Μια πράσινη ημερίδα στην ΕΡΤ με θέμα την Ανακύκλωση

Μια “πράσινη” ενημερωτική ημερίδα διοργάνωσε η ΕΡΤ την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο Ραδιομέγαρο, για τους ενδιαφερόμενους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους/ες της,

με θέμα την «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση»  στο στούντιο B του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ με τρίωρη διάρκεια.

Παρουσίασαν οι παρακάτω ομιλητές και απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού
  • ο κ. Γραφάκος Μανώλης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας – ΥΠΕΝ
  • ο κ. Σιδέρης Ιωάννης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ και
  • η κα Γιαννάκη Σοφία, Μηχανικός Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίας Παρασκευής στη Διεύθυνση Καθαριότητας & Διαχείρισης Απορριμμάτων, υπεύθυνη του Κινητού Πράσινου Σημείου του Δήμου που επισκέπτεται την ΕΡΤ κάθε Πέμπτη πρωί

Με σύνθημα «ΣυμμΕΡΤέχουμε Σωστά στην Ανακύκλωση», το κοινό ενημερώθηκε για το τοπίο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα αλλά και για τους ορθούς τρόπους ανακύκλωσης, σε περιβάλλον εργασίας αλλά και στο σπίτι.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση του κοινού και έλλειψη υποδομών για τους σωστούς τρόπους ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Υπογράμμισαν ότι είναι πολύ σημαντικό κάθε κάτοικος να βρίσκει έξω από το σπίτι του τρεις κάδους, τον μπλε για τα ανακυκλώσιμα, τον καφέ για τα βιοαπόβλητα και τον πράσινο για τα υπόλοιπα απορρίμματα. Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να σημειώσουν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της ανακύκλωσης.

Συμμετείχαν ενεργά πολίτες αλλά και εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Την ημερίδα παρακολούθησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, κ. Ζούλας Κωνσταντίνος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, κ. Γαμπρίτσος Γεώργιος.

Η ημερίδα, που είχε θέμα τη «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση», οργανώθηκε από την ΕΡΤ, με αφορμή τη δέσμευση στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης «Δράση για το Κλίμα», προκειμένου να ενημερωθεί τόσο το κοινό όσο και οι εργαζόμενοι/ες της ΕΡΤ. Επισημαίνεται ότι οι κύριοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που ενισχύονται μέσω της δράσης της ΕΡΤ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, είναι οι εξής τέσσερεις: Ισότητα Φύλων, Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, Δράση για το Κλίμα και Συνεργασία για τους Στόχους.

Ο κ. Γραφάκος Μανώλης, Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Ο κ. Σιδέρης Ιωάννης, Δ/νων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης

Η κα Γιαννάκη Σοφία, Μηχανικός Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίας Παρασκευής

 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Βάσως Τζανετάκη στο δελτίο της ΕΡΤ1:

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ, κ. Γαμπρίτσος Γεώργιος: “Αισθάνομαι, ως πολίτης βασικά, ότι έχουμε ακόμα να κάνουμε μεγάλα βήματα. Βλέπω την πρόοδο που κάνουμε σιγά σιγά προς την σωστή ανακύκλωση, αλλά είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες”.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ, κ. Γαμπρίτσος Γεώργιος

Οι τρεις προσκεκλημένοι ομιλητές της ημερίδας στην ΕΡΤ

Ο Γ.Γ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Γραφάκος, δήλωσε: “Στις γειτονιές, έξω από την πόρτα μας πρέπει ο πολίτης να βρει τρεις κάδους. Πρέπει να βρει έναν μεγάλο μπλε, για να βάλει το ανακυκλώσιμο υλικό, πρέπει να βρει έναν καφέ για να βάζει κάθε μέρα το βιοαπόβλητο και πρέπει να βρει κι έναν πράσινο, ο οποίος να είναι μικρότερος ούτως ώστε τα υπόλοιπα σκουπίδια να τα πηγαίνει εκεί”.

Ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ, κ. Σιδέρης ανέφερε πως “Ο στόχος που πρέπει να πετύχει η χώρα είναι το  ποσοστό του υλικού που ανακυκλώνει να επιστρέφει ως δευτερογενές υλικό πίσω στην ελληνική αγορά. Πρωτοστατήσαμε στο θέμα της πλαστικής σακούλας και το περιβαλλοντικό τέλος από την πλαστική σακούλα”

και η Μηχανικός περιβάλλοντος του Δήμου Αγίας Παρασκευής, κα Γιαννάκη, δήλωσε πως “Ο Έλληνας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο όταν και οι δημόσιοι φορείς είναι συνεπείς σε αυτό που κάνουν. Στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, έχουμε φτιάξει σε 30 σημεία μέσα στην πόλη γωνιές ανακύκλωσης και κάθε γωνιά έχει 5 διαφορετικούς κάδους”.

Μοιράσου το άρθρο!