«ISTORIMA – Μία ιστορία αλλάζει πολλές»: Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας έως 08.09

 

Στις 5 Σεπτεμβρίου ξεκινά το ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις και ο Ιαβέρης μάς μιλά για το πώς η αγορά του πρώτου του αυτοκινήτου θα καθόριζε τη ζωή του.

Στις 6 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 69 χρόνια από τον διωγμό των Ρωμιών της Πόλης (Σεπτεμβριανά του ’55) και η Αλίκη μάς διηγείται τα όσα έζησε.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα. Η Λένα μόλις είχε μπει στο εξαώροφο κτήριο της Ρικομέξ όπου βρήκαν τον θάνατο 39 άνθρωποι και θυμάται με κάθε λεπτομέρεια όσα ακολούθησαν.

Ανθρώπινες ιστορίες που περιλαμβάνονται στα podcast του «Istorima» – το μεγαλύτερο έργο καταγραφής προφορικών ιστοριών της Ελλάδας. Το «Istorima» συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και όλες τις ιστορίες μπορείτε να τις ακούσετε στο podcast Istorima στο ERTecho.

 

Την εβδομάδα από έως 8 Σεπτεμβρίου 2024 θα ακούσουμε:

 

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024
«Μια απλή δουλειά»

Σε ένα γραφείο τελετών, καμία μέρα δεν μοιάζει με την άλλη: Δυσκολίες και απαιτήσεις ενός «παρεξηγημένου» επαγγέλματος, που μπορεί ξαφνικά να βρεθεί ακόμα και μπροστά σε ένα άλυτο αστυνομικό μυστήριο.

 

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024
«Ιαβέρης: Το δικό μου Ράλλυ Ακρόπολις»

Το πρώτο αυτοκίνητο που απέκτησε ο Ιαβέρης ήταν ένα NSU TT. Ένα γερμανικό αυτοκίνητο που θεωρούνταν η «Porsche του φτωχού». Φοιτητής ακόμη, δεν είχε την παραμικρή ιδέα ότι το αυτοκίνητο αυτό θα καθόριζε τη ζωή του. Με το ταπεινό αμάξι κατέκτησε τους πρώτους τίτλους σε αγώνες ταχύτητας. Θα ακολουθούσαν η «Ντόλι» (Alfa Romeo junior), το όνομα του αλόγου του Λούκι Λουκ και ο «Πλαπούτας» (Escort Ford), από τον αγωνιστή της Επανάστασης του ’21. Στο τιμόνι του «Πλαπούτα» ανακηρύχθηκε πολλές φορές ένας από τους καλύτερους οδηγούς του κόσμου και έγινε ένας από τους Έλληνες θρύλους του Ράλλυ Ακρόπολις.

 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024
«Η χειρότερη μέρα της ζωής μας: Κωνσταντινούπολη 1955»

Στην Κωνσταντινούπολη του 1955, η δεκαεπτάχρονη Αλίκη βλέπει έναν τουρκικό όχλο να επιτίθεται στα σπίτια των Ελλήνων, να καταστρέφει, να βιάζει, να δολοφονεί. Ο διωγμός των Ρωμιών της Πόλης, που έμειναν στην Ιστορία ως «Σεπτεμβριανά», έχει ξεκινήσει.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

 

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024
«Τα 15 δευτερόλεπτα που ανέτρεψαν τη ζωή μου: Ρικομέξ 1999»

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 η Λένα Λιάγκουρα έχει μόλις μπει μέσα στο εξαώροφο κτήριο της Ρικομέξ στο Μενίδι, όταν ξεκινά ο φονικός σεισμός της Αθήνας. Το κτήριο καταρρέει κι εκείνη εγκλωβίζεται μέσα στα ερείπια για ώρες, μέχρι τη διάσωσή της από έναν άνθρωπο που τώρα πια, τους συνδέει βαθιά φιλία. Θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη εκείνα τα 15 δευτερόλεπτα που πάγωσαν τον «χρόνο» και ανέτρεψαν τη ζωή της. Στα ερείπια της Ρικομέξ βρήκαν τον θάνατο 39 άνθρωποι και διασώθηκαν 11 εγκλωβισμένοι, με βαριά τραύματα.

«The Outbreak of the Istanbul Pogrom»

Istanbul, 1955, 17-year-old Aliki witnesses a Turkish mob looting Greek homes, and attacking, raping, and murdering Greeks, along with Armenians and Jews. This was the beginning of the so-called “Istanbul Pogrom,” in the immediate wake of which more than 15,000 of the city’s Greek residents fled Turkey. Today, fewer than 3,000 inhabitants of Greek origin remain in Istanbul – which, in the 50s, had been home to close to 150,000.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTεcho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου
Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

 

Info
Το «Istorima» δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!