Ιδέες για Ανακύκλωση

Αγορά χύμα προϊόντων, με δικό μας σκεύος και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν μεταφορά με τσάντα πολλαπλών χρήσεων.

Προσπαθούμε να φτιάχνουμε σπιτικά γεύματα και ροφήματα. Έτσι, μειώνεται σημαντικά η χρήση πλαστικών.

Ακόμα και αν δεν είμαστε σίγουροι ότι ένα πλαστικό μπορεί να ανακυκλωθεί, είναι προτιμότερο να το βάλουμε στον κάδο ανακύκλωσης, παρά να πεταχτεί στον κάδο απορριμμάτων, λόγω του φόβου για μη ανακυκλώσιμο υλικό.

Φροντίζουμε στα πλαστικά , και λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά, που θα εναποθέσουμε στον κάδο ανακύκλωσης να μη διακρίνονται υπολείμματα τροφών, όχι μόνο για να διευκολυνθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης, αλλά επειδή ενδέχεται να καταστραφούν πολλά από τα υπόλοιπα πλαστικά, που βρίσκονται ήδη  στο εσωτερικό των μπλε κάδων.

Γινόμαστε ενεργοί στην προώθηση της ανακύκλωσης, ασκώντας πίεση στις επιχειρήσεις να στραφούν σε κυκλικές λύσεις, καθώς και απαιτούμε από την πολιτεία να κάνει σωστά τη δουλειά της στον εν λόγω τομέα, χωρίς παράλληλα να διστάζουμε να καταφύγουμε σε καταγγελίες όταν συναντάμε κακές πρακτικές.

Ανακυκλώνουμε τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές μας (καταστήματα στα οποία πωλούνται ηλεκτρικές συσκευές, υπάρχουν ειδικοί κάδοι, που δέχονται παλιές – με βλάβη, ηλεκτρικές συσκευές).

Ανακυκλώνουμε παλιά ενδύματα και υποδήματα, τόσο μέσω της χρήσης κόκκινων κάδων, αλλά και με τη δωρεά τους σε οργανισμούς – φορείς που δέχονται ρούχα ή/και  απευθείας σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, καθώς και σε κάποιο φιλικό – συγγενικό μας πρόσωπο.

Στους μπλε κάδους πετάμε μόνο τα εξής ανακυκλώσιμα υλικά: Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπύρες κ.ά., Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά., Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φιλμ περιτυλίγματος, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά., Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.  Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης διαφέρουν από τους καφέ κάδους. Στους τελευταίους συλλέγουμε μόνο οργανικά υλικά, όπως υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων, λουλουδιών κλπ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε φυσικά λιπάσματα (κομπόστ).

(Συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής “ΑΣΚΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ”, με τη συνεισφορά της φοιτητικής ομάδας πρακτικής άσκησης και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα CSR.ert.gr, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ένας διάλογος.

Είναι ανοιχτός για συμπλήρωση και αλλαγή από όλους τους φίλους της σελίδας του Facebook και της ιστοσελίδας CSR.ert.gr)

Πηγές: 1. Εδώ, 2. Εδώ, 3. Εδώ, 4. Εδώ, 5. Εδώ, 6. Εδώ

Μοιράσου το άρθρο!