Το επετειακό 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

«Με βλέμμα στο μέλλον κι όχι τόσο στο παρελθόν» το επετειακό 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε το πρόγραμμά του σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στην τελευταία, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και η υπεύθυνη της Αγοράς Γιάννα Σαρρή, παρουσίασαν το πλήρες πρόγραμμα παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία μίλησε για τη διαχρονικότητα του θεσμού, που κατακτήθηκε με πολλή δουλειά και ανοιχτό μυαλό ενώ ξεχώρισε και την εικαστική αξία της φετινής αφίσας της διοργάνωσης, φιλοτεχνημένη από τον διεθνούς φήμης illustrator Τζον Μαυρουδή.

Η φετινή γιορτή (31/10 –10/11/2019) του ανεξάρτητου κινηματογράφου περιλαμβάνει 201 ταινίες μεγάλου μήκους, 59 μικρού μήκους και 25 βραβεία. Φέτος, στις αίθουσες του Φεστιβάλ πέρα από την ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, τις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, προστίθεται και ο κινηματογράφος Μακεδονικόν.

60 χρόνια Φεστιβάλ με ταινίες, καλεσμένους, δράσεις στην πόλη, ένα κόμικ, εκθέσεις, αφιερώματα, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού σινεμά και ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα. Η αυλαία του 60ού ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, με το αφοπλιστικά αληθινό φιλμ Ιστορία Γάμου του Νόα Μπόμπακ. Δέκα μέρες αργότερα, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό Τζότζο (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτι, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.

Με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του ελληνικού κινηματογράφου στο 60ό ΦΚΘ προβάλλονται 26 μεγάλου μήκους και 17 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες. Αναλυτικότερα:

– 17 ταινίες σε πρώτη προβολή
– 5 ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρώτο Φεστιβάλ, το 1960.
– 2 ταινίες από δημιουργούς που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή.
– 2 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»
– 1 ταινία που έχει ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες 16 μικρου μήκους ταινίες από το πρόσφατο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Δείτε το επίσημο σποτ εδώ.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!