Συνέντευξη της «Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας»

Συνέντευξη στον Βασίλη Ηλία, από το τμήμα ΚΕΕΠ της ΕΡΤ

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την Ένωση Κυριών Δράμας.

Γεια σας. Ονομάζομαι Αλίκη Τσιαμούρα και είμαι η Πρόεδρος της «Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας».

Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας είναι ένα αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο με μεγάλη ιστορία, καθώς ιδρύθηκε το 1904 από τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης για να προστατεύσει χήρες, ορφανά και θύματα πολέμου. Το 1929 ο φορέας απέκτησε το πρώτο του καταστατικό με την επωνυμία «Ένωσις Κυριών και Δεσποινίδων» και είχε ως σκοπό την επιτέλεση κοινωνικών, εκπολιτιστικών και φιλανθρωπικών έργων. Από τότε έως σήμερα βασικό μέλη του σωματείου είναι η στήριξη ευπαθών ομάδων, που βρίσκονται στον Νομό της Δράμας.

Την προεδρία της Ένωσης Κυριών Δράμας την ανέλαβα το 1991, και το 1995 δημιουργήσαμε το «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας», έναν ξενώνα για κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες. Από το 2014 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στον ξενώνα φιλοξενούνται και φοιτήτριες που σπουδάζουν στο ΔΙΠΑΕ, παράρτημα Δράμας. Στις φιλοξενούμενες εκτός από στέγαση παρέχεται, διατροφή, είδη ένδυσης και υπόδησης, ψυχολογική και νομική υποστήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εύρεση εργασίας και επαγγελματικός προσανατολισμός. Οι γυναίκες και οι φοιτήτριες φιλοξενούνται με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, ενώ από την πρώτη στιγμή στόχος μας είναι οι πρώτες να ενσωματωθούν ξανά στην κοινωνία και οι δεύτερες να ενταχθούν στην μεγάλη εθελοντική ομάδα του φορέα μας.

Το σωματείο μας είναι μια κυψέλη προσφοράς και αγάπης, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, το επιστημονική προσωπικό και η εθελοντική ομάδα καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας. Υλοποιούμε προγράμματα στον τομέα της επισιτιστικής βοήθειας, της εκπαίδευσης, της νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης, της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, της εύρεσης εργασίας & επαγγελματικού προσανατολισμού. Επίσης, διαθέτουμε την Στέγη Προσφοράς και Αγάπης, έναν αυτόνομο χώρο, όπου διαλέγονται, ταξινομούνται και διανέμονται είδη ένδυσης, υπόδησης και παιχνίδια και την Αποθήκη Επίπλων και Οικιακών Συσκευών, από την οποία επιπλώνονται σπίτια συνανθρώπων μας. Οι ωφελούμενοί μας ανάλογα με τις ανάγκες τους εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα, είτε υλικής, είτε ψυχολογικής υποστήριξης. Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να ξαναζωντανέψουμε το χαμόγελο στα χείλη τους και να τους βοηθήσουμε με κάθε τρόπο.

Ποιος είναι ο σκοπός της ένωσης σας;

Σκοπός της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας είναι η προσφορά κοινωνικού, ανθρωπιστικού και πολιτιστικού έργου στην υπηρεσία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και η συμβολή της στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης. Είναι σκοπός φιλανθρωπικός, φιλεκπαιδευτικός και μορφωτικός, επιδιώκοντας την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ισότητας, ισονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βασικός σκοπός του σωματείου μας είναι η παροχή κοινωνικής πρόνοιας, η κοινωνική μέριμνα και

η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών σ’ αυτήν την κατεύθυνση μέσω εκδηλώσεων και ποικίλων μορφών ενημέρωσης.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με την κοινωνική προσφορά;

Το πρότυπο της ζωής μου είναι η μητέρα μου, η οποία ήταν ένας άνθρωπος της προσφοράς, έδινε τα πάντα με ανιδιοτέλεια, βοηθούσε και αγαπούσε τους πάντες. Μεγάλωσα μέσα σε ένα σπίτι που η προσφορά ήταν η καθημερινότητα μας. Έτσι έζησα τα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια. Ο αείμνηστος σύζυγός μου έμεινε στο πλάι μου σε κάθε μου βήμα, όπως και τα παιδιά μου αποδέχτηκαν τον τρόπο ζωής μου και το σεβάστηκαν απολύτως. Αν δεν τους είχα δίπλα μου δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα.

Από πόσα μέλη αποτελείται η Ένωση Κυριών Δράμας;

Η Ένωση Κυριών Δράμας αριθμεί 170 ενεργά μέλη τα οποία στηρίζουν όλες τις δράσεις του φορέα και σαράντα πέντε εθελοντές οι οποίοι βρίσκονται σε μηνιαία βάση στο πλευρό της, προκειμένου να ανταποκριθούν στο πολύπλευρο και απαιτητικό έργο της.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις δράσεις που έχετε πραγματοποιήσει και κάποιες που θέλετε να υλοποιήσετε στο μέλλον;

Στην αρχή η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας ήταν ένας τυπικός παραδοσιακός σύλλογος, ο οποίος βέβαια πάντα είχε ως μέλημα του να προσφέρει βοήθεια, αλλά οι δράσεις του δεν ήταν διαμορφωμένες όπως σήμερα. Με το πέρασμα του χρόνου αντιλήφθηκα, πως ο φορέας μας έπρεπε να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας και να τις αντιμετωπίσει ποικιλοτρόπως. Το 2006 υλοποιήσαμε το πρώτο μας πρόγραμμα το «Γυναίκες Απασχόληση», το οποίο είχε ως στόχο την πληροφόρηση των γυναικών και την ενημέρωση τους για θέματα εργασίας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για τέσσερα χρόνια με μεγάλη επιτυχία, μας έδωσε τεχνογνωσία, και το σημαντικότερο όλων είναι πως σήμερα εξακολουθεί να υλοποιείται κομμάτι του προγράμματος εθελοντικά. Κομβικό σημείο στην πορεία της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας ήταν το 2009, όταν λάβαμε απευθείας χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο EEA GRANTS και από τότε λειτουργούμε την «Γραμμή Βοήθειας Κακοποιημένων Παιδιών και Γυναικών». Αυτά τα δύο μεγάλα προγράμματα, μας δίδαξαν, πώς να εργαστούμε και μας έδωσαν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία, για να μπορούμε να διεκδικούμε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Η δεκαετία 2010-2020 ήταν μια δεκαετία δύσκολη για τον Νομό της Δράμας, καθώς η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, αύξησε τα ποσοστά ανεργίας και έφερε στην πόρτα μας ανθρώπους που πριν την κρίση μπορούσαν και μας στήριζαν. Τα προγράμματα μας στόχευαν και στοχεύουν σε ομάδες στόχου, όπως η τρίτη ηλικία, οικογένειες με παιδιά, φοιτητές και φοιτήτριες και θύματα κακοποίησης. Το 2013 ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος ΔΙΕΞΟΔΟΣ, το οποίο είχε σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Τα προγράμματα που υλοποίησε το σωματείο μας είναι αναρίθμητα, αυτό όμως το οποίο θέλω να επισημάνω είναι, πως η επιτυχία του φορέα μας έγκειται στο γεγονός ότι κανένα πρόγραμμα δεν σταματά. Επίσημα μπορεί να ολοκληρώνεται όταν ολοκληρώνεται και η χρηματοδότηση, όμως όλα συνεχίζονται εθελοντικά. Δεν μπορείς να βάλεις φρένο στη βοήθεια επειδή τέλειωσε η χρηματοδότηση, είναι καθήκον μας να συνεχίζουμε να βοηθάμε ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι. Γιατί εκεί όπου δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι υπάρχουν πιστοί συνεργάτες.

Τα σχέδια μας για το μέλλον είναι πολλά, σίγουρα μπορώ να σας ανακοινώσω, πως το mobile school-κινητό σχολείο, για το οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω, θα ταξιδέψει στην Περιφέρεια Ανατολικής

Μακεδονίας και Θράκης. Με πολλή χαρά σας ανακοινώνω, πως η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας κατέθεσε αίτηση και επιλέχθηκε επιτυχώς για να υλοποιήσει το πρόγραμμα Active Citizens Fund για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και στοχεύει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών. Τη διαχείριση του προγράμματος για την Ελλάδα έχουν αναλάβει το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Μέσω αυτού του προγράμματος θα προσεγγίσουμε με το mobile school-κινητό σχολείο παιδιά που είναι αποκλεισμένα από τις σχολικές κοινότητες στους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης και θα προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε τη σχολική διαρροή.

Ένας ακόμη μελλοντικός στόχος είναι η εξέλιξη του τμήματος της παιδικής μας όπερας, αλλά δεν μπορώ να σας ανακοινώσω ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Ποια δράση σας είχε τη μεγαλύτερη απήχηση για το 2019;

Νομίζω, πως την μεγαλύτερη απήχηση όχι μόνο για το 2019 αλλά γενικότερα την τελευταία διετία έχει το mobile school-κινητό σχολείο. Το mobile school-κινητό σχολείο είναι μια τροχήλατη κατασκευή βάρους 150 κιλών φτιαγμένη από αναδιπλούμενους μαυροπίνακες μήκους έως έξι μέτρων και επάνω τους βιδώνονται panel διαφόρων θεματικών. Στην Δράμα το mobile school- κινητό σχολείο έφτασε το 2017 έπειτα από αίτημα του φορέα μας στον Βέλγικο Οργανισμό Mobile School. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών, που ζουν και εργάζονται στον δρόμο και σε παιδιά που ανήκουν σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες. Στόχος του είναι η ψυχολογική ενδυνάμωση, η διερεύνηση και η αξιοποίηση των ικανοτήτων αυτών, καθώς επίσης και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους. Επίσης, στόχος είναι η επικοινωνία με τους γονείς των παιδιών καθώς και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας. Αξίζει, να αναφερθεί πως το 2017 η εθελοντική ομάδα του mobile school-κινητό σχολείο έλαβε το βραβείο «Νησίδες Ποιότητας» δια χειρός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε να αποκτήσει το εργαλείο. Η εθελοντική ομάδα από το 2015 έκανε επιτόπιες έρευνες, κατέγραψε τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, πλησίασε τις οικογένειες τους και μέσω του street work έκανε παρεμβάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούμε το κανονικό σχολείο, απλά θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για τη μάθηση των παιδιών και να τους δώσουμε την ώθηση να πάνε σχολείο, αν όχι τα ίδια τα παιδιά αργότερα τα παιδιά τους. Παράλληλα στοχεύουμε στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής τους και στην ψυχοκοινωνική τους αναπτέρωση. Το 2019 ήταν η χρονιά του mobile school-κινητό σχολείο, γιατί με τη βοήθεια της ΑΜΚΕ «Πάνος και Χρυσηίδα-Βοήθεια στα παιδιά» αποκτήσαμε το ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο για τη μεταφορά του. Μέχρι τη στιγμή της απόκτησης του van η εθελοντική ομάδα μετέφερε το mobile school-κινητό σχολείο με τα χέρια!!!

Πως μπορεί κάποιος πολίτης ή εταιρεία να συμμετέχει στις δράσεις σας;

Η ανάγκη από εθελοντές είναι μεγάλη, οπότε αν κάποιος έχει ελεύθερο χρόνο, μπορεί να επισκεφτεί τα γραφεία μας και να γίνει εθελοντής σε όποια δράση επιθυμεί. Η καθημερινότητα μας έχει ανάγκη από εθελοντικά χέρια. Επίσης, δεχόμαστε δωρεές από είδη ένδυσης, υπόδησης και παιχνίδια , τα οποία θα ενισχύσουν την Στέγης Προσφοράς και Αγάπης, οικιακές συσκευές και έπιπλα για να ενισχύσουν την Αποθήκη Επίπλων και Οικιακών Συσκευών. Δεχόμαστε τρόφιμα και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει ο καθένας.

Οι εταιρείες μας στηρίζουν είτε χρηματικά για την κάλυψη των λειτουργικών μας εξόδων, είτε με τρόφιμα. Ειδικά οι εταιρείες τροφίμων μέσω χορηγιών μπορούν και στηρίζουν την Τράπεζα Τροφίμων της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται περισσότερο, σε σχέση με το παρελθόν, σε θέματα που αφορούν την κοινωνική προσφορά;

Πιστεύω, πως ναι. Η κρίση μας έφερε πιο κοντά, μας έκανε πιο ανθρώπινους. Νομίζω πως πλέον νοιαζόμαστε πιο πολύ για τον διπλανό μας, απλώνουμε πιο εύκολα το χέρι μας για να δώσουμε βοήθεια. Έχω την εντύπωση πως όλοι λίγο ή πολύ προσφέρουμε, το βλέπω από τον κόσμο με τον οποίο έρχομαι καθημερινά σε επαφή, ότι δίνουν από το υστέρημά τους.

Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας και που μπορεί να σας βρει;

Το σωματείο μας εδρεύει στην Δράμα, στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Βενιζέλου 114. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα 2521046062/58015/55925 και να αποστείλετε e mail στις διευθύνσεις: infodlu3@gmail.com & infodlu4@gmail.com. Στην ιστοσελίδα μας www.dlu.gr και στην σελίδα μας στο facebook Ένωση Κυριών Δράμας-Ladies Union of Drama μπορείτε να βλέπετε το έργο μας και να παρακολουθείτε τις δράσεις μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.

Το «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας» ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το 1995 αγοράσαμε και αναπαλαιώσαμε ένα τριώροφο κτίριο, το οποίο έγινε ένας ξενώνας για κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν και πολλές άγαμες μητέρες, οι οποίες μεγάλωναν μόνες τους τα παιδιά τους. Ο ξενώνας έγινε το καταφύγιο και για αυτές τις γυναίκες. Από το 2014 φιλοξενούνται και φοιτήτριες που σπουδάζουν στην Δράμα. Στον ξενώνα έδωσα έναν πολυμορφικό χαρακτήρα, δεν ήθελα να είναι όπως είναι οι ξενώνες που έχετε στο νου σας, ήθελα να είναι ένα ζεστό μέρος, το οποίο θα αγκαλιάσει τα άτομα που μένουν εκεί και θα κλείσει τις πληγές του παρελθόντος. Στο όνειρο μου αυτό βρήκα υποστηριχτές από τον χώρο της δημοσιότητας, οι οποίοι με βοήθησαν με τηλεμαραθώνιους και δωρεές. Κρατική υποστήριξη δεν υπήρξε. Ο ξενώνας διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και οι φιλοξενούμενες διαμένουν με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια. Η συνεργασία μας με τους ξενώνες άλλων πόλεων είναι δεδομένη, καθώς για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε περιστατικά της τοπικής κοινωνίας.

Στις φιλοξενούμενες παρέχεται εκτός από στέγαση, διατροφή, είδη ένδυσης και υπόδησης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική και ψυχολογική υποστήριξη, και δυνατότητα εύρεσης εργασίας. Επίσης, οι φιλοξενούμενες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν τα καλλιτεχνικά μαθήματα που υλοποιούνται στην Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.

Ο ξενώνας μας δεν θέλουμε να είναι μια λύση ανάγκης, θέλουμε να είναι η αρχή για μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή, και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά γι αυτό. Οι φιλοξενούμενες γίνονται αμέσως μέλη της οικογένεια μας και εντάσσονται σε όλες μας τις δράσεις.

Ποια είναι τα προγράμματα που παρέχει η ένωση σας;

Στον τομέα της επισιτιστικής βοήθειας υλοποιούνται τα εξής προγράμματα: Μέριμνα για την Τρίτη Ηλικία, ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ΤΕΒΑ, καθημερινή διανομή προϊόντων με σύντομη ημερομηνία λήξης, καθημερινή διανομή άρτου και αρτοσκευασμάτων, και μηνιαία διανομή έκτακτων δεμάτων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως τον Οκτώβριο του 2019 ιδρύσαμε στην Δράμα την τέταρτη πανελλαδικώς Τράπεζα Τροφίμων, έπειτα από πρόσκληση της Τράπεζας Τροφίμων Αθηνών. Στον τομέα της εκπαίδευσης υλοποιείται το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το mobile school-κινητό σχολείο, η Φοιτητική Μέριμνα, η Παιδική Όπερα και το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Στον τομέα της ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης λειτουργεί η Γραμμή Βοήθειας Κακοποιημένων Παιδιών και Γυναικών, ενώ

συνεχίζεται και το Πρόγραμμα ΔΙΕΞΟΔΟΣ, που αναφέραμε παραπάνω. Στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης συνεργαζόμαστε με την Αποστολή Άνθρωπος και υλοποιούμε το πρόγραμμα Στηρί-ζουμε: Ιατροφαρμακευτική Φροντίδα για όλους, ενώ διαθέτουμε ένα δίκτυο εθελοντών ιατρών, που καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες των ωφελουμένων μας. Στον τομέα της απασχόλησης και του επαγγελματικού προσανατολισμού εξακολουθεί να υλοποιείται το πρόγραμμα Γυναίκες Απασχόληση, ενώ συχνά στις διανομές γίνεται ενημέρωση τους ωφελούμενους για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Επίσης, διαθέτουμε την Στέγη Προσφοράς και Αγάπης και την Αποθήκη Επίπλων και Οικιακών Συσκευών.

Πείτε μας συνοπτικά κάποιες από τις διακρίσεις της Ένωσης Κυριών Δράμας;

Οι βραβεύσεις μας είναι πολλές και η αλήθεια είναι πως για εμάς είναι όλες σημαντικές, γιατί όλες είναι η απόδειξη πως το έργο μας αναγνωρίζεται. Το 1999 βραβευτήκαμε από το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας και την Ελληνική Ραδιοφωνία, το 2001 λάβαμε το βραβείο «Γιαννούλα Ζέρβα» από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης. Το 2004 βραβευτήκαμε ξανά από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ το 2007 βραβευτήκαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στην Πρώτη Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Εθελοντικών Οργανώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Το 2009 λάβαμε το βραβείο «Νησίδες Ποιότητας» από την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού διά χειρός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2017 λάβαμε ξανά το βραβείο «Νησίδες Ποιότητας» από την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία διά χειρός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τη δράση του mobile school-κινητό σχολείο. Το 2018 το mobile school-κινητό σχολείο βραβεύτηκε για δεύτερη φορά με το βραβείο BRAVO στον τομέα της ποιοτικής εκπαίδευσης.

Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τις αμέτρητες βραβεύσεις και διακρίσεις που έχουμε πάρει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μοιράσου το άρθρο!