Slow Art Day 2025 στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Ανακαλύψτε επιλεγμένα έργα μέσα από τη βιωματική εμπειρία του slow art το Σάββατο 5 Απριλίου

 

 

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον διεθνή θεσμό της Slow Art Day και προτρέπει όλους τους επισκέπτες του να ανακαλύψουν επιλεγμένα έργα της μόνιμης Συλλογής του μέσα από τη μοναδική εμπειρία του slow art, το Σάββατο 5 Απριλίου. Παράλληλα, εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθούν τρεις ξεχωριστές δράσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness), με την ιστορικό τέχνης, εικαστική εκπαιδευτικό και εκπαιδεύτρια ενσυνειδητότητας Λύντια Πετροπούλου, δυο για ενήλικες και μια για γονείς και παιδιά.

Η Slow Art Day είναι ένα παγκόσμιο γεγονός με μια απλή αποστολή: να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν τη σημασία και την απόλαυση της αργής παρατήρησης ενός έργου τέχνης. Το εγχείρημα ξεκίνησε επίσημα το 2010 και έκτοτε η Slow Art Day αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος των μουσείων και των γκαλερί διεθνώς, με περισσότερες από 1.500 εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση σε κάθε γωνιά του κόσμου, ακόμα και στην Ανταρκτική.

Το κοινό κάθε ηλικίας ενθαρρύνεται, ακολουθώντας κάποια απλά βήματα, να επιβραδύνει τον τρόπο με τον οποίο παρατηρεί την Τέχνη και να ζήσει, μέσα από αυτή τη διαδικασία, μια ισχυρή και ενδεχομένως πρωτόγνωρη εμπειρία. Λίγα περισσότερα λεπτά στοχασμού μπροστά σε ένα έργο μας επιτρέπουν να το αφουγκραστούμε και να το κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν την αφορμή για μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με φίλους.

Στο πλαίσιο του Slow Art Day 2025, το Σάββατο 5 Απριλίου όλοι οι επισκέπτες του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή θα μπορούν να παραλάβουν από την Υποδοχή του Μουσείου το ειδικά σχεδιασμένο έντυπο που περιλαμβάνει πληροφορίες και οδηγίες για την διαδικασία της αργής παρατήρησης έργων τέχνης, προκειμένου να βιώσουν την εμπειρία εστιάζοντας σε τέσσερα επιλεγμένα έργα της μόνιμης Συλλογής: το «Κεφάλι γελαστού άνδρα» της Camille Claudel στον πρώτο όροφο, το έργο «Ο ταξιδιώτης» του Igor Mitoraj στον δεύτερο όροφο, την “Maria Callas no. 4” του Julian Schnabel στον τρίτο όροφο και το έργο «Χωρίς τίτλο» από τον Αλέξη Ακριθάκη στον τέταρτο όροφο. Προτείνουμε στους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν το έντυπο και σε επόμενες επισκέψεις τους στο Μουσείο, για να εξερευνήσουν βιωματικά ακόμα περισσότερα έργα της Συλλογής. Το έντυπο διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

 

 

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν επίσης τρεις ξεχωριστές δράσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness) με την ιστορικό τέχνης, εικαστική εκπαιδευτικό και εκπαιδεύτρια ενσυνειδητότητας Λύντια Πετροπούλου.

 

Το βιωματικό εργαστήριο ενσυνειδητότητας «Βλέπω, ακούω, αισθάνομαι, ζωγραφίζω», για γονείς και παιδιά 6-12 ετών, θα διεξαχθεί από τις 10.00 έως τις 11.30 σε έναν χώρο-έκπληξη του Μουσείου.

 

Αποκλειστικά για ενήλικες, θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστά εργαστήρια του ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος «Mindfulness στο Μουσείο», από τις 12.00 έως τις 13.30 και από τις 16.30 έως τις 18.00, στον χώρο της περιοδικής έκθεσης “Catch Me” του καλλιτέχνη Nicholas Kontaxis.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!