Οικολογικά Σχολεία – Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Οικολογικά Σχολεία

Το Πρόγραμμα αποτελεί ένα διεθνές δίκτυο, το οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων με συντονιστικό φορέα τη Διεύθυνση Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης B’Αθήνας και εθνικό χειριστή, από το 1995, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Στη χώρα μας συμμετέχουν 205 σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2018 και έχουν βραβευτεί 387 σχολεία από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου.

  • Διεθνής συντονιστής του δικτύου είναι το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Foundation for Environmental Education).
  • Εθνικός χειριστής του Προγράμματος για την Ελλάδα από το 1995 είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
  • Υποστηρικτής του προγράμματος στην Ελλάδα ήταν για το 2016-2018 το Ίδρυμα JOHN S. FAFALIOS FOUNDATION.
  • Διεθνής ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.ecoschools.global/

Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον μέσα από διάφορες δράσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).

Μερικές από τις τελευταίες δράσεις των οικολογικών σχολείων:

Δράση για την Αρκούδα στο ΜΦΙΚ (νηπιαγωγείο Άγιου Σύλλα)

ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίας Παρασκευής και για κωφούς – βαρήκοους μαθητές)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τουλίπες για την άνοιξη που θα έρθει (3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου)

Περισσότερες  πληροφορίες για τα Οικολογικά Σχολεία πατήστε ΕΔΩ

 

Γράφει ο Βασίλης Ηλίας

Μοιράσου το άρθρο!