Συνέντευξη με το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Συνέντευξη με την κα Natasha Clive – Βρέκοσι, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου
1) Πείτε μας λίγα λόγια για το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» ιδρύθηκε το 1998 από μία ομάδα ιατρών και γονέων που αποφάσισαν να βοηθήσουν στην οργάνωση της σωστής υποδομής για να σταματήσουν τα ατυχήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας. Για περισσότερα από 20 χρόνια το Σωματείο συνεχίζει το έργο του για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων.
Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Σωματείου στόχος ήταν η δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Αθήνα που να δέχεται όλα τα τραυματισμένα παιδιά, όπως υπάρχει το Νοσοκομείο ΚΑΤ για τους ενήλικες. Ωστόσο, αυτό το έργο ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Έτσι, το 2009, όταν ανέλαβα Πρόεδρος του Σωματείου, έθεσα ως στόχο να δημιουργήσουμε Παιδιατρικά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα υπάρχοντα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε τα τραυματισμένα παιδιά να αντιμετωπίζονται άμεσα σε κάθε μέρος της Ελλάδος.
2) Ποιος είναι ο σκοπός και οι δράσεις του σωματείου;
Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» έχει ως σκοπό την μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας.
Για το σκοπό αυτό:
α) Δημιουργούμε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Δημόσια Νοσοκομεία.
β) Αναβαθμίζουμε και εξοπλίζουμε με τα απαραίτητα μηχανήματα τα Παιδιατρικά Τμήματα και Ιατρεία σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
γ) Εκπαιδεύουμε ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών («Ιατρικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Λεωνίδας Γεωργόπουλος»). Το Σωματείο χρηματοδοτεί εν μέρει τα σεμινάρια που διοργανώνει η A.P.L.S. Hellas. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην εκτίμηση, στην ανάνηψη και στην σταθεροποίηση της κατάστασης του παιδιού που κινδυνεύει.
δ) Ενημερώνουμε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να τους αποφεύγουν, μέσω παρουσιάσεων για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων. Όπως έχει διαπιστωθεί η σωστή ενημέρωση μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την σοβαρότητα των ατυχημάτων έως και 50%.
3) Από πόσα μέλη αποτελείται το Σωματείο και ποιοι είναι οι υποστηρικτές σας;
Το Σωματείο μας αποτελείται από 74 ενεργά μέλη. Εκτός από τα μέλη μας, στο πλευρό του Σωματείου βρίσκονται επίσης πολλοί φίλοι, δωρητές και χορηγοί. Χάρη στην πολύτιμη στήριξή τους καταφέρνουμε να υλοποιούμε έργα ζωτικής σημασίας για την υγεία των παιδιών.
4) Ποιο είναι το έργο του Σωματείου μέχρι σήμερα και πόσα παιδιά έχουν επωφεληθεί από αυτό;
Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουμε αναβαθμίσει και εξοπλίσει 76 Τμήματα σε 67 Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, έχουμε δημιουργήσει και εξοπλίσει 38 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Έχουμε αναβαθμίσει 23 Παιδιατρικές Κλινικές, 11 Παιδιατρικά Ιατρεία, 4 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας / ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) προσφέροντας συνολικά 1.045 μηχανήματα και εξοπλισμό σε Παιδιατρικά Τμήματα Νοσοκομείων.
Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων που λαμβάνουμε από τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που εξοπλίζουμε, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από το έργο του Σωματείου πάνω από 1.070.000 παιδιά.
Κατά το έτος 2019 πέρασαν από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και τα Παιδιατρικά Τμήματα που έχουμε εξοπλίσει περισσότερα από 340.000 παιδιά.
Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 1.758 ιατροί, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ από τα σεμινάρια που διοργανώνει η A.P.L.S. Hellas σε συνεργασία με το Σωματείο μας.
Τέλος, τις παρουσιάσεις μας για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων έχουν παρακολουθήσει 47.979 παιδιά και 3.094 εκπαιδευτικοί και γονείς.
5) Πείτε μας για τις συνεργασίες που έχετε αναπτύξει με άλλους φορείς.
Το Σωματείο μας συνεργάζεται με διάφορα συναφή ιδρύματα και οργανισμούς. Κι αυτό επειδή το σοβαρό πρόβλημα των παιδικών ατυχημάτων επηρεάζει όλους μας και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στο να σταματήσουν τα ατυχήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών, τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Η πιο μακροχρόνια συνεργασία μας είναι με την A.P.L.S Hellas η οποία διοργανώνει τα σεμινάρια για την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών.
Το τελευταίο διάστημα, λόγω της πανδημίας του Covid-19 συνεργαζόμαστε με τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης», υποστηρίζοντας την εθελοντική τους προσπάθειά να ραφτούν προστατευτικές μάσκες. Η ομάδα αποτελείται από 346 μοδίστρες και ράφτες από όλη την Ελλάδα, ενώ εμπνευστές της ιδέας είναι ο κος Μάριος Tériade Ελευθεριάδης και ο κος Κωνσταντίνος Τεκτονίδης.
Μέσα από την πλατφόρμα «Give & Fund» (https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Modistres-Amesis-Anagkis) συγκεντρώνουμε χρήματα ώστε να αγοραστούν υφάσματα & λάστιχα για να φτιαχτούν 100.000 μάσκες, οι οποίες θα καλύψουν ανάγκες σε δομές υγείας, υπηρεσίες κλπ.
6) Τι σημαίνει η «Χρυσή Ώρα» για ένα παιδί;
Η «Χρυσή Ώρα» είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του σοβαρού τραυματισμού ενός παιδιού και της σταθεροποίησης της κατάστασης του. Ο χρόνος αυτός πρέπει να διατηρηθεί στο ελάχιστο, ώστε το παιδί να μην υποκύψει στους τραυματισμούς του. Μετά τη μία αυτή ώρα το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά. Στο δυτικό κόσμο όλα τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία έχουν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για τις επείγουσες περιπτώσεις. Το Τμήμα αυτό έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα προκειμένου να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, καθώς εκεί είναι ο χώρος που σταθεροποιείται.
7) Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα «Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προ-νοσοκομειακής και ενδο-νοσοκομειακής περίθαλψης και ο βασικός σκοπός του είναι η αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών καθώς και η σταθεροποίηση του τραυματισμένου παιδιού που διακομίζεται στο Νοσοκομείο. Η μονάδα αυτή έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα προκειμένου να σώσει τη ζωή ενός παιδιού.
8) Πώς μπορεί κάποιος εθελοντής ή εταιρεία να συμμετέχει στις δράσεις σας;
Το Σωματείο, όπως και όλοι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, έχει πάντα ανάγκη εθελοντικής βοήθειας. Η υποστήριξη που χρειαζόμαστε είναι κυρίως στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε για την ενίσχυση των πόρων μας (bazaars, λαχειοφόρος αγορά, κλπ.), καθώς και στις ημέρες ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για το έργο μας. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει το Σωματείο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.
Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» συνεργάζεται με πολλές εταιρείες που στηρίζουν το έργο μας στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Εάν κάποια εταιρεία επιθυμεί, μπορεί να γίνει χορηγός για τον εξοπλισμό κάποιου Παιδιατρικού Τμήματος, ή για την προσφορά απαραίτητων μηχανημάτων στα Νοσοκομεία. Επίσης πολύτιμη είναι η στήριξη των εταιρειών στις εκδηλώσεις μας (χορηγίες για το bazaar στο Κτήμα Κοκοτού, αγορά του πρωτοχρονιάτικου φλουριού μας, συμμετοχή στην Πασχαλινή Λαχειοφόρο Αγορά, κ.ά.).
9) Πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας και που μπορεί να σας βρει;
Για οποιαδήποτε πληροφορία τα στοιχεία επικοινωνίας του Σωματείου είναι:
«Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», Σωματείο μη Κερδοσκοπικό
Διεύθυνση: Γυθείου 1Α, Χαλάνδρι 152 31, Αθήνα
Τηλέφωνo: 210-6741 933 & 210 6740 118
Fax: 210-6743 950 E-mail: info@pedtrauma.gr Ιστοσελίδα: www.pedtrauma.gr Facebook: https://www.facebook.com/pedtrauma/
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 16:00 Δευτέρα έως Παρασκευή