«Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» και νέα παιδικά εργαστήρια στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή!
Ξεκίνησε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου η μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Απριλίου 2024.
Η έκθεση αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού που διοργανώνεται στην Ελλάδα και πραγματοποιείται σε συνεργασία με κορυφαία μουσεία και φορείς της Ευρώπης όπως, μεταξύ άλλων, Musée d’Orsay, National Gallery του Λονδίνου, Centre Pompidou, Musée des Beaux-Arts de Besançon, Musée de l’Annonciade, Musée de Grenoble, Musée national d’archéologie, d’histoire et d’art – Luxembourg και Musée des Arts Décoratifs καθώς και σημαντικούς Ευρωπαίους ιδιώτες συλλέκτες. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Paul Signac, Henri Edmond Cross, Maximilien Luce, Théo van Rysselberghe, Henri Matisse, Henri Manguin και Louis Valtat, τα περισσότερα από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Επιμελήτριες της έκθεσης είναι η Marina Ferretti Bocquillon, Επίτιμη Επιστημονική Διευθύντρια του Μουσείου Ιμπρεσιονισμού του Ζιβερνύ (Musée des impressionnismes Giverny) και η Μαρία-Κουτσομάλλη Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο σε ελληνική, αγγλική και γαλλική έκδοση, με κείμενα από τις δύο επιμελήτριες καθώς και από τη Διευθύντρια του Αρχείου Signac Charlotte Hellman Cachin.Ξεναγήσεις στην έκθεση << Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου>>
Κάθε Παρασκευή 18.00-18.45 και κάθε Σάββατο & Κυριακή 16.00-16.45
* Ελληνόφωνες και ξενόγλωσσες ομαδικές και ιδιωτικές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.
Καρτ ποστάλ απ΄τη Μεσόγειο
Διαδραστικές ξεναγήσεις στην έκθεση <<Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου>>
Κάθε Σάββατο 14.00-15.30
Πώς προκύπτει το χρώμα και πώς το φως καθορίζει την αντίληψή μας γι’ αυτό;
Ανακαλύψτε την ιστορία και το έργο των Νεοϊμπρεσιονιστών και πειραματιστείτε με τις τεχνικές τους δημιουργώντας τη δική σας καρτ ποστάλ απ’ τη Μεσόγειο.
*Για τη συμμετοχή στη δραστηριότητα δεν απαιτείται κάποια προηγούμενη εμπειρία με τη ζωγραφική ή το σχέδιο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
-
Ένα μωσαϊκό, ο πουαντιγισμός!
Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών
Με αφορμή την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», τα παιδιά ηλικίας 5 και 6 ετών έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά το έργο του Paul Signac και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα αυτοσχέδιο μωσαϊκό πλακάκι, ανακαλύπτοντας την τεχνοτροπία του πουαντιγισμού. Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία, τα παιδιά μαθαίνουν να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα του υλικού. Από 20/01, κάθε Σάββατο | 11.30-12.45-
Παίζοντας με το φως
Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών
Αντλώντας έμπνευση από την περιοδική έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή καλεί τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών να ανακαλύψουν πώς η δύναμη του φωτός αποτέλεσε αφορμή για έναν νέο τρόπο αναπαράστασης του κόσμου, να πειραματιστούν με μικρούς κόκκους χρώματος και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης. Από 21/01, κάθε Κυριακή | 12.15-13.30ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
-
Τι κρύβει ένα καπέλο;
Εργαστήριο για παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών και έναν γονέα/συνοδό.
Στο νέο εργαστήριο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Τι κρύβει ένα καπέλο;», τα παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών μαζί με έναν γονέα/συνοδό γνωρίζουν τον καλλιτέχνη Karel Appel με τη βοήθεια της μουσικής και πειραματίζονται με νέες τεχνικές και υλικά.
Με αφετηρία ένα μεγάλο καπέλο που κρύβει μαγικές πόλεις, τα παιδιά και οι γονείς/συνοδοί τους ανακαλύπτουν την ελευθερία που κυριαρχεί στο έργο του Appel και στη συνέχεια «παίζουν» με χρώματα, πινέλα και δαχτυλομπογιές για να δημιουργήσουν τις δικές τους γραμμές.
-
Όπερα. σκούπες και χρώματα
Εργαστήριο για παιδιά 3-4 ετών και έναν γονέα/συνοδό
Στο δημιουργικό εργαστήριο «Όπερα, σκούπες και χρώματα», τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών μαζί με έναν γονέα/συνοδό έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του καλλιτέχνη Julian Schnabel ενεργοποιώντας τις σκέψεις και τις αισθήσεις τους.
Μετά από μια διαδραστική περιήγηση στο έργο του Schnabel με τη συνοδεία κλασικής μουσικής, τα παιδιά περνούν από το οπτικοακουστικό και απτικό ερέθισμα στη χειρονομιακή ζωγραφική και αφήνονται ελεύθερα να πειραματιστούν με υφάσματα, σκούπες και μπογιές, να λερωθούν και να χορέψουν, για να δημιουργήσουν μαζί με τους γονείς τους το δικό τους βιωματικό έργο.
-
Μοτίβα στη φύση