ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Το μήνυμα της Προέδρου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Φαλής Βογιατζάκη
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος, κατευθύνει το βλέμμα μας στην υποβάθμιση της γης και των οικοσυστημάτων, που συνεχώς αυξάνεται και επηρεάζει την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Γνωρίζουμε τα αίτια, που είναι σε μεγάλο βαθμό ανθρωπογενή: υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ρύπανση, κλιματική αλλαγή.
Γνωρίζουμε και τον τρόπο αντιμετώπισης: πραγματική στροφή στην αειφόρο ανάπτυξη και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που υποβαθμίσαμε.
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εργάζεται πολλά χρόνια με έρευνα και δράσεις για την αειφόρο γεωργία, για να αποτρέψουν την υποβάθμιση των εδαφών, και για να διατηρήσουν και να αποκαταστήσουν τα οικοσυστήματα.
Ταυτόχρονα το ΜΓΦΙ συνεχίζει την εκπαιδευτική προσπάθειά του, ώστε οι πολίτες ιδίως οι νέοι, να υιοθετήσουν μια διαφορετική στάση ζωής, που θα επιφέρει αρμονία της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη Φύση.
Επιδιώκουμε να δώσουμε ώθηση στη «Γενιά της Αποκατάστασης», όπως την καλούν τα Ηνωμένα Έθνη με το σύνθημα της 5ης Ιουνίου του 2024:
“Our land. Our future. We are #GenerationRestoration”.
Η συμβολή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) στη διατήρηση και αποκατάσταση των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων
Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του έως σήμερα το ΕΚΒΥ έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου του στη διατήρηση και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων. Από πολύ νωρίς, και με την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητή Σπύρου Ντάφη, το ΕΚΒΥ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ελληνικών δασών και την ενίσχυση της παροχής των ποικίλων οικοσυστημικών υπηρεσιών τους. Ακολουθεί τις αρχές της φυσικής δασοπονίας, της οικολογικής αποκατάστασης και της αύξησης της ανθεκτικότητάς τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Έχει συμβάλει στην ανόρθωση και αποκατάσταση δασικών οικοσυστημάτων σε όλη τη χώρα, πάντα σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία:
-Του φοίνικα του Θεόφραστου στη Νότια Κρήτη (Βάι), ως απάντηση στην ανεξέλεγκτη τουριστική δραστηριότητα.
-Των πρεμνοφυών δασών του Αγίου Όρους που είχαν υποβαθμιστεί λόγω της διαχείρισής τους.
-Του δάσους της υψηλής Αρκεύθου στις ακριτικές Πρέσπες, που κινδύνευσαν από την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας.
-Των κατεστραμμένων τμημάτων του Παραποτάμιου Δάσους του Νέστου.
-Των δασών Ρητίνης-Βρίας στα Πιέρια Όρη, Ασπροποτάμου-Καλαμπάκας, Πάρνηθας και Ανατολικού Ταΰγετου, που επλήγησαν από την κλιματική αλλαγή.
-Των δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα, που κάηκαν.
Μοιράσου το άρθρο!