Ο Γ. Σταμάτης στην εκπομπή «Ασκώ τα Δικαιώματά μου»

Εκπομπή «Ασκώ τα Δικαιώματά μου»: 
O Γιώργος Σταμάτης, μιλά για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η ΕΡΤ στην υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) 

– Κύριε Σταμάτη είστε Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πώς μπορεί να βοηθήσει η ΕΡΤ στην υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ); 

 

– Σίγουρα ένα δυνατό στοιχείο της ΕΡΤ είναι τα περιφερειακά προγράμματα που έχετε. Η ανάδειξη τοπικών καλών πρακτικών, καλών παραδειγμάτων είναι ένα πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει. 

Το δεύτερο το κάνετε ήδη εσείς. Πρέπει να πάμε σε πολύ πιο στοχευμένα πράγματα, δηλαδή να μάθει η κοινωνία διαμέσου εκπομπών, μέσω βιωματικών εμπειριών. Ξέρετε, καλό θα ήταν επίσης να έρθουν εδώ στο στούντιο άνθρωποι που ήταν ή είναι άστεγοι, που ήταν ή είναι στη χρήση ουσιών, και να ακουστεί η φωνή τους. Γιατί; Ξέρετε, το έχει πει και ο Aββά Πιερ, ο πατέρας των αστέγων, «Πρέπει η φωνή σας να γίνει πολύ δυνατή για τους μεγάλους». Είναι σημαντικό να ακουστεί η φωνή αυτών των ανθρώπων. 

 

– Η ανάδειξη των ζητημάτων στην ευρύτερη κοινωνία πρέπει να γίνει όχι μόνο απλά ενημερωτικά. Υπάρχουν και διλήμματα σε όλα αυτά… 

 

– Πάντα υπάρχουν διλήμματα, πάντα θα υπάρχουν…  

 

–  Σας το λέω αυτό, γιατί υπήρξαν κριτικές και από το αναπηρικό κίνημα για τον Προσωπικό Βοηθό. Στην αρχή ήταν όλοι υπέρ, τώρα κάνουν μια κριτική ότι περιορίζεται μόνο στην Αττική και δεν υπάρχει επαρκής πρόβλεψη για την εκπαίδευσή τους.  

 

– Όλα πρέπει να μπαίνουν στη συζήτηση, και εμείς τα ακούμε… 

Ξέρετε, η κοινωνία, οι κοινωνίες, γενικά, έχουν τις δικές τους δυναμικές. Η πολιτεία, οι κυβερνήσεις είναι να ασκούν τις πολιτικές, να ακούν τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη, μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση πολιτικής. Αλλά στο τέλος ξέρετε, κύριε Βασιλόπουλε, ποιο είναι το θέμα; 

Ότι συμφωνούμε πως αυτό που κάνουμε, π.χ. για τον Προσωπικό Βοηθό στα Άτομα με Αναπηρία, ήταν αναγκαιότητα χρόνων. Αυτό είναι το σημαντικό. Το αν θα γίνει σήμερα στην Αττική, αύριο στη Θεσσαλονίκη, ή μετά στη Δράμα, αυτό εξαρτάται και από χρήματα και από άλλα πράγματα.  

 

– Αυτό πρέπει να το συζητήσετε με το αναπηρικό κίνημα, το οποίο είναι καλής διάθεσης, γιατί, εκτός των άλλων, είναι και κερδισμένοι από την εκκίνηση του Προσωπικού Βοηθού. 

 

– Εννοείται. Εννοείται, κι είμαστε κιόλας να το δούμε αυτό. Κι άμα δούμε ότι υπάρχει κάτι παραπάνω που δεν το έχουμε κάνει, νομίζω είναι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είμαστε διαθέσιμοι να το δούμε προς αυτή την κατεύθυνση. 

 

– Η υποστήριξη στον Προσωπικό Βοηθό πρέπει να είναι και υπερκομματική. Δηλαδή, μου είπαν κι ορισμένοι φίλοι ότι δεν το ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρέπει, όμως, να το ψηφίσουν όλοι. Πρέπει να δεσμευτούν όλοι. Άσχετα από κυβέρνηση, το θέμα του Προσωπικού Βοηθού, πρέπει να είναι μια κεντρική κατεύθυνση, γιατί μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, έστω λίγες χιλιάδες… 

 

– Ξέρετε, μετά τη θεσμοθέτηση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία, που η πρώτη υπογράφτηκε επί θητείας Φώφης Γεννηματά ως Υπουργός Υγείας και ψηφίστηκε επί Κωσταντόπουλου Νέας Δημοκρατίας, ο Προσωπικός Βοηθός είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για τα Άτομα με Αναπηρία. 

Και θα πω και κάτι άλλο, και τελειώνουμε. 

Αν θυμάστε το debate Μακρόν – Λε Πεν ο καθένας είχε τον δικό του διερμηνέα νοηματικής. Νομίζω ότι σε αυτό το κομμάτι η ΕΡΤ μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. 

 

– Ναι. Πρέπει. Οφείλει και είμαστε σε αυτή την πορεία. Και είναι εις γνώση και του Διευθύνοντος Συμβούλου, και του Διοικητικού Συμβουλίου, κι είναι κι η Επιτροπή της Κοινωνικής Ευθύνης που έχει η ΕΡΤ και το προχωράμε. Και μάλιστα το συνδυάζουμε και με μια προσπάθεια να προωθήσουμε startup, οι οποίες να ασχοληθούν και με τεχνολογία, σε αυτόν ειδικά τον τομέα. Λοιπόν, κύριε Σταμάτη σας ευχαριστώ για αυτή την κουβέντα. 

 

Από την Ραδιοφωνική Εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματά μου», 29/04/2022 

Μοιράσου το άρθρο!