Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο
Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 30/06/2022
ΑΠΘ: Ουκρανοί φοιτητές υποστηρίζουν τους πρόσφυγες που ξέφυγαν από τον πόλεμο
Σε εκδήλωση, στην οποία ο πρύτανης καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Στήριξης του ΑΠΘ τους ανακοίνωσαν νέες δράσεις υποστήριξης, ο Ίλια Βοϊτσεκόφσκι , Ουκρανός φοιτητής του τμήματος Θεολογίας, πήρε τον λόγο, όχι απλώς εκ μέρους των συναδέλφων του, οι οποίοι βρίσκονταν στο ίδιο αμφιθέατρο, αλλά για να δώσει φωνή στους ομοεθνείς του και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν έλθει στη Θεσσαλονίκη πρόσφυγες από την εμπόλεμη ζώνη. Οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥΨΥ) του ΑΠΘ παρέχουν σήμερα στους Ουκρανούς φοιτητές, όπως και σε κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας που το επιθυμεί, δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Το αίτημα του Ίλια προς τον πρύτανη του ΑΠΘ ήταν να βρεθεί ένας τρόπος «να βοηθηθούν όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και όσοι έρχονται στην Ελλάδα, από τη Μαριούπολη, το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και αλλού, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη». Απαντώντας, ο κ. Παπαϊωάννου κάλεσε τους φοιτητές του ΑΠΘ «ως μεγάλα αδέλφια, να τους πάρετε από το χέρι, να τους βοηθήσετε να έλθουν σε επαφή μαζί μας, να βρούμε τον τρόπο που θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται».
Κλιματιστικά: Τι πρέπει να προσέχουμε για την καλύτερη λειτουργία τους
Συμβουλές για την σωστή συντήρηση και λειτουργία των κλιματιστικών έδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γραμματέας της Ένωσης Ψυκτικών Ελλάδας Δημήτρης Κοντούσιας. Για την καλή λειτουργία του μηχανήματος, για να μην έχουμε μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος αλλά και για λόγους υγείας, είναι απαραίτητο μια φορά το χρόνο για γίνεται συντήρηση των κλιματιστικών. Επίσης, σημείωσε, πως είναι απαραίτητο η εξωτερική μονάδα να είναι πάρα πολύ καλά καθαρισμένη, ενώ ανέφερε πως η καλύτερη εποχή για την ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού είναι οι μήνες Απρίλιος και Μάιος.
Έρευνα-οδηγός για πολιτικές και δράσεις του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το κλίμα
Τον Φεβρουάριο 2022 έκανε την εμφάνιση του το νέο ερευνητικό πρόγραμμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κλιματική αλλαγή και το οποίο θα αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για τις πολιτικές και επιμέρους δράσεις του υπουργείου. Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας «Κλιματική Αλλαγή: Αντιλήψεις, Απειλές και Προκλήσεις για μια Νέα Περιβαλλοντική Κουλτούρα», καθώς το 53,2% των πολιτών υποστηρίζει ότι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κυρίως οι «εθνικές κυβερνήσεις», ενώ το 36,5% θεωρούν υπεύθυνους τους ίδιους τους πολίτες.
Στο άρθρο μπορείτε να ενημερωθείτε για συγκεκριμένες μεσο-μακροπρόθεσμες δράσεις, στις οποίες προχωρά το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά από αυτό και από τις οποίες ξεχωρίζουν οι εξής:
- Διαμόρφωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή
- Αναδιάρθρωση του συστήματος εθελοντισμού
- Εκπαίδευση στελεχών (δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων)
- Αύξηση ετοιμότητας πολιτών έναντι κινδύνων και καταστροφών.
- Οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες
65ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Από 2 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου – «6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη»
Το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ποιητή, συγγραφέα και σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη κάνει πρεμιέρα αυτό το Σάββατο 2 Ιουλίου και ανακοινώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων αφιερωμένο κυρίως στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης με τον τίτλο «6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη» και στο Αρχαίο Δράμα, με το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος να λειτουργεί για έκτη συνεχή χρονιά στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.
Φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική
Καταστροφή. Διαλέγει για τίτλο του τα έξι γαλάζια μολύβια του Κοσμά Πολίτη, αυτά που «χάλασε» γράφοντας σε συνέχειες στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» την περίοδο 1962-63 (στα σαραντάχρονα της χαμένης πολιτείας) το σημαντικότερο ίσως έργο του, «Στου Χατζηφράγκου».
Μ’ αυτά τα έξι μολύβια – όσα και τα γράμματα της απαρηγόρητης Σμύρνης – με το χρώμα και το κάρβουνό τους θα προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε μέσα από θεατρικές
παραστάσεις, αναλόγια, μουσικές, κείμενα, αναγνώσεις και προβολές τα πορτρέτα
εμβληματικών προσωπικοτήτων με επίκεντρο το τραγικό αυτό γεγονός. Οι συγγραφείς
Στρατής Δούκας, Ηλίας Βενέζης, Στράτης Μυριβήλης, Φώτης Κόντογλου, Διδώ Σωτηρίου, Κοσμάς Πολίτης αλλά και πολιτικοί πρωταγωνιστές της ταραγμένης αυτής εποχής όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Παναγιώτης Κονδύλης, συνθέτουν την «πινακοθήκη» της φετινής θεματικής.
Το πρόγραμμα υπάρχει αναλυτικά στο άρθρο.
Στην έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» οι μαθητές των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνη
Εκπαιδευτικές επισκέψεις διοργάνωσαν για τους μαθητές τους τα Σχολεία Γλώσσας και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στην έκθεση “Ανοιχτοί Ορίζοντες” που πραγματοποιείται στη Μελβούρνη με εκθέματα από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Η έκθεση “Ανοιχτοί Ορίζοντες – Αρχαία Ελληνικά Ταξίδια και Επαφές” φιλοξενεί σαράντα τέσσερα εμβληματικά έργα από τη συλλογή του μεγαλύτερου Μουσείου της Ελλάδας, του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα εκθέματα καλύπτουν μία χρονική περίοδο τεσσάρων χιλιετιών και πολλά από αυτά βγαίνουν για πρώτη φορά έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.
Neil Gaiman: «Όταν πονάω σκέφτομαι ότι δεν είμαι μόνος» – Όσα είπε για την «αμοιβαία φροντίδα» στο Refugee Week Greece (video)
Στην εκδήλωση έναρξης του φεστιβάλ Refugee Week Greece, μέσω μια αποκλειστικής ψηφιακής συνέντευξης συμμετείχε, έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Αθηναίων, ο καταξιωμένος συγγραφέας και Πρέσβης Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Neil Gaiman.
Η συνέντευξη με τον Neil Gaiman επικεντρώθηκε στην έννοια της αμοιβαίας φροντίδα – healing – που αποτελεί το θέμα του φετινού Refugee Week καθώς και στη δύναμη που έχουν οι ιστορίες και η αφήγησή τους.
Υπάρχει βίντεο μέσα στο άρθρο απ’ όπου και το στιγμιότυπο. Η προβολή της συνέντευξης έγινε στην εκδήλωση έναρξης του Refugee Week Greece, που έλαβε χώρα στις 21 Ιούνιου 2022 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων,
Το Refugee Week Greece είναι ένα φεστιβάλ πολιτισμού με βάση τις κοινότητες, μια γιορτή που προωθεί τη συνεισφορά, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να ξεριζωθούν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί βίαια ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια.
Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Δωρέα 200.000 ευρώ στο Υπερταμείο για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών (video)
Ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα με ποικίλες εφαρμογές στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης χρηματοδοτείται από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το έργο στοχεύει στη χρήση Big Data από τη μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» με στόχο το «κοινωνικό καλό».
Διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης: «Θα είναι καλύτερη η εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και το υπόλοιπο κοινό, τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης. Στα ΕΛΤΑ, ώστε να είναι καλύτερη η διανομή των δεμάτων. Έχουμε την τεχνητή νοημοσύνη η οποία θα μας βοηθήσει για να υπάρχουν εφαρμογές που θα μας βοηθήσει με καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στο τέλος».
Διευθυντής Μονάδας του «Αρχιμήδη» – Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», Τίμος Σέλης: «Αυτές οι υλοποιήσεις μπορεί αύριο να αποτελέσουν μια αρχή για δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων ή την δραστηριοποίηση κάποιων από τα παιδιά αυτά σε αντικείμενα σχετικά με τα έργα τα οποία θα απασχοληθούν».
Έρευνα: Ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες προβλέπουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα
Μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και το κάπνισμα, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε στην βορειοανατολική περιοχή Golestan στο Ιράν. Προέρχονται από προσωπικά και περιβαλλοντικά δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν από 50.045 άτομα, κυρίως φτωχούς αγρότες άνω των 40 ετών, που ζουν στην περιοχή. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «PLOS ONE»
Οι ερευνητές στις Ιατρικές Σχολές Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και Icahn του Mount Sinai, έδειξαν ότι η έκθεση σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης άνω του μέσου όρου, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20% και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 17%. Οι σόμπες ξύλου ή κηροζίνης που δεν αερίζονται σωστά μέσω καμινάδας επίσης αυξάνουν τον συνολικό κίνδυνο θανάτου κατά 23% και 9% και τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου κατά 36% και 19%. Η διαβίωση μακριά από ιατρικές κλινικές και κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους επίσης αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.
Έρευνα: Πώς το ήπαρ ελέγχει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά μας
Μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε μια εντελώς νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών. Ερευνητές στα Πανεπιστήμια Yale και Κολωνίας στη Γερμανία διαπίστωσαν ότι το ήπαρ παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς σε ποντίκια, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τους ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές και τα μεταβολικά νοσήματα. Η νέα μελέτη τους έδειξε ότι το πιο προηγμένο τμήμα του εγκεφάλου, ο εγκεφαλικός φλοιός, επηρεάζεται από το υπόλοιπο σώμα, και όχι μόνο το αντίστροφο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Nature Metabolism».
Σε μια σειρά πειραμάτων, η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ένα κύκλωμα μέσω του οποίου ο εγκέφαλος και το συκώτι επικοινωνούν και ελέγχουν το ένα το άλλο. Οι δύο βασικοί συμμετέχοντες σε αυτή τη «συνομιλία» είναι μια ομάδα κυττάρων που είναι γνωστή ως νευρώνες της πρωτεΐνης AgRP (Agouti Related Protein), οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου, και ένας τύπος λιπιδίων που εκκρίνεται από το ήπαρ και ονομάζεται λυσοφωσφατιδυλοχολίνη (LPC).
Φοιτητές: Ειρήνη Βαγενά, Παύλος Μεθόδιος, Δημήτρης Μποφίλιος