Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο
Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 11/07/2022
Βρέθηκε νέα τρύπα του όζοντος: Είναι από τη δεκαετία του 1980 και επτά φορές μεγαλύτερη από της Ανταρκτικής
Συνάντηση Σακελλαροπούλου με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης
Όπως είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ελλάδας», ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, που βρίσκεται εδώ στην Αθήνα, συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τον κύριο Παπαστεργιάδη συνόδεψαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο ταμίας κ. Μαρίνης Πιρπιρής και η κα Παρασκευή (Βίκυ) Κυρίτση, μέλος του Δ.Σ. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ενημέρωσαν την κυρία Σακελλαροπούλου για τις δραστηριότητές τους, καθώς και για θέματα που απασχολούν την ομογένεια στην Αυστραλία.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμησή της για το έργο που επιτελεί διαχρονικά η ομογένεια για την προώθηση των σχέσεων της Ελλάδας με την Αυστραλία και για την προβολή της σύγχρονης εικόνας της χώρας μας.
Το 23-25% των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα υπολογίζεται πως σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ
Το 23-25% των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα υπολογίζεται πως σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, ποσοστό αντίστοιχο με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τα τροχαία δυστυχήματα να βρίσκονται εξαιρετικά υψηλά στη λίστα με τις συχνότερες αιτίες θανάτου, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, η προώθηση λύσεων οι οποίες καταπολεμούν τους παράγοντες που τα προκαλούν αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον τομέα της κινητικότητας, τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους θεσμικούς φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο, από τα μέσα του 2022, όλα τα νέα οχήματα εντός της αγοράς της Ε.Ε. θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό ασφάλειας, βάσει της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Στον εξοπλισμό αυτόν συμπεριλαμβάνεται και η υποχρεωτική υποδοχή εγκατάστασης για συσκευές Alcohol Interlock, οι οποίες παρεμποδίζουν την οδήγηση σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Στο 35% η μείωση του πληθυσμού μέχρι το 2060 – Τι αναφέρει μελέτη για το δημογραφικό και την ελληνική οικογένεια
Δημογραφικό, γήρανση πληθυσμού και αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας είναι ορισμένα από τα θέματα που αναλύονται στην νέα μελέτη, με τίτλο «Η οδυνηρή δεκαετία και οι αλλεπάλληλες κρίσεις» της πανεπιστημιακού, αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών και μέλους της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, νομικού και δημογράφου Ήρας Έμκε – Πουλοπούλου.
«Μείωση του πληθυσμού, κατάρρευση των γεννήσεων, αύξηση των θανάτων, εκτόξευση της δημογραφικής γήρανσης, αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο αποτελούν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας το 2022. Δεν είναι δημιούργημα της οδυνηρής δεκαετίας και των αλλεπάλληλων κρίσεων, αλλά επιδεινώθηκε σοβαρά από αυτές. Είναι μία κατάσταση που έχει αρχίσει εδώ και δεκαετίες και για τα αποτελέσματα της οποίας οι επιστήμονες χτυπούσαν το καμπανάκι ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν οι γεννήσεις εμφανίστηκαν μειωμένες κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης των γενεών. Έκτοτε η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη» σημειώνει η ερευνήτρια και προσθέτει: «Η χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού είναι η σημαντικότερη αιτία επιδείνωσης της δημογραφικής κατάστασης της χώρας. Τα νέα ζευγάρια που αδυνατούν να επιβιώσουν με χαμηλούς μισθούς σε περιβάλλον ακρίβειας ακόμη και για τα στοιχειώδη, δεν αποφασίζουν εύκολα να αποκτήσουν παιδιά. Επιπλέον, αυξάνεται η ηλικία των γυναικών που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες άπαξ. Πόσω μάλλον δις και τρις…».
«Μέσα χώρα» στη Λυρική: Ένας ύμνος στη ζωή με φόντο τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας
«Μέσα χώρα» είναι ο τίτλος μιας νέας ελληνικής όπερας που παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή για τέσσερις παραστάσεις στις 8, 10, 12 και 13 Ιουλίου 2022 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ.
Η πρωτοτυπία της αφορά αφενός στο θέμα (ιστορίες ανθρώπων που γερνούν μόνοι) και αφετέρου στο γεγονός ότι, τους γνωστούς λυρικούς τραγουδιστές (τη Σαββίνα Γιαννάτου, την Ελλη Πασπαλά) πλαισιώνουν ερασιτέχνες τραγουδιστές άνω των 65 χρόνων.
Η οργάνωση ”Φροντίδα” στηρίζει ομογενή ερευνητή για την γνωμάτευση της άνοιας
Η Φωνή της Ελλάδας. Ομογενειακά Νέα 07.07.2022 δείτε όλο το κείμενο: (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή «Νέος Κόσμος»)
Χρηματοδότηση ύψους 15,000 χιλιάδων δολαρίων Αυστραλίας χορηγεί στον ομογενή Ματθαίο Στάιο, η ομογενειακή οργάνωση «Φροντίδα», με σκοπό την εξέλιξη της έρευνας του επιστήμονα για την καταλληλότερη γνωμάτευση της άνοιας στους ομογενείς της Αυστραλίας. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Μελβούρνης, πρόκειται για δεύτερη χρηματοδότηση που λαμβάνει ο κ. Στάιος από τη «Φροντίδα», καθώς το 2018 στα πρότερα στάδια της έρευνάς του, είχε λάβει άλλες 10,000 χιλιάδες δολάρια. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Οργανισμός σχεδιάζει στο εγγύς μέλλον να γίνει μέλος της ερευνητικής κοινότητας στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων, και με αυτό τον τρόπο, να βελτιώσει την υποστήριξη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Η έρευνα του κ. Στάιου εστιάζεται στις προκλήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τα τεστ που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση της άνοιας σε Ομογενείς. Η λάθος διάγνωση μπορεί να προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. Η ανάπτυξη σωστών διαγνωστικών εργαλείων για τους Ομογενείς της Αυστραλίας είναι σκοπός της έρευνάς του. ”Αυτά τα εργαλεία θα παίρνουν υπόψη τους και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του κάθε ηλικιωμένου τα οποία παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο για να καταλάβουμε αν κάποιος έχει ή δεν έχει άνοια καθώς και σε τι στάδιο βρίσκεται» δήλωσε ο κ. Στάιος.
Γιατί δεν έχουμε κλωνοποιήσει ανθρώπους;
Το 1996, το πρόβατο Ντόλι έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο καθώς ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε επιτυχώς από ένα ενήλικο κύτταρο. Πολλοί θεώρησαν ότι αυτό θα πυροδοτούσε μια χρυσή εποχή της κλωνοποίησης, με πολλούς να εκτιμούν ότι ο πρώτος ανθρώπινος κλώνος θα γινόταν πραγματικότητα μέσα σε λίγα χρόνια.
Ορισμένοι υποστήριξαν ότι οι ανθρώπινοι κλώνοι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην εξάλειψη των γενετικών ασθενειών, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι η διαδικασία κλωνοποίησης θα μπορούσε, τελικά, να εξαλείψει τις γενετικές ανωμαλίες. Ωστόσο μια μελέτη ομάδας Γάλλων επιστημόνων το 1999, διαπίστωσε ότι η κλωνοποίηση μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.
Γιατί σχεδόν 30 χρόνια μετά την Ντόλι, δεν έχουμε κλωνοποιήσει ανθρώπους; Είναι κυρίως για ηθικούς λόγους, υπάρχουν τεχνολογικά εμπόδια ή απλώς δεν αξίζει να γίνει; Διαβάστε στο άρθρο γιατί…
Ομάδα ΕΚΕ