21 Ιανουαρίου 2019 είναι η «Blue Monday»!
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dr Cliff Arnall, στον οποίο ανήκει και η θεωρία της «Blue Monday», η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται η πιο καταθλιπτική μέρα ολόκληρου του έτους. O Dr Cliff Arnall έφτιαξε το 2005 μία εξίσωση για να βρει ποια μέρα είναι η χειρότερη του χρόνου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τις γιορτές που πέρασαν.
Είτε ισχύει η θεωρία της «Blue Monday» είτε όχι, παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές επιστημονικά τεκμηριωμένες που θα σας βοηθήσουν όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα.
Εκτεθείτε στο φως: Βγείτε έξω στο φως για τουλάχιστον δέκα λεπτά – αν μπορείτε και κάθε μέρα.
Κάντε αερόβια άσκηση. Οποιαδήποτε δραστηριότητα και να επιλέξετε -περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο- θα ενισχύσει τις ενδορφίνες σας, κάνοντάς σας να νιώθετε πιο ήρεμοι και πιο ευτυχισμένοι.
Χαμογελάστε. Με το χαμόγελο επιτρέπετε στις «καλές» χημικές ουσίες να πλημμυρίσουν τον εγκέφαλό σας. Το σώμα σας χαλαρώνει, και η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί. Το χαμόγελο είναι πολύ μεταδοτικό, οπότε αν το ξεκινήσετε εσείς, μπορεί να βοηθήσετε και τους άλλους να νιώσουν καλύτερα.
Νιώστε ευγνωμοσύνη. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι «στέκονται» λίγο για να δουν και να εκτιμήσουν αυτά που ήδη έχουν, αισθάνονται πιο ενεργητικοί και αισιόδοξοι. Κάντε μια λίστα με τους ανθρώπους, τις καταστάσεις και τα πράγματα, για τα οποία είστε ευγνώμονες που τα έχετε στη ζωή σας.
Κάντε μια καλή πράξη. Η αλτρουιστική συμπεριφορά συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας και τη μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας. Κάντε μια φιλοφρόνηση, βοηθήστε την γιαγιούλα με την τσάντα της λαϊκής.
Και παρακάτω μερικές ασκήσεις θετικών συναισθημάτων για κάθε μέρα του χρόνου:
- Εξίσου σημαντικό με την αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων μας είναι και το να δώσουμε περισσότερο χώρο στη βίωση θετικών συναισθημάτων μέσα στην καθημερινότητά μας. Αυτό αρχικά μπορεί να γίνει με την μορφή ασκήσεων, έως ότου η βίωση των θετικών συναισθημάτων γίνει μια ευχάριστη συνήθεια για εμάς!
- Υπενθυμίζουμε ότι για να έχουν αποτέλεσμα οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται συστηματικά και με υπομονή. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες εύκολες ασκήσεις που θα μπορούσατε να εντάξετε σταδιακά στην καθημερινότητά σας και σίγουρα θα σας έκαναν να νιώθετε συχνότερα όμορφα και να βλέπετε τη ζωή σας με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
- Για την ευγνωμοσύνη κάθε βράδυ καταγράφουμε 3 πράγματα που πήγαν καλά μέσα στην ημέρα μας για τα οποία είμαστε ευγνώμονες (π.χ. ότι ξυπνήσαμε χωρίς πονοκέφαλο, ότι κάποιος μας φέρθηκε ευγενικά). Έτσι εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας σε έναν τρόπο σκέψης που εστιάζει σε ό, τι πάει καλά και το οποίο πριν το αγνοούσαμε ή το θεωρούσαμε δεδομένο.
- Σκεφτόμαστε τα πρόσωπα που μας βοήθησαν στη ζωή μας και τους απευθύνουμε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να τους το δώσουμε. Το κάνουμε για εμάς.
- Προσπαθούμε καθημερινά να ανταλλάσσουμε θετικά σχόλια με άτομα του περιβάλλοντός μας. Έτσι, εκπαιδευόμαστε στο θετικό τρόπο σκέψης ενώ παράλληλα γεμίζουμε θετικά συναισθήματα και τους συνανθρώπους μας.
- Για την ενίσχυση της ικανοποίησης σκεφτόμαστε διεξοδικά ποια είναι τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, με την έννοια ότι ασχολούμενοι με αυτά χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. Αφού εντοπίσουμε τις δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, επιλέγουμε μία και φροντίζουμε να την κάνουμε επί 2 εβδομάδες καθημερινά. Στη συνέχεια, επιλέγουμε μια άλλη και ασχολούμαστε και πάλι καθημερινά για 2 εβδομάδες. Πρόκειται για ασκήσεις ευχαρίστησης που έχουν ένα νόημα για εμάς προσωπικά, χωρίς να χρειάζεται να έχουν απαραίτητα έναν μεγαλειώδη στόχο.
- Για τον αλτρουισμό και την αίσθηση νοήματος. Έχουν γίνει έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο αλτρουισμός που εκφράζεται μέσα από τον εθελοντισμό και την προσφορά αυξάνει την αίσθηση της ικανοποίησης από τη ζωή, αλλά και το επίπεδο της υγείας. Φροντίζουμε, λοιπόν, να κάνουμε καθημερινά μια πράξη αλτρουισμού, που μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως π.χ. να ταΐσουμε το σκυλάκι της γειτονιάς, να συμμετέχουμε στον σύλλογο γονέων του σχολείου, να δώσουμε τα παλιά βιβλία ή τα ρούχα που δεν φοράμε πια.
- Σημειώνουμε σε εμφανές σημείο (πχ. ψυγείο, υπολογιστής, κινητό) καθημερινά την θετική έκφραση της ημέρας και φροντίζουμε να την πράττουμε όσο συχνότερα μπορούμε.
- Επίσης η άσκηση γέλιου βοηθάει στην έκκριση «ορμονών ευτυχίας» (σεροτονίνης, ενδορφίνες) και μειώνει τη χρήση παυσίπονων έως και 20%.
Εν κατακλείδι, έρευνες απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος μαθαίνει και συνηθίζει στη βίωση θετικών συναισθημάτων μετά από 21 μέρες συνεχόμενης εξάσκησης στις ασκήσεις συναισθημάτων.
Η σωστή μέρα για να ξεκινήσετε είναι…σήμερα!