Πέντε λόγοι να κόψεις το κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι ένας από τους χειρότερους εθισμούς που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους στις σημερινές κοινωνίες. Σύμφωνα με έρευνες οι μισοί και πλέον μαθητές (57%) έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, οι περισσότεροι περιστασιακά. Συστηματικά δηλώνουν ότι καπνίζουν το 21% των μαθητών, ένα αρκετά υψηλό ποσοστό. Οι πιο συχνοί λόγοι που αρχίζει κάποιος το κάπνισμα, είναι από περιέργεια, από την θέληση να δείξει ώριμος, για επίδειξη, είτε για να δοκιμάσει το ‘απαγορευμένο’, είτε για να μη διαφέρει από τους φίλους του. Επίσης μπορεί να επηρεαστεί από τα κοινωνικά πρότυπα που προωθούν οι διαφημίσεις.
Ας δούμε 5 επιπτώσεις του καπνίσματος, που θα σε κάνουν να σκεφτείς και δεύτερη φορά πριν ανάψεις το επόμενο τσιγάρο.
- Υγεία- Αντοχή οργανισμού
Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, ουλίτιδα, προβλήματα όρασης, στεφανιαία νόσο, αλλεργίες, αλλά και μείωση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Ακόμη είναι ο χειρότερος εχθρός των πνευμόνων και οι φωτογραφίες που απεικονίζουν έναν καπνίζοντα και ένα μη καπνίζοντα , είναι σοκαριστικές.
- Εθισμός – Εξάρτηση
Εθισμός είναι το να συνηθίζει κάποιος μια συνήθεια, ενώ η εξάρτηση είναι ο παθολογικός εθισμός σε βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό. Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη δύναμη του εθισμού στο τσιγάρο. Τις τελευταίες δεκαετίες, προστίθενται ειδικές χημικές ουσίες στα τσιγάρα, ώστε να ενισχύεται η εθιστική τους δράση. Οι έφηβοι είναι πιο ευαίσθητοι στη νικοτίνη και εθίζονται πιο γρήγορα. Έρευνες δείχνουν ότι μέχρι τα 20 τους χρόνια, το 80% των νέων έχει μετανιώσει που ξεκίνησε το κάπνισμα.
- Χρήματα
Έχεις σκεφτεί πόσα χρήματα σπαταλάς σε αγορά τσιγάρων; Τέσσερα ευρώ καθημερινά για να ενισχύεις τον εθισμό/εξάρτησή σου και να αποδυναμώσεις τον οργανισμό σου. Μήπως καλύτερα να τα διαθέσεις σε κάτι που θα σε κάνει υγιή και χαρούμενο;
- Δυσοσμία
Η δυσοσμία στα χέρια, το στόμα, τα μαλλιά και τα ρούχα ας αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο να κόψεις την άσχημη αυτή συνήθεια.
- Παθητικό κάπνισμα
Ακόμη ένα πολύ άσχημο επακόλουθο του καπνίσματος είναι ότι δεν είναι βλαβερό μόνο για αυτόν που καπνίζει, αλλά και για τους γύρω του. Ο εισπνεόμενος και εκπνεόμενος από τους καπνιστές καπνός, και κυρίως ο καπνός που εξέρχεται από την άκρη του τσιγάρου μεταξύ δύο εισπνοών, επηρεάζει αρνητικά την υγεία και των μη καπνιστών. Μόλις το 26% των προϊόντων του καπνού μένει μέσα στο τσιγάρο, το 28% εισπνέεται από τον καπνιστή και το 46% σκορπίζεται στον αέρα, στον οποίο έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 50 καρκινογόνες ουσίες. Οπότε είναι πολύ άσχημο να επιβάλουμε στον διπλανό μας να εισπνέει καρκινογόνες ουσίες χωρίς τη θέλησή του.
Συμπερασματικά λοιπόν, αναρωτηθείτε εάν το τσιγάρο, ενώ μπορεί να πιστεύουμε ότι προσφέρει μερικά λεπτά χαλάρωσης, αξίζει τελικά να θυσιάζουμε την αντοχή του οργανισμού μας, την υγεία μας και τα χρήματά μας.. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι και την επόμενη φορά που πας να ανάψεις ένα τσιγάρο σκέψου όλα τα παραπάνω!
Γράφει: Εύα Βαλαμβάνου