Η πριγκίπισσα Κάκο στο Ίδρυμα Κωφών: Γνωρίζει την ιαπωνική νοηματική γλώσσα – Έμαθε τους χαιρετισμούς και στην ελληνική
Στην Ελλάδα βρίσκεται η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας Κάκο, η αποκαλούμενη «Νταϊάνα της Ανατολής». Γνωρίζει τέλεια την ιαπωνική νοηματική γλώσσα, εργάζεται για την Ομοσπονδία κωφών της πατρίδας της και σήμερα (29/5) επισκέφθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών στους Αμπελόκηπους, μετά από δική της επιθυμία. Εκεί έμαθε μάλιστα όλους τους χαιρετισμούς στην ελληνική νοηματική γλώσσα για να μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους. Επόμενος σταθμός της πριγκίπισσας στη χώρα, είναι η Κέρκυρα.
Η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας Κάκο εγκάρδια χαιρετά στην ελληνική νοηματική γλώσσα όσους την υποδέχονται στο Eθνικό Ίδρυμα Κωφών. Με αληθινό ενδιαφέρον περιηγήθηκε από την Πρόεδρο του Ιδρύματος και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Μας εντυπωσίασε όλες και όλους είναι μια γυναίκα η οποία αποτελεί και πρότυπο στη χώρα της. Είναι μια πολύ μεγάλη και συγκινητική μέρα τιμής και για την επίσκεψη της πριγκίπισσας αλλά γενικά για την κοινότητα των κωφών που βλέπουν έναν άνθρωπο να δείχνουν τέτοιο ενδιαφέρον από πολύ μακρυά και να νιώθουν ότι είναι τόσο κοντά τους, τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Επισκέφθηκε όλες τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, έμαθε νέες εκφράσεις στην ελληνική νοηματική, φωτογραφήθηκε με μαθητές και εργαζόμενους και μάλιστα η επίσκεψη διήρκεσε περισσότερο από τον αυστηρό προγραμματισμό του Παλατιού.
Η Πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Βενέττα Λαμπροπούλου ανέφερε: Μας έκανε τρομερή εντύπωση η απλότητα της η καλοσύνη της οι γνώσεις της το ενδιαφέρον της για τους κωφούς μιλούσε σαν να είμαστε φίλοι χρόνια. Μας στηρίζει και μας είπε ότι θα έρθει και πάλι και θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και γνώσεις γιατί εντυπωσιάστηκε από την δουλειά μας εδώ.
Η πριγκίπισσα Κάκο γνωρίσει άπταιστα την Ιαπωνική νοηματική γλώσσα από την μητέρα της, ενώ έχει πολύ σημαντική εθελοντική δράση στηρίζοντας οργανώσεις κωφών στην Ιαπωνία.
Στο τέλος της επίσκεψης, το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών χάρισε στην Πριγκίπισσα την αλφάβητο της ελληνικής νοηματικής τυπωμένη σε ύφασμα που καλλιτέχνησε μία διερμηνέας του ιδρύματος.