Εκδηλώσεων συνέχεια…

Συνεχίζουμε με τις εκδηλώσεις, τα συνέδρια, τις επιστημονικές συναντήσεις και τα σεμινάρια, τις εκθέσεις… τις δραστηριότητες συλλόγων…

 

Δράκεια: Τιμή στον Γ. Καραμάνη και στο σπουδαίο έργο ζωής του 1ου Σανατορίου στη χώρα

Ο Αναπτυξιακός, Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Δράκεια» τίμησε τον Δρακειώτη γιατρό Καραμάνη ο οποίος στις αρχές του 1900 ίδρυσε το πρώτο ορεινό Σανατόριο στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας ελβετικά πρότυπα. Το Σανατόριο χτίστηκε στα Χάνια Πηλίου, όπου φιλοξενήθηκαν και θεραπεύθηκαν εκατοντάδες ασθενείς από την φυματίωση. Κάθε νοσηλευόμενος στο ιστορικό Σανατόριο του Πηλίου και μια διαφορετική ιστορία! Μια τέτοια ξεχωριστή ιστορία περιγράφει το ντοκιμαντέρ “Πνοή Ζωής”, από τους Δημήτρη Βερνίκο και Πόλυ Βλάχου, το οποίο προβλήθηκε στην πλατεία της Δράκειας. Προηγήθηκε ο 3ος Καραμάνειος Δρόμος Υγείας (3 χλμ.) με εκκίνηση από την είσοδο του χωριού και τερματισμό στην κάτω πλατεία, στον οποίο συμμετείχαν 60 αθλητές, μικροί και μεγάλοι.

-έγιναν ήδη

 

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κρητών Βελγίου τον προσεχή Σεπτέμβριο

Τη γενική συνέλευση για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου αλλά και την εγγραφή νέων μελών πραγματοποιεί ο Σύλλογος Κρητών Βελγίου, μετά από δύο χρόνια αναβολών λόγω της πανδημίας. Καλούν όλα τα ενδιαφερόμενα εγγεγραμμένα μέλη να καταθέσουν γραπτώς το ενδιαφέρων τους για την διεκδίκηση μιας θέσης στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή του συλλόγου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, στην διεύθυνση του συλλόγου: ASSOCIATION DES CRETOIS DE BELGIQUE, 14B rue des Etudiants 1060 Saint-Gilles ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση skbelgiou@gmail.com

 

Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση για την ταφική αρχαιολογία στην Αλεξάνδρεια

ο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Αρχαιολογική Εταιρία της Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο πενταετούς μνημονίου συνεργασίας (2021-2025) διοργάνωσαν από κοινού με το Αλεξανδρινό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, διεθνή επιστημονική συνάντηση με τίτλο: Funerary archaeology, art and architecture in Hellenistic and Roman times.(Ταφική αρχαιολογία, τέχνη και αρχιτεκτονική στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους). Η συνάντηση διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια από 03 έως και 07 Ιουλίου 2022, και απευθυνόταν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Ελλάδα και την Αίγυπτο που ασχολούνται με τη μελέτη της «αρχαιολογίας του θανάτου» στην ανατολική Μεσόγειο κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

 

Ο Δήμος Αγιάς, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βελίκας «Μελίβοια» και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας διοργανώνουν έκθεση χειροποίητου κοσμήματος στην Πλατανιά Βελίκας (ΚΕΠ) -έγινε ήδη

Έργα τους εξέθεσαν οι: Γαλανοπούλου Γεωργία, Γούπου Ευαγγελία, Ζαρογιάννη Μαριάννα, Ζαχαριά Έλλη, Κρίκη Σταυρούλα και Ντούρου Φρόσω.

 

Λέσβος: Ενημέρωση για την νέα διαδικτυακή πλατφόρμα Access2Markets

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Access2Markets, διοργάνωσε το επιμελητήριο Λέσβου, σε συνεργασία με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ,  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου στη Μυτιλήνη. Η διαδικτυακή πλατφόρμα Access2Markets είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που έχει σκοπό να βοηθήσει τις ΜμΕ να εκμεταλλευτούν το δίκτυο εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. και να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στις αγορές, στα προϊόντα και στα μέσα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η εκδήλωση εστίασε στη δυνατότητα που δίνει η πύλη Access2Markets στις επιχειρήσεις να αποκτούν τις πληροφορίες που χρειάζονται όταν συναλλάσσονται με τρίτες χώρες, π.χ. σχετικά με δασμούς, φόρους, τελωνειακά καθεστώτα, διατυπώσεις και απαιτήσεις, κανόνες καταγωγής, μέτρα για τις εξαγωγές, στατιστικές, εμπορικούς φραγμούς και πολλά άλλα.

 

Σε έκθεση στο Μουσείο της Σαγκάης έργα της Συλλογής Κατσίγρα

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου η έκθεση με τίτλο: «Θάλασσα: Η Θάλασσα στη Ελληνική Τέχνη από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα», στο μουσείο της Σαγκάης στην οποία συμμετέχει και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με έξι  έργα της Συλλογής Κατσίγρα.

Το έτος 2022 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ελλάδας, καθιστώντας έτσι την έκθεση αυτή ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Επίσης, έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας».

Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουλίου -9 Οκτωβρίου 2022.

 

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροχωρίου – ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ Και Βραδιά Με Ζωντανή Μουσική

Γιόρτασαν με ποδηλατοδρομία στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροχωρίου.

Από νήπια έως και το Λύκειο είχαν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν σε ξεχωριστές ομάδες.

Οι ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ, όπως σημειώνουν, είχαν πρωτοξεκινήσει από τον αείμνηστο Γεώργιο Μπουγαΐδη το 1992 – 1993, τότε τοπικό κοινοτάρχη του Ξηροχωρίου, και μετά από 30 χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Ξηροχωρίου το συνεχίζει.

Χτίζουν υγιεινή συνήθεια και έχουν τοποθετήσει τη βράβευση σε μουσική βραδιά, γλέντι προς τιμή της Αγίας Παρασκευής. Τα συνδύασαν όλα δηλαδή.

 

 

“Πάμε Περίπτερο” στην Καλλιπεύκη Ολύμπου

O Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» αποδέχτηκε πρόταση της κυρίας Τασούλας Τσιλιμένη, Προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και Διευθύντριας του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στο περίπτερο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Η ίδια επεσήμανε:  ”Το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκτός από την έρευνα για την παιδική λογοτεχνία και το βιβλίο μεταξύ των πολλών στόχων του περιλαμβάνει και δράσεις για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ίδρυση βιβλιοθηκών. Δίνοντας έμφαση στη σημαντικότητα της καλλιέργειας της σχέσης των παιδιών με το βιβλίο και της συνάντησής τους με ποιοτικά βιβλία, θεωρούμε ότι η λειτουργία της καλοκαιρινής αυτής δράσης με τίτλο «ΠΑΜΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών, καθώς είναι ο χώρος και ο τρόπος λειτουργίας πιο εύχρηστος και απλός και κυρίως βρίσκεται εκεί όπου τα παιδιά παίζουν (στην πλατεία) και οι ενήλικοι είναι δίπλα τους. Η δράση εκτός των άλλων είναι και μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ παιδιών και γονέων. Το καλοκαίρι ειδικά ενδείκνυται”

Η δανειστική βιβλιοθήκη που ξεκίνησε 16/07 θα λειτουργεί Δευτέρα έως Σάββατο 19:00 – 22:00 και Κυριακή πρωί 11:00 – 13:00 με τη βοήθεια εθελοντών. Παράλληλα, θα λαμβάνουν χώρα ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά.

 

Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο για τους Πηλιορείτες Λόγιους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού

Η εκδήλωση είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση και λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε αναγκαστικά για φέτος. Σκοπός του συμποσίου ήταν να αναδείξει σημαντικές άγνωστες πτυχές και καινούργια στοιχεία για τις προσωπικότητες και το έργο των ντόπιων λογίων που εντάσσονται στο κίνημα του Διαφωτισμού.

Το συμπόσιο έγινε τελικά τον Ιούλιο (2022) υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, τους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας. Άνοιξε με μια εισαγωγική ομιλία για τον «Διαφωτισμό ως πολιτισμική γεωγραφία» από τον κ. Π. Κιτρομηλίδη και προγραμματίστηκε να κλείσει με στρογγυλή τράπεζα στις Μηλιές ενώ για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων σηματοδοτεί η τελετή αποκάλυψης τιμητικής πλάκας στη μνήμη του πατριάρχη Καλλίνικου Γ΄ (1713-1791) μετά από Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου. – έγινε ήδη

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το iMEdD παρουσιάζουν ένα νέο βραβείο για ανάπτυξη podcast

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό iMEdD, δημιουργούν ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης podcast. Οι δύο οργανισμοί προσκαλούν δημιουργούς podcast, καθώς και επαγγελματίες και φοιτητές του χώρου του κινηματογράφου και των ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για podcast, τα οποία θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη του iMEdD. Από τις προτάσεις που θα κατατεθούν θα επιλεγεί μία, η οποία θα κερδίσει ένα βραβείο για την υλοποίηση ενός πρωτότυπου podcast.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός νέου podcast/ηχητικού ντοκιμαντέρ που θα βασίζεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση, στο πλαίσιο του προγράμματος podcasts του iMEdD. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις ιδέες τους υπό μορφή περιγραφής και ανάλυσης θέματος. Αναζητούμε μια ιστορία που θα αναπτυχθεί βασισμένη στη δημοσιογραφική μεθοδολογία και σε δημοσιογραφικές τεχνικές. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι η πρωτοτυπία, η δημοσιογραφική αξία, η προτεινόμενη μεθοδολογία, η δυνατότητα τεκμηρίωσης και το ρεαλιστικό πλαίσιο εκτέλεσης.Το έργο προς παραγωγή, μπορεί να είναι στα ελληνικά ή στα αγγλικά και να αποτελεί πρόταση ενός δημιουργού ή μιας ομάδας δημιουργών.

Οι προτάσεις των υποψήφιων δημιουργών μπορούν να κατατεθούν έως την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 στις 17:00 ώρα Ελλάδoς.

Ο κανονισμός και η σχετική αίτηση είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, στο παρακάτω link: https://form.jotform.com/filmfestivalgr/podcastsinprogress

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!