέρες που παρά τις δύσκολες συνθήκες παλεύουν καθημερινά για να προσφέρουν στα παιδιά τους ό,τι περισσότερο μπορούν!
Αυτές τις μάνες τιμάει σήμερα και κάθε ημέρα η Ένωση «Μαζί για το Παιδί».
Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:
Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.