Παγκόσμια Ημέρα της Γης – 22 Απριλίου

Το 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 22η Απριλίου ως τη «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η ημερομηνία αυτή, είναι αφιερωμένη στον εορτασμό του πλανήτη μας και ουσιαστικά αποτελεί μια υπενθύμιση προς τους πολίτες, τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς ότι είμαστε απλά προσωρινοί κάτοικοι και πρέπει να προστατεύουμε με κάθε κόστος τη Γη μας, το σπίτι μας, για να μπορέσουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως τον παραλάβαμε. Γι΄ αυτό το λόγο, την συγκεκριμένη ημέρα διοργανώνονται εκδηλώσεις με περιβαλλοντικό περιεχόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε 190 χώρες.

Ημέρα της Γης: Πώς καθιερώθηκε;

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε στις ΗΠΑ, το 1970 από τον γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον θέτοντας έτσι νέα δεδομένα, για την τότε εποχή, σε περιβαλλοντικά θέματα. Ο κόσμος δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση προκαλούσε ανυπολόγιστες ζημιές στον πλανήτη μας. Το έναυσμα όμως, προς την περιβαλλοντική συνείδηση έδωσε ένα δυσάρεστο γεγονός. Η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που είχαν δει στις ΗΠΑ, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα είχε προκαλέσει πρωτοφανείς καταστροφές για την εποχή. Η μόλυνση των υδάτων και ο θάνατος τουλάχιστον 4.000 θαλάσσιων οργανισμών (φώκιες, θαλάσσια πουλιά, λέοντες και δελφίνια) οδήγησαν τον Νέλσον στην δημιουργία μιας ομάδας που θα προωθήσει την ιδέα μιας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου του 1970, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικάνοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Το 1992, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το περιβάλλον, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα εποχή με πλούσια περιβαλλοντική συνείδηση.

H Google γιορτάζει την σημερινή ημέρα με doodle θέλοντας να τονίσει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μέλισσας στο περιβάλλον και κατ΄ επέκταση τον ρόλο κάθε ζωντανού οργανισμού στον πλανήτη μας.

Δείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!