Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 12/07/2022

 

Γιατί μας «στοιχειώνουν» τα αρνητικά σχόλια και ξεχνάμε τα θετικά

Όλοι μας μπορεί να δεχόμαστε καθημερινά προσβολές, ειρωνικά σχόλια ή αρνητικές αντιδράσεις. Ωστόσο φαίνεται πως δεν είμαστε φτιαγμένοι για να διαχειριζόμαστε την κριτική σε μεγάλες δόσεις.Η Σάρα Γκρίφιθς, από το BBC , με βάση επιστημονικά δεδομένα, μας εξηγεί το πως και το γιατί «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει»!  Ως ενήλικες, μέσα από την εμπειρία μας, καταλαβαίνουμε πόσο ισχύει αυτή η παροιμία. Μπορεί οι πληγές από τα χτυπήματα να είναι θέμα εβδομάδων για να θεραπευτούν, οι πληγές όμως από τα αρνητικά σχόλια μπορεί να μας σημαδέψουν για μια ζωή. Είτε πρόκειται για επισήμανση που μάς κάνει ο δάσκαλος στο σχολείο είτε για μια σκληρή κουβέντα από κάποιον φίλο ή εραστή την ώρα ενός καβγά, θυμόμαστε τις επικρίσεις πολύ περισσότερο από τα θετικά σχόλια. Αιτία, η «προδιάθεση αρνητικότητας».

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Στο Καστελλόριζο οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

Από αυτή την Κυριακή έχουν ξεκινήσει στο Καστελλόριζο οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργανώνουν το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University (Department of Media, Communications, Creative Arts, Language and Literature, Faculty of Arts), με την υποστήριξη του Ιδρύματος  Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Βοστώνης (The Circle of Hellenic Academics in Boston), και οι Boston University Philhellenes της Βοστώνης. Η διεθνής αυτή δράση θα διαρκέσει έως και τις 15 Ιουλίου και θα διεξάγεται στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του νησιού.

Το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο:

Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός

Σημειώστε ότι: Πέραν των εντατικών καθημερινών σεμιναριακών μαθημάτων, διαλέξεων και εργαστηρίων,  το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου ελιάς στον τάφο της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη στη βραχονησίδα της Ρω, αφηγήσεις για το Καστελλόριζο από τους γέροντες και τις γερόντισσες του νησιού, συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, αφιέρωμα στα ακριτικά μέσα ενημέρωσης, τιμητικό αφιέρωμα στους Έλληνες πιλότους, συναντήσεις με τους ψαράδες του νησιού, αλλά και γνωριμία με τη γαστρονομική παράδοση, επίσκεψη στο Μουσείο Γρίφων, και στα σημεία όπου γυρίστηκε η ιταλική κινηματογραφική ταινίας Mediterraneo η οποία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1991, κ.ά.  Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγίστης.

 

Γιατί ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός γίνεται viral και εμπνέει τη γενιά Ζ

«Η νοσταλγία θα επιστρέψει στις ρίζες της το 2022. Φέτος, οι άνθρωποι θα εμπνευστούν από την Αρχαία Ελλάδα. Μια από τις νεότερες γενιές, η γενιά Z, αγκαλιάζει αυτή την τάση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον», γράφει το Pinterest σε ανάρτησή του στον ιστότοπο. Το Pinterest αναφέρει κατέγραψε αύξηση στις αναζητήσεις λέξεων-κλειδιών, όπως αρχαία ελληνικά κοσμήματα (αύξηση 120%) και ταπετσαρίες εμπνευσμένες από την Θεά Αφροδίτη (αύξηση 180%), ενώ τριπλασιάστηκαν οι αναζητήσεις για την τέχνη των ελληνικών αγαλμάτων. Σύμφωνα με το BBC, βρισκόμαστε εν μέσω μιας «ελληνιστικής αναγέννησης». Πιθανώς, η φαντασία και η χλιδή της Αρχαίας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ελκυστική στην εποχή μετά τα λόκνταουν, ακριβώς όπως το New Look του Dior σηματοδότησε την επιστροφή σε μια πιο θηλυκή μόδα μετά τη λιτότητα και τα χρηστικά ρούχα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιρροή και ο αντίκτυπος της Αρχαίας Ελλάδας έχει απήχηση σήμερα. Σύμφωνα με την Britannica, η φράση «αρχαία Ελλάδα» αναφέρεται στην περιοχή της βορειοανατολικής Μεσογείου, στην εποχή μεταξύ «του τέλους του μυκηναϊκού πολιτισμού (1200 π.Χ.) και του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.)», όταν ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέρη στον κόσμο, σύμφωνα με το National Geographic.

Ο Ρόντερικ Μπίτον στο ιστορικό βιβλίο του «The Greeks», γράφει ότι οι ελληνικοί πολιτισμοί αποτέλεσαν την «προέλευση πολλών τεχνών, της επιστήμης, της πολιτικής και του δικαίου, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο». Οι Έλληνες πρωτοστάτησαν στη δημοκρατία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη γεωμετρία και στους μαθηματικούς υπολογισμούς, στις καινοτομίες στον τομέα της υγείας (ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί ακόμη πρότυπο δεοντολογίας για τους γιατρούς), στην αρχιτεκτονική, στην κωμωδία, στην τραγωδία, και στη γλώσσα. Όπως αναφέρει το BBC, περίπου 150.000 αγγλικές λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα, προέρχονται από ελληνικές λέξεις.

 

 

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΖΩΗ…ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, από πολύ μικρή ηλικία, οι γυναίκες βομβαρδίζονται με αρνητικά μηνύματα, εικόνες και ιστορίες για τον τοκετό, από πληθώρα πηγών: την κοινωνία, τον κινηματογράφο, τα ΜΜΕ, το οικογενειακό περιβάλλον. Τα μηνύματα αυτά αποθηκεύονται βαθιά στο υποσυνείδητο και ενεργοποιούνται, συνήθως, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, προκαλώντας αυτόματα άγχος, αίσθημα προσωπικής ανεπάρκειας και φόβο για την επερχόμενη γέννα.
Ζητήσαμε από την ιδρύτρια του HypnoBirthing Greece Ευτυχία Τοπούζη* να μας λύσει όλες τις απορίες – και είναι αλήθεια πως είχαμε πολλές! – σε σχέση με αυτήν την μέθοδο, ενώ μιλήσαμε και με μαμάδες που την έχουν δοκιμάσει και μοιράστηκαν μαζί μας το ταξίδι τους από τον φόβο του επερχόμενου τοκετού στην ασφάλεια και την ψυχική ηρεμία μίας γέννας με εμπιστοσύνη στο σώμα τους, που τις ακολούθησε και στα επόμενα βήματα της γονεϊκότητας…

 

 

«Ελίζα» – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού: Ξεκίνησε η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 10454 (video)
«Η ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΙΖΑ 10454 απαντά στις ανησυχίες σας για το εάν ένα παιδί κακοποιείται ή παραμελείται.

Μιλήστε μας. Γιατί τα παιδιά είναι ευθύνη όλων μας.

Καλέστε στη ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΙΖΑ στο 10454.

*Αστική χρονοχρέωση από σταθερό Cosmote, 0,171€ ανά λεπτό συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Από άλλα δίκτυα σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, χρέωση σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον τιμολόγιο του παρόχου

Η «Ελίζα» είναι μια ΜKO με σκοπό να προστατεύει και να προάγει τα δικαιώματα παιδιών που έχουν υποστεί είτε κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίησή ή παραμέληση.

Πρόκειται για τη μόνη εξειδικευμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα, με σκοπό της να προστατεύει και να προάγει τα δικαιώματα των παιδιών που έχουν υποστεί, είτε κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση με έμφαση στις ηλικίες 0-5 ετών.

Ο γρήγορος ρυθμός των βιντεοπαιχνιδιών και η σταθερή ροή των ενσωματωμένων σε αυτά ανταμοιβών διεγείρουν τους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους με τρόπους που δεν μπορούν να το κάνουν τα βιβλία. Ένα παιχνίδι μπορεί να μοιράζει ένα χρυσό νόμισμα ή ένα μπόνους έκπληξη κάθε λίγα λεπτά (ή δευτερόλεπτα), ενώ μπορεί να χρειαστούν πολλές σελίδες ενός βιβλίου για να φτάσει κανείς σε μια μεγάλη αποκάλυψη ή ανατροπή της πλοκής.Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που παίζουν βιντεοπαιχνίδια δεν μπορούν επίσης να απολαύσουν το διάβασμα. Η αρθρογράφος της Wall Street Journal Julie Jargon επικοινώνησε με βιβλιοθηκάριους, καθηγητές παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και έφηβους gamers για να μάθει τι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διαβάσουν. Όλοι τους προτείνουν να αφιερώνει κανείς τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για διάβασμα.

Ακολουθούν οι συμβουλές τους (λεπτομερώς θα τις βρείτε στο άρθρο) για το πώς να γίνει αναγνώστης το παιδί σας φέτος το καλοκαίρι:

  • Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας
  • Αγκαλιάστε όλες τις μορφές ανάγνωσης
  • Κάντε το διασκεδαστικό
  • Μετατρέψτε την ανάγνωση σε παιχνίδι *
  • Ανακατέψτε το διάβασμα με άλλες δραστηριότητες
  • Διαβάστε δυνατά
  • Δημιουργήστε μια λέσχη βιβλίου
* Πολλές βιβλιοθήκες προσφέρουν προκλήσεις για καλοκαιρινή ανάγνωση. Υπάρχουν μάλιστα και σχετικές -αγγλόφωνες- εφαρμογές, όπως το Beanstack, που παρακολουθούν την πρόοδο των παιδιών στην ανάγνωση και παρέχουν κίνητρα και ανταμοιβές.

 

 

ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Διαβάστε σε αυτό το άρθρο και δείτε σε video το σχετικό απόσπασμα από το δελτίο της ΕΡΤ1 (21:00) με το ρεπορτάζ για τον πρώτο σταθμό της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στη Νέα Μάκρη…
σε συνέχεια της πρώτης μνείας για το αφιέρωμα που έγινε από την ιστοσελίδα μας στις ΔΡΑΣΕΙΣ της ΕΡΤ.

 

 

 

Μαθητική ταινία για το 1922: Από την Ιωνία της Μικράς Ασίας στη Νέα Ιωνία Αττικής (video)

Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την ίδρυση της Νέας Ιωνίας Αττικής μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, δημιούργησαν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Αττικής.

Συντελεστές οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ τάξης: Δήμητρα Βησσαρία Βαϊνά, Κωνσταντίνα Σέμπρου, Ραφαήλ Χρήστος Τσιάμης, Λευτέρης Φωτιάδης.Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Παναγιώτης Αναστασόπουλος και Τριανταφυλλιά Κανάρη.

 

 

 

Ομάδα ΕΚΕ

Μοιράσου το άρθρο!