Μαζί για το Παιδί: Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το «κλειδί» για τη διαχείριση των νέων συνθηκών

Η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, αποτελεί βασικό πυλώνα για την εύρυθμη  λειτουργία και ισορροπία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.

Η έναρξη της νέας, αλλά και “ιδιάζουσας” σχολικής χρονιάς, βρίσκει τα παιδιά και τους γονείς αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα σε ότι αφορά τα δεδομένα που μέχρι πρότινος ίσχυαν.

Πολλοί γονείς καλούν στη Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», προκειμένου να ζητήσουν συμβουλές από τους ειδικούς, αναφορικά με τον τρόπο, με τον οποίο μπορούν να διαχειριστούν τις νέες συνθήκες σε σχέση με τα παιδιά τους.

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25, επισημαίνει πως η επικοινωνία είναι το κλειδί για να φέρει στην επιφάνεια συναισθήματα και άγχη, τα οποία στη συνέχεια να μπορέσουν να γίνουν διαχειρίσιμα.

«Πώς οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας στην οικογένεια ενισχύουν την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε;

Απαντά η επιστημονική ομάδα της Συμβουλευτικής  Γραμμής 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»:

 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και τα παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία τους

Οι συνεχιζόμενες αλλαγές είναι καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η διαχείριση τους.

 

Πώς όμως όλο αυτό επηρεάζει την οικογένεια και πως μπορούν τα μέλη της να διαχειριστούν αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη με τον πιο λειτουργικό τρόπο;

 

Τα παιδιά τείνουν να επιδεικνύουν μεγάλη προσαρμοστικότητα σε αλλαγές που έχουν πλαισιωθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Ο βασικός και πιο κατάλληλος τρόπος να φροντίσει κανείς το οικογενειακό πλαίσιο και τις σχέσεις μεταξύ των μελών είναι η επικοινωνία.

 

Προσαρμόζοντας την επικοινωνία μας αναλόγως με την ηλικία του παιδιού

Κάθε αλλαγή, κάθε νέος κανόνας, έχει νόημα να επικοινωνείται με το κατάλληλο κάθε φορά λεξιλόγιο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και να εξηγείται ο λόγος που ο συγκεκριμένος κανόνας / αλλαγή είναι απαραίτητος.

Εξίσου σημαντικό είναι τα μέλη της οικογένειας να επικοινωνούν τα συναισθήματα τους.

Ακόμη και τα πιο δύσκολα συναισθήματα προς διαχείριση, όπως είναι το άγχος και ο φόβος, έχει μεγάλο νόημα να εκφράζονται και από τους γονείς αλλά και να δημιουργείται ο χώρος να εξωτερικεύονται αντίστοιχα και από τα παιδιά.

Βοηθαει να γίνει αποδεκτό το συναίσθημα και να μπει σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.

 

Πολλαπλά τα οφέλη από την έκφραση συναισθημάτων

Όσον αφορά ένα παιδί, η έκφραση των συναισθημάτων έχει πολλαπλά οφέλη:

  • Kαταρχάς, το παιδί αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει συναισθηματικά.
  • Αισθάνεται ότι οι συναισθηματικές του ανάγκες καλύπτονται και ότι γίνεται αποδεκτό.
  • Μαθαίνει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και κατ’ επέκταση των γύρω του.
  • Αντιλαμβάνεται την επίδραση των συναισθημάτων στο περιβάλλον του και μαθαίνει πώς να τα εκφράζει με ένα λειτουργικό τρόπο.

 

Όλα αυτά οδηγούν στο να γίνεται πιο ευέλικτο στη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων και «δύσκολων» συναισθημάτων, να  ελέγχει την παρόρμησή του, να αποκτά περισσότερο αυτοέλεγχο και το βοηθά να νοηματοδοτήσει όλα αυτά που μπορεί να συμβαίνουν γύρω του.

 

«Καλλιεργώντας» μια θετική στάση

 

Όλα τα παραπάνω συντελούν στην καλλιέργεια μιας πιο θετικής στάσης προς τις δυσκολίες που μπορεί να συμβαίνουν γύρω του και την ικανότητά του να ανταπεξέλθει, εν ολίγοις καλλιεργούν και ενισχύουν την ψυχική του ανθεκτικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μην νιώθουν ότι οφείλουν να έχουν πάντα απάντηση για όλα. Δεν μπορούν να τα γνωρίζουν όλα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση.

Πρώτιστης σημασίας είναι οι ενήλικες να παίρνουν χρόνο να επεξεργαστούν τις πληροφορίες, να δουν οι ίδιοι πρώτα πως αισθάνονται και έπειτα να βρουν το βέλτιστο τρόπο να επικοινωνήσουν αυτές στα παιδιά».

 

Οι ειδικοί της Γραμμής απαντούν καθημερινά στη Συμβουλευτική Γραμμή 115 25, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-21.00.

 

Δεν είστε μόνοι. Σηκώστε ακουστικό σας!

 

_________________________

Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25 & το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης  «Μαζί για το Παιδί»

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι  μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
  • Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
  • Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
  • Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της

Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή  λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς  το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και  δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά  σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.

 

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).

Επίσης, λειτουργούν διαδικτυακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

Μοιράσου το άρθρο!