Μέσω της έκθεσης «Επενδυτικό κενό προς την κλιματική ουδετερότητα», την οποία παρουσιάζει σήμερα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, εντοπίζονται σημαντικά κενά στις εθνικές οικονομικές πολιτικές, ενώ καταδεικνύονται συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες επενδυτικές και οικονομικές πολιτικές, με στόχο η Ελλάδα να μπορέσει να ανταποκριθεί έγκαιρα και επιτυχημένα στην τεράστια πρόκληση για κλιματική ανθεκτική ανάπτυξη. Η επίτευξη φιλόδοξων κλιματικών στόχων ευθυγραμμισμένων τουλάχιστον με τον νέο ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ) κατά 55% έως το 2030, προϋποθέτει μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση επενδύσεων για τον μετασχηματισμό κομβικών κλάδων της οικονομίας.
Το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ διοργανώνει, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire της Αγγλίας, το «13ο Διεθνές Συνέδριο Ποιότητας Αέρα – Επιστήμη και Εφαρμογή (Air Quality 2022)». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2022 στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδρίες για επίκαιρα επιστημονικά θέματα, όπως Αέρια Ρύπανση και Υγεία, Καινοτόμοι Αισθητήρες Αέριας Ρύπανσης, Ναυτιλία και Αέριοι Ρύποι, Εξασφάλιση Ποιότητας Αέρα με την Υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ημερίδα με θέμα «Η Θεσσαλία μπροστά σε απειλές & ευκαιρίες από την δραματική κλιματική, ενεργειακή & διατροφική κρίση, που βιώνουμε» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε. στη Λάρισα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Η ημερίδα διοργανώνεται από την Επιτροπή για την Διεκδίκηση επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ) σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας και τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας.
Το 9ο Διεθνές Συνέδριο Βιώσιμης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων διοργανώνει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν 15-17 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, ενώ, προηγείται του συνεδρίου και διήμερο σχολείο (SummerSchool) 13-14 Ιουνίου που εστιάζει στην αειφόρο διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την κυκλική οικονομία.
Ολοκληρώθηκε εγκαίρως, ενόψει του καλοκαιριού, το έργο προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προσβασιμότητας σε τουριστικές παραλίες του Δήμου Αριστοτέλη. Η παρέμβαση αφορά σε τέσσερεις παραλιακούς οικισμούς του Δήμου, όπου λειτουργούν τουριστικά οργανωμένες παραλίες της Προ Άθω περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, οι σχετικές διαμορφώσεις έγιναν στη Δημοτική πλαζ Ιερισσού (κάμπινγκ), στην παραλία «Αλυκές» (κάμπινγκ) της Αμμουλιανής, στη Δημοτική Πλαζ Νέων Ρόδων (Σαρακήνα) και στην παραλία «Καμπούδι» της Ουρανούπολης. Σε κάθε μια από τις παραπάνω θέσεις, εγκαταστάθηκαν κινητοί διάδρομοι και μόνιμες διατάξεις αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα των ατόμων με κινητικά προβλήματα (σε Ιερισσό και Νέα Ρόδα), διατάξεις καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης (σε Αμμουλιανή και Ουρανούπολη) ομπρέλες και κινητά πάνελ δημιουργίας χώρων σκίασης, ενημερωτικές πινακίδες, χώροι υγιεινής και αποδυτήρια για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, ειδικοί κάδοι απορριμμάτων.
www.evrotas.gov.gr
Δύο έξυπνες διαβάσεις τοποθετήθηκαν στη Σκάλα του δήμου Ευρώτα Λακωνίας, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στις διελεύσεις των πεζών και ιδιαίτερα των μαθητών. Η μία τοποθετήθηκε στην είσοδο της Σκάλας από Σπάρτη και η δεύτερη, στην είσοδο της Σκάλας από Γύθειο. Πρόκειται για ηλεκτρονική σήμανση, υπό την μορφή ταμπέλας, η οποία, διαθέτοντας αισθητήρες, καταγράφει και ενημερώνει – μέσω ειδικής φωτεινής σήμανσης – τους οδηγούς, για την ταχύτητα του οχήματός τους, ώστε αυτοί να την μειώσουν.
Την προσφορά στον άνθρωπο γιορτάζει σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ο Σύλλογος Αιμοδοτών Φούφα «Μην το χρειαστείς», γιατί, κατάφερε με αγώνα και συνεχείς δράσεις ενημέρωσης, να συγκεντρώσει τα έξι τελευταία χρόνια, πεντακόσιες(500) φιάλες αίματος και να ανταποκριθεί στις ανάγκες τριακοσίων είκοσι( 320) ασθενών, ενώ, οι υπόλοιπες φιάλες παραμένουν στην Τράπεζα αίματος του Συλλόγου. Στην γιορτή, ύστερα από πρόταση των χορηγών, θα διανεμηθούν δώρα σε αιμοδότες.
Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Δύο Φύλων, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», διοργανώνει την 23η Εθελοντική Αιμοδοσία, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, από 9:00 έως 13:30, στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής», με παράλληλη δράση τη συλλογή φαρμάκων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Φαρμακείου. Ταυτόχρονα θα παραβρίσκεται και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων για την ενημέρωση και εγγραφή εθελοντών Δωρητών Οργάνων και Ιστών.
Ένα εντυπωσιακό γκράφιτι, με ισχυρά κοινωνικά μηνύματα κοσμεί τον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Γρεβενών. Πρόκειται για ένα έργο που φέρει την υπογραφή της ζωγράφου Δήμητρας Μπαζούκη και είναι αφιερωμένο στον τιτάνιο και καθημερινό αγώνα γιατρών και νοσηλευτών. Με το μπλε χρώμα της ηρεμίας και της γαλήνης να κυριαρχεί, η ζωγράφος αποτυπώνει συναισθήματα ελπίδας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και στέλνει κοινωνικά μηνύματα με συγκινητικό τρόπο, σε αυτή τη δύσκολη υγειονομική περίοδο που διανύουμε.
Το Δίκτυο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας γνωστό σαν Food for Thought Network στην παράκαμψη των προκλήσεων που επιβάλλονται από τα lockdown Covid τα τελευταία 2 χρόνια συνεχίζει την παράδοσή του να φιλοξενεί δωρεάν διαδικτυακές συνεδρίες Zoom με επικεφαλής επαγγελματίες ομιλητές. Αυτές στοχεύουν στην ενημέρωση, την έμπνευση, την εκπαίδευση και συχνά τη διάδοση ιστορικών και πολιτιστικών πτυχών της κληρονομιάς μας ως Eλληνίδες της Διασποράς. Η επερχόμενη συνεδρία του Zoom που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 7:00 εξετάζει το ελάχιστα συζητημένο αλλά ιδιαίτερα συγκινητικό θέμα του Διαγενεακού Τραύματος των Ποντίων Γυναικών Προσφύγων. Παρά την περιφερειακή του εστίαση, το θέμα έχει ευρύτερη σημασία καθώς η ιστορία των Ελλήνων είναι στενά συνυφασμένη με τις διαμάχες, τον πόλεμο, την εξορία, την απώλεια και τον εκτοπισμό. «Τραύμα μεταξύ των γενεών» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει βαθιά τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος, οι επιπτώσεις των οποίων μεταφέρονται στις επόμενες γενιές.
Μοιράσου το άρθρο!