Εσύ ξέρεις να φτιάχνεις μελισσόκηπο;

Συνέντευξη στην Εύα Βαλαμβάνου,  από το τμήμα ΚΕΕΠ της ΕΡΤ.

Η “Bee & Be” είναι μια νέα δράση, η οποία μας παροτρύνει να δημιουργήσουμε τους δικούς μας οικιακούς μελισσόκηπους, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη ζωή των μελισσών. Η μέλισσα λιμοκτονεί λόγω της έλλειψης ποικιλίας τροφής.

Εμπνεύστρια της δράσης είναι η Εύα Θεοφάνους, μια γυναίκα γεμάτη θετική ενέργεια που αγαπά πολύ αυτό που κάνει και για αυτό έχει και μεγάλη ανταπόκριση.

Η “Bee&Be” θέλει να παρακινήσει όσους περισσότερους πολίτες είναι δυνατόν να φυτέψουν λουλούδια στις πόλεις, κατάλληλα για τροφή της μέλισσας και γι’αυτό το σκοπό ξεκινά Διαγωνισμό από τις 31/5 έως τις 30/6 για τους πιο πλήρεις οικιακούς μελισσόκηπους, με έπαθλο δωρεάν διαμονή στην Πάρο και στην Πελοπόννησο! Για το διαγωνισμό και για πολλά ακόμη θέματα μας μίλησε στην παρακάτω συνέντευξη.

Λέγεστε Bee & be, δηλαδή μέλισσα και ύπαρξη. Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη των μελισσών;

Η μέλισσα είναι πολύ βασική για την ισορροπία του οικοσυστήματος. Και όχι μόνο η μέλισσα που παράγει μέλι, αλλά και οι «ελεύθερες» μέλισσες, που κάνουν και το μεγαλύτερο έργο σαν επικονιαστές. Είναι σημαντικό όλοι μας να γνωρίζουμε ότι η μέλισσα δεν υπάρχει για να κάνει μέλι. Το μέλι είναι η δική της τροφή.
Υπάρχουν χιλιάδες είδη μελισσών και ελάχιστα από αυτά παράγουν μέλι!
Η μέλισσα είναι επικονιαστής των λουλουδιών, των δέντρων, των φυτών, των φρούτων, των λαχανικών, των σιτηρών…. Το 1/3 της τροφής μας εξαρτάται από τη μέλισσα σαν επικονιαστή! Γι’αυτό το λόγο δεν ασχολούμαστε μόνο με τη μέλισσα που φτιάχνει μέλι, αλλά και τη μέλισσα που δεν ζει απαραίτητα σε κοινωνίες, αλλά σε δέντρα, στο έδαφος, μόνη της, σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Πολλές φορές μπορεί να βλέπουμε ένα έντομο, αλλά δεν ξέρουμε ότι είναι μέλισσα. Κάθε είδος μέλισσας εξυπηρετεί ένα σπουδαίο σκοπό στη φύση!

Φέτος συμμετείχατε στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς και είχατε μεγάλη απήχηση. Πείτε μας για αυτή σας την εμπειρία.

Πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη δράση στην Ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς όπου το φυτώριο του Γιάννη Γρύλλη, έστησε ένα μεγάλο μελισσόκηπο σαν δείγμα για να στηρίξει τη δράση! Η Ανθοκομική μας φιλοξένησε στους Κήπους του Μέλλοντος και ήταν μεγάλη μας χαρά!
Εκεί βρισκόμασταν με όλους τους εθελοντές, ενημερώσαμε 5.000 επισκέπτες προσωπικά και με φυλλάδια με μια λίστα μελισσοκομικών φυτών που μπορούμε να φυτεύουμε σε βεράντες ή κήπους. Το τυπογραφείο Δανιήλ στον Πειραιά, μας προσέφερε δωρεάν τα φυλλάδια! Η στήριξη από κόσμο που δεν γνωρίζουμε είναι συγκινητική.
Έτσι οι επισκέπτες, είχαν στα χέρια τους μια λίστα και ήξεραν τι μπορούν να αγοράσουν επιτόπου από την έκθεση και πάρα πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν μελισσοκομικά λουλούδια και όχι μόνο καλλωπιστικά.
Ο κόσμος ενθουσιάστηκε με την ιδέα. Διάβαζαν με ενδιαφέρον τα φυλλάδια και τα κρατούσαν, γιατί ήταν μια έτοιμη πρόταση για δράση, μια λύση για να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο. Αυτό κάνει αυτή η δράση ενδιαφέρουσα και γι’αυτό έχει κινητοποιηθεί τόσο ο κόσμος.


Υπάρχουν κάποια φυτά που είναι κατάλληλα για τροφή της μέλισσας; Τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε έναν μελισσόκηπο ;

Ο οικιακός αστικός μελισσόκηπος είναι ένας κήπος με βότανα, αρωματικά, λουλούδια με γύρη και θάμνους που ανθίζουν και μπορεί η μέλισσα να πάει να τρυγήσει. Παράλληλα, πρέπει να προσφέρει στη μέλισσα λίγο φρέσκο νεράκι.
Στις βεράντες μας λοιπόν μπορούμε να φυτέψουμε βότανα & αρωματικά, όπως η ρίγανη, η λεβάντα, το φασκόμηλο. Όλα τα λουλούδια με γύρη, φραουλιές, αλλά και θάμνους σε γλάστρες όπως είναι η αγγελικούλα και ο χειμώνανθος. Αν έχουμε κήπο και μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα, μπορούμε ιδανικά να φυτέψουμε χαρουπιές, κουτσουπιές, λεμονιές, πορτοκαλιές.
Μπορούμε σε ένα φυτώριο να ρωτήσουμε τον γεωπόνο τι λουλούδια μπορούμε να φυτέψουμε για να έχουν μια διαδοχική ανθοφορία. Συνδυάζουμε ό,τι θέλουμε με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αρκεί να υπάρχει ποικιλία και φρέσκο νερό σε ένα πιατάκι με βοτσαλάκια μέσα, ώστε να μπορεί να κάτσει η μέλισσα για να πιεί. Έτσι θα γίνει ένα σπουδαίο πρώτο βήμα!

Και ο Διαγωνισμός Bee&BE που τρέχει τον Ιούνιο;

Στόχος είναι να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μελισσόκηποι στις πόλεις! Γι’αυτό, οι 3 πιο πλήρεις μελισσόκηποι που θα δημιουργηθούν μέσα στον Ιούνιο σε βεράντα (ή κήπο) θα κερδίσουν διακοπές. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε οτι οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων προσφέρουν δωρεάν τις κατοικίες τους για να στηρίξουν τη Δράση! Όλες οι πληροφορίες για τον διαγωνισμό βρίσκονται στη σελίδα μας εδώ.

Μοιράσου το άρθρο!