Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο
Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 01/08/2022
Ηράκλειο: “Καμπανάκι” από το Εργατικό Κέντρο για την ανήλικη εργασία – Κατακόρυφη αύξηση δείχνουν τα στοιχεία
Ένας στους πέντε εργαζόμενους σε ξενοδοχείο σε περιοχή της Κρήτης είναι ανήλικος. Την ίδια ώρα, μηχανουργεία, λάντζα, κατασκηνώσεις αποτελούν χώρους ανήλικης εργασίας, όπου παιδιά που, υπό κανονικές συνθήκες θα έκαναν διακοπές, αναγκάζονται να εργάζονται σκληρά για να ενισχύσουν τις οικογένειές τους. Η απίστευτη και συνάμα θλιβερή αναφορά προέρχεται από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, η οποία χαρακτηρίζει μείζον κοινωνικό πρόβλημα την απασχόληση, νόμιμη ή παράνομη, ανηλίκων, η οποία παραπέμπει σε τριτοκοσμικές εικόνες, που, όπως τονίζεται, μας προσβάλλουν ως κοινωνία και στα μάτια εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τον τόπο μας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του ΕΚΗ, οι αιτήσεις για εργασία από ανηλίκους μέσω της νόμιμης οδού έχουν από το 2020 σχεδόν πενταπλασιαστεί. Τότε είχαν γίνει 120 σχετικές αιτήσεις. Ένα χρόνο μετά, το 2021 ανήλθαν στις 385 ενώ φέτος έχουν ήδη φτάσει τις 727 και προβλέπεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν ξεπεράσει τις 1.000 στον νομό Ηρακλείου.
Αποκάλυψη: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής MMA Νγκάνου διέσχισε ως μετανάστης 3.000 μίλια ερήμου για να φτάσει στην Ευρώπη
Tα λαμπερά φώτα στο Λας Βέγκας έλαμψαν στο βάθος καθώς ο Φράνσις Νγκάνου έκανε κλικ στο βίντεο. Σκηνές τρόμου γέμισαν την οθόνη του: δεκάδες νεαροί άνδρες, πολλοί από τους οποίους ακίνητοι, κείτονταν στο αιματοβαμμένο έδαφος. Σε έναν πυροβολισμό, ένας Μαροκινός αξιωματικός ασφαλείας φάνηκε να χτυπά έναν μετανάστη με ένα ραβδί. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών του UFC αναγνώρισε αμέσως το σημείο κατά μήκος των συνόρων Ισπανίας-Μαρόκου όπου είχε γυριστεί το βίντεο. «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ για δύο μέρες», είπε. Οι εικόνες, μαζί με την είδηση ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα μετά από 2.000 απόπειρες να περάσουν τα σύνορα, έπαιξαν ξανά και ξανά στο μυαλό του.
Άρχισε να εργάζεται σε ένα λατομείο σε ηλικία εννέα ετών, με τις ώρες εξαντλητικής σωματικής εργασίας να βαρύνουν το κορμί του. Στα 20 του, ήταν πεπεισμένος ότι μπορούσε να ακολουθήσει μια καριέρα στην επαγγελματική πυγμαχία. «Αλλά ήξερα ότι για να πετύχω έπρεπε να φύγω»…
«Ναι, είναι παράνομο, αλλά είναι η μόνη μας διέξοδος», είπε. «Ήταν αρκετό για να τους στοιχίσει τη ζωή;»
Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγας από το Μαρόκο ζωγραφίζει την ιστορία του σε πακέτα τσιγάρων
Τη δική του ιστορία που «ακουμπά» και την ιστορία πολλών ανθρώπων που μένουν σε δομές, «αφηγείται» ο 35χρονος πρόσφυγας από το Μαρόκο Ilias Azouagh, με τα έργα του που φιλοξενούνται στο Μουσείο Προσφύγων, στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση με τίτλο «ΖΩγραφίζοντας PAINtings».
Παράλληλα με την έκθεση των έργων, ο Ilias συντονίζει στον χώρο του Μουσείου Προσφύγων εικαστικό εργαστήριο με μη συμβατικά υλικά που χρησιμοποίησε και ο ίδιος, αρχικά, για να δημιουργήσει. Την έκθεση και το εργαστήριο διοργανώνει η ομάδα ενδυνάμωσης Κοινοτήτων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που δραστηριοποιείται στις Δομές.
Ο καλλιτέχνης δημιούργησε τα έργα την περίοδο που ήταν σε ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών) για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Στην αρχή δεν είχε υλικά στη διάθεσή του και ζωγράφιζε στο χαρτί από το πακέτο τσιγάρων, με αυτοσχέδια χρώματα, από πατάτα, σπίρτο, καπνό, κέτσαπ, μουστάρδα, οδοντόκρεμα και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να βρει.
ΟΗΕ: Ο αποκλεισμός προσφύγων και μεταναστών από τα συστήματα υγείας των χωρών υποδοχής παραβιάζει τα δικαιώματά τους
”Εκατομμύριαμετανάστες και πρόσφυγες στερούνται της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η συμπερίληψή τους στα υγειονομικά συστήματα των χωρών υποδοχής θα έπρεπε να θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα” – από δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Τρίτη 20/07) . Στην πρώτη προσπάθειά του για μια αξιολόγηση των συνεπειών της μετανάστευσης στην παγκόσμια πολιτική για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο ΠΟΥγείας κάλεσε για επείγουσα δράση προκειμένου να υποστηριχθούν ευάλωτοι πληθυσμοί που διασχίζουν τα σύνορα. «Η υγεία δεν ξεκινά ούτε τελειώνει στα σύνορα μιας χώρας. Το μεταναστευτικό καθεστώς δεν θα έπρεπε ως εκ τούτου να είναι ένας παράγοντας που εισάγει διακρίσεις αλλά μια κινητήρια δύναμη πολιτικής για να οικοδομήσουμε και να ενισχύουμε την υγειονομική περίθαλψη», ανέφερε σε μια δήλωση ο Σαντίνο Σεβερόνι, διευθυντής στον ΠΟΥ για την υγεία και τη μετανάστευση.
Έκκληση για αίμα για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία
Έκκληση για αίμα για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία απευθύνει ο ομώνυμος σύλλογος και στηρίζει ο διευθυντής Β’θμιας Εκπαίδευσης. Ειδικότερα όπως αναφέρει ο διευθυντής Β’θμιας, Σωκράτης Σαβελίδης, “Σήμερα πληροφορηθήκαμε για μια ακραία ανησυχητική κατάσταση η οποία είναι στο χέρι μας να μην υφίσταται αύριο. Πρόκειται για τη σοβαρότατη Έλλειψη Αίματος για τους μαθητές μας, τους γονείς, τους συναδέλφους και κάθε πολίτη οι οποίοι πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να επιρρίψουμε ευθύνες κάπου και επίσης είναι πολύ εύκολο να το αγνοήσουμε. Όμως, είναι το ίδιο εύκολο να ενεργήσουμε άμεσα ώστε να πάψει αυτή η κατάσταση άμεσα. Θεωρούμε ότι είναι πολύ απλό και καθόλου χρονοβόρο το να επισκεφτούμε μία μονάδα αιμοδοσίας κοντά στο σπίτι μας, ίσως κοντά στο εξοχικό μας, ακόμη και κοντά στην παραλία στην οποία αναπαυόμαστε…” (η συνέχεια στο άρθρο – ο σύνδεσμος στον τίτλο του άρθρου).
Θεσσαλονίκη: Υποδοχή Ρουμάνων πυροσβεστών από τον Κ. Ζέρβα στο δημαρχείο
Είκοσι εννιά πυροσβέστες από τη Ρουμανία, οι οποίοι συμμετείχαν με τον εξοπλισμό τους στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Αττική, δίπλα σε Έλληνες συναδέλφους τους, υποδέχθηκε το απόγευμα στο προαύλιο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες κατέφτασαν με τρία πυροσβεστικά οχήματα, ένα βυτίο και αυτοκίνητα μεταφοράς υδροφόρων και προσωπικού, συνολικά επτά οχήματα, τα οποία χρησιμοποίησαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών στην Ελλάδα και έκαναν στάση στη Θεσσαλονίκη, καθ’ οδόν προς την πατρίδα τους, αφού η αποστολή τους στη χώρα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. “Είναι η δεύτερη χρονιά που Ρουμάνοι πυροσβέστες έρχονται στη χώρα μας και βοηθούν τους Έλληνες συναδέλφους τους στην κατάσβεση πυρκαγιών, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.” είπε ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: “Η χώρα μας πήρε δύναμη από την παρουσία τους εδώ και πραγματικά χαιρόμαστε που επιστρέφουν στη χώρα τους υγιείς και ασφαλείς, έχοντας δώσει τόσο μεγάλη βοήθεια”.
Στην Ελλάδα Γάλλοι πυροσβέστες – Χρ. Στυλιανίδης: Η παρουσία σας αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί στην πράξη
Γάλλοι πυροσβέστες θα συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών στη χώρα μας. Η γαλλική αποστολή αποτελείται από 25 Πυροσβέστες, οι οποίοι θα παραμείνουν για όλο τον Αύγουστο στην Αττική. Με την ευκαιρία, η γαλλική αποστολή αποχαιρέτησε τους 28 συναδέλφους από τη Ρουμανία, οι οποίοι αναχώρησαν για τη χώρα τους αμέσως μετά τη λήξη της τελετής υποδοχής.
Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 200 Πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία αναπτύσσονται σταδιακά στην Ελλάδα για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και συνδράμουν στην πυροπροστασία της χώρας μας, ανταλλάσσοντας πολύτιμη τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης (pre-positioning pilot project) που υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.
Πρωτοβουλία HIAS: «Να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους»
Ένα ποντίκι ίσως κρατά το μυστικό της αναγέννησης του νωτιαίου μυελού
Το 2012, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το αφρικανικό αγκαθωτό ποντίκι (Acomys) έχει την ικανότητα να αναπλάθει με μεγάλη ταχύτητα τον κατεστραμμένο δερματικό του ιστό. Τα τελευταία χρόνια, άλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το πλάσμα που ζει σε άνυδρα ενδιαιτήματα σε χώρες της Αφρικής, όπως η Κένυα, η Σομαλία και η Τανζανία, μπορεί να αναρρώσει από καταστροφικούς τραυματισμούς στο δέρμα, την καρδιά, τα νεφρά και τον νωτιαίο μυελό. Το αφρικανικό αγκαθωτό ποντίκι είναι ένα από τα μη θηλαστικά που είναι γνωστό ότι μπορούν να αναγεννούν σημαντικά μέρη του σώματός τους. Η αναγέννηση είναι μια ειδική μορφή επούλωσης τραυμάτων που αντικαθιστά τους χαμένους ιστούς, αποφεύγοντας τις υπερβολικές ουλές, έτσι ώστε το εν λόγω μέρος του σώματος να μπορεί να λειτουργήσει όπως και πριν… Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, αποκάλυψε ότι τα τρωκτικά αυτά μπορούν να αναγεννήσουν μέρος του καρδιακού τους ιστού μετά από καρδιακή προσβολή.
Νέα έρευνα ενοχοποιεί τον ύπνο στη διάρκεια της ημέρας για υψηλή αρτηριακή πίεση
Οι συχνοί ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αντιπροσωπεύουν έναν πιθανό αιτιολογικό παράγοντα κινδύνου για υπέρταση, η οποία σε βάθος χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Aυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ύπνου, κλινικό ψυχολόγο Μάικλ Γκράντερ, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο συχνός ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας σημαίνει κακό ή μη επαρκή νυχτερινό ύπνο, ο οποίος δεν αναπληρώνεται με τα ημερήσια διαλείμματα ύπνου. Υπενθυμίζεται ότι ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως ο υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και άνοιας.
Ομάδα ΕΚΕ