Υπηρεσία Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ (ΒΚΠ) σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Κοινωνικής Μέριμνας, την Επιτροπή Υγείας και το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής (ΚΕΠ), παρέχει στους «εντυπο-ανάπηρους» χρήστες της (ορισμός σύμφωνα με ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/98546 ΦΕΚ: Β 2065/24.10.2007), φοιτητές και φοιτήτριες με ελαττωματική ή εξασθενημένη όραση και άτομα που λόγω μιας αναπηρίας δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα τυπωμένο κείμενο με συμβατικό τρόπο ή να αντιληφθούν το περιεχόμενο ενός έργου με τη χρήση των φυσικών αισθήσεών τους, τα παρακάτω:
α) Δύο σταθμούς εργασίας με τα εξής εργαλεία
- Συσκευή οθόνης Braille που συνδέεται με σταθμό εργασίας και επιτρέπει την απτική πρόσβαση στα κείμενα σε μορφή Braille χωρίς να χρειάζεται η παραγωγή εγγράφων ή βιβλίων Braille
- Εκτυπωτή Braille
- Λογισμικό Supernova που λειτουργεί ως:
- Αναγνώστης οθόνης. Με την βοήθεια του προγράμματος σύνθεσης φωνής επιτυγχάνεται η ανάγνωση των δεδομένων της οθόνης
- Μεγεθυντής οθόνης. Μέσω του συγκεκριμένου λογισμικού ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προβάλλει στην οθόνη όλα τα γραφικά στοιχεία σε μεγέθυνση. Διαθέτει επίσης λειτουργίες εναλλαγής χρωμάτων και αντιθέσεων, αντιστροφής χρωμάτων, οπτικών επισημάνσεων και εστίασης.
- Τηλεόραση κλειστού κυκλώματος. Παρέχει δυνατότητα μεγέθυνσης, λειτουργίες εναλλαγής τεχνιτών χρωμάτων και αντιστροφής αυτών, οπτικών επισημάνσεων και εστίασης σε έντυπο υλικό
- Συσκευή παραγωγής ανάγλυφων γραφικών PIAF. Μέσω της ειδικής αυτής συσκευής, ο χρήστης μπορεί να παράγει ανάγλυφα γραφικά πάνω στη σελίδα ενός ειδικού μικροκαψουλικού χαρτιού. Ιδανικό για γεωμετρικά σχήματα, γραφικές παραστάσεις, χάρτες, εικόνες, μουσικό πεντάγραμμο, κλπ.
β) Αιτήσεις συγγραμμάτων σε ηλεκτρονική μορφή. Οι φοιτητές/ φοιτήτριες με αναπηρία έχουν δυνατότητα να αιτηθούν τα ακαδημαϊκά τους συγγράμματα σε προσβάσιμη μορφή. Η υπηρεσία έρχεται σε επικοινωνία με τους εκδότες, στη συνέχεια μετατρέπει και τροποποιεί το υλικό σε προσβάσιμη μορφή και τέλος, αναρτά το υλικό στη Προσβάσιμη Πολυτροπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ελεγχόμενης πρόσβασης AMELib στηριζόμενη στην εφαρμογή των διατάξεων εξαίρεσης από το περιουσιακό δικαίωμα του δημιουργού για εντυπο-ανάπηρα άτομα, όπως αυτές προβλέπονται στη νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία. Οι φοιτητές/τριες αποκτούν πρόσβαση στο υλικό που αιτήθηκαν μέσω της εν λόγω βάσης.
γ) Χρήση της AMELib (Προσβάσιμη Πολυτροπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ελεγχόμενης πρόσβασης – Accessible Multi-modal Electronic Library). Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη βάση επιτυγχάνεται με κωδικούς ελεγχόμενης πρόσβασης μόνο για εντυπο-ανάπηρους χρήστες. Οι χρήστες δεσμεύονται με υπεύθυνη δήλωση για την ορθή και σύννομη χρήση του προσβάσιμου υλικού, όπως αυτή προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/98546 (ΦΕΚ Β 2065 24.10.2007), λαμβάνοντας γνώση για τις συνέπειες που επισείει ο νόμος περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων 2121/1993, σε περίπτωση παραβίασης.
Η AMELib (Accessible Multi-modal Electronic Library) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης 9.7 του ΣΕΑΒ απευθύνεται στους χρήστες των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Προσφέρεται προσβάσιμο περιεχόμενο μέσα από μία εξίσου προσβάσιμη διαδικτυακή εφαρμογή. Στην ΑMELib είναι αναρτημένοι πάνω από 650 τίτλοι βιβλίων σε «προσβάσιμη ηλεκτρονική μορφή» (pdf, word, e-pub, daisy) και συνεχίζεται ενεργά ανάρτηση από τους συμμετέχοντες φορείς. Το υλικό είναι προσβάσιμο για όλους τους ενεργούς εγγεγραμμένους χρήστες.
Η Υπηρεσία Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ στεγάζεται στο φοιτητικό αναγνωστήριο ΑΠΘ.