Πάσχα στην ΕΡΤ – Ραδιόφωνο και Τηλεόραση

Πάσχα με τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Από Μεγάλο Σάββατο 4 έως και Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024

Με ειδικές αφιερωματικές εκπομπές, θεατρικά έργα, τραγούδια, χορούς και ηχοχρώματα Ελλάδας, τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ γιορτάζουν την Ανάσταση και το Πάσχα.

Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105.8

Το Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ μάς συντροφεύει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024 θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση η Ακολουθία της Αναστάσεως και την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024, ο Γιάννης Ευθυμίου με τα «Λαϊκά μονοπάτια» του, θα κρατήσει παρέα στους ακροατές για τέσσερις ώρες, από τις 11 το πρωί.

 
Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Από νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου Μαΐου 2024 και έως τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024, το πρόγραμμα του σταθμού θα είναι εορταστικό, εξωστρεφές κι αισιόδοξο.

 Μεγάλο Σάββατο 4, Κυριακή 5 & Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024 

«Το Δέντρο της Μουσικής» (13:00)

Η Δήμητρα Κόχιλα, ζωντανά από το στούντιο του Δεύτερου, επιλέγει τα πιο δροσερά, τα πιο χαρούμενα και τα πιο γιορτινά τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης κι ένα δίωρο πανηγύρι ξεδιπλώνεται γύρω από «το Δέντρο της Μουσικής».

 Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

«Πασχαλινή Ιστορία» (18:00)

Η «Πασχαλινή Ιστορία» του συγγραφέα Παντελή Καλιότσου αφηγείται το δράμα του κυρ Διονυσάκη, ενός άκακου και φιλόζωου οικογενειάρχη, ο οποίος -λίγες μέρες πριν από την Ανάσταση- κερδίζει σε κλήρωση ένα αρνάκι προορισμένο να σφαχτεί και να σουβλιστεί την Κυριακή του Πάσχα. Στο ραδιόφωνο ακούστηκε για πρώτη φορά στις 6 Απριλίου του 1988, με τη φωνή του ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Κώστα Σιμενού.

 Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024

«Σήμερα Χριστός Ανέστη» (08:00)

Ένα αυθεντικό παραδοσιακό πασχαλιάτικο γλέντι με τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα, όπως τα διάλεξε -με το μπρίο και τη σοφία της- η Δόμνα Σαμίου. Η εκπομπή μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, στις 18 Απριλίου του 1982.

«Εξοχική Λαμπρή» (23:00)

Το υπέροχο πασχαλινό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μεταγραμμένο στη Δημοτική από τον Στράτη Μυριβήλη και διαβασμένο από την ηθοποιό Άννα Βενέτη, όπως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ελληνική Ραδιοφωνία στις 10 Απριλίου του 1977.

Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024 

«Η Δόμνα Σαμίου στο Δεύτερο Πρόγραμμα» (08:00)

Ένα ακόμα μουσικό ταξίδι με τη Δόμνα Σαμίου στο τιμόνι. Αυτή τη φορά, η σπουδαία ερευνήτρια κι ερμηνεύτρια της μουσικής μας παράδοσης, ζήτησε από τους αγαπημένους της οργανοπαίκτες και τραγουδιστές να ηχογραφήσουν όσα τραγούδια ξέρει ο καθένας τους γύρω από το Πάσχα.

Την έρευνα και επιμέλεια των αρχειακών εκπομπών ανέλαβαν ο Σιδερής Πρίντεζης και ο Αντώνης Τζαβάρας.

 

 

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6
Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Στις 07.00 o Γιώργος Ντόβολος στην εκπομπή «Εγνατία οδός» παρουσιάζει την πρώτη εκπομπή του δίπτυχου αφιερώματος με Θέμα «Από τα Πάθη στην Ανάσταση» ανασύροντας από το πλούσιο Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το εμβληματικό έργο του Μιχάλη Αδάμη «Βυζαντινά Πάθη» όπως εκτελέστηκε στην Κατερίνη της Πιερίας το 1987.

Στις 08.00, στην εκπομπή «Στη μαγεία του πρωινού» και του κύκλου “Οι μεγάλοι αρχιμουσικοί”, ο Θεόδωρος Λούστας – στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στον μαέστρο Mario Rossi – παρουσιάζει μια από τις παλαιότερες ερμηνείες του Stabat Mater του Giovanni Battista Pergolesi, με την Teresa Stich-Randall, την Elisabeth Höngen, τη χορωδία γυναικών της Μουσικής Ακαδημίας και την Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, σε ηχογράφηση του 1955.

Στις 14.30, στην εκπομπή «Μουσική μικρού μήκους-Μινιατούρες» η Ραλλού Βογιατζή παρουσιάζει τον εκκλησιαστικό ύμνο του 15ου αιώνα «Ο Christus surrexit, ο Χριστός αναστήθηκε...».

Στις 15.00, στην εκπομπή «Κλασικά και …άλλα» ο Νίκος Κανελλόπουλος παρουσιάζει έργα των 𝗖𝗵𝗲𝗿𝘂𝗯𝗶𝗻𝗶, 𝗖𝗼𝗿𝗯𝗲𝘁𝘁𝗮, 𝗠𝗼𝗹𝗶𝗻𝗼, 𝗥𝗼𝗺𝗲𝗿𝗼, 𝗣𝗿𝗼𝗸𝗼𝗳𝗶𝗲𝘃. Στο πρόγραμμα και ο «Γερο-Δήμος» από τον «Μάρκο Μπότσαρη» του Καρρέρ, με τον Γιώργο Παππά. Η εκπομπή ολοκληρώνεται με Johann Strauss II και το βαλς «Από τα δάση της Βιέννης».

Στις 16.00, στην εκπομπή «Μαθήματα Πιάνου» ο Τίτος Γουβέλης παρουσιάζει δύο αριστουργήματα της μπαρόκ μουσικής, την Partita αρ.3 του Johann Sebastian Bach και τη Σουίτα σε λα του Jean-Phillipe Rameau.

Στις 18.30, η Μαρία Χατζάρα στο πλαίσιο του αφιερώματος στο «Λόγιο Θεοδωράκη» παρουσιάζει αποσπάσματα από την Τρίτη Συμφωνία. Θα ακουστεί το τρίτο μέρος του έργου, βασισμένο στην ποιητική σύνθεση του Διονυσίου Σολωμού «Η Τρελή Μάνα», στις βυζαντινές μελωδίες της Μεγάλης Παρασκευής και σε έναν στίχο από την Πόλη του Κ. Καβάφη.

Στις 21.00, στην εκπομπή «Opera Omnia» ο Γιάννης Φίλιας παρουσιάζει την όπερα του Bohuslav Martinů «The Greek Passion», έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024

Στις 07.00 ο Γιώργος Ντόβολος στην εκπομπή «Εγνατία Οδός» και στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος «Από Τα Πάθη στην Ανάσταση» παρουσιάζει Αναστάσιμους Ύμνους.

Στις 15.00, ειδικά για τη μεγαλύτερη γιορτή της Άνοιξης και το «Χριστός Ανέστη», η εκπομπή «Κλασικά και …άλλα» αλλάζει ύφος και… ξεχνά τα «Κλασικά», επιλέγοντας μονάχα τα «άλλα»: 𝗧𝗶𝗰𝗼 𝘁𝗶𝗰𝗼, 𝗜𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗼𝗼𝗱, 𝗛𝗲𝗹𝗹𝗼 𝗗𝗼𝗹𝗹𝘆, 𝗦𝗶𝗯𝗼𝗻𝗲𝘆, 𝗠𝗮𝘀 𝗾𝘂𝗲 𝗻𝗮𝗱𝗮, 𝗖𝘂𝗺𝗽𝗮𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮 και άλλα πολλά.

Στις 16.00, στην εκπομπή «Μαθήματα Πιάνου» ο Τίτος Γουβέλης παρουσιάζει αποσπάσματα από τέσσερα κοντσέρτα για πιάνο των Johann Sebastian BachJohann Nepomuk HummelRobert Schumann και Edvard Grieg.

Στις 18.00, στην εκπομπή «Που πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια» ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης μας εισάγει σε μία αιρετική και διαφορετική λειτουργία της αγάπης –από εκείνες που γίνονται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα-, ψάχνοντας να εντοπίσει όσα δε λέγονται στις εκκλησίες κι όσα μπορεί να σημαίνει και να σηματοδοτεί ταυτόχρονα η αγάπη.

 

Kosmos 93.6
Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Στις 10:00, από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τα Κατά Ματθαίον Πάθη μέχρι τους Ισλανδούς Sigur Ross και από τις γεμάτες κατάνυξη μουσικές της Μέσης Ανατολής μέχρι τις διαδρομές στις ερήμους της Αφρικής. Όλα χωρούν σ’ αυτό το πρωινό δίωρο του Μεγάλου Σαββάτου, με την Γιώτα Κοτσέτα, όπου το Θείο Πάθος οδηγείται στον αέρα του Kosmos από την ποίηση του Κώστα Βάρναλη, του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Στρατή Πασχάλη αλλά και τα πασχαλινά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024

Στις 20:00 τι μπορεί να συνδέει την Βιρτζίνια Γουλφ με τον Ian McCulloch, τους Rolling Stones με τον Donald Trump, τους Kinks με την σουφραζέτα Σίλβια Πάνχερστ, την Adele με τον Νίκο Γούναρη και τον Χριστόφορο Κολόμβο με τον David Bowie; Η Θάλεια Καραμολέγκου ταξιδεύει στον «Ωκεανό του Ήχου» με πρόσωπα που τα συνδέει το εισιτήριο για την ίδια ραδιοφωνική πλεύση. Και, ακόμη, ξεφυλλίζει βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις πασχαλινές ή τις καλοκαιρινές διακοπές.

 

Η Φωνή της Ελλάδας
Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Η συνθέτης και σολίστ πιάνου Γιούλα Γιαννάκη και ο ηθοποιός Κλέαρχος Παπαγεωργίου μιλούν για τον έρωτα, την φιλία, την αφοσίωση και την ελπίδα στην εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» με τον Θέμη Ροδαμίτη (12:00).

Η Μιράντα Τερζόπουλου, λαογράφος, εθνολόγος και στενή συνεργάτιδα της αξέχαστης Δόμνας Σαμίου, μας ταξιδεύει μέσα από τα πασχαλιάτικα δημοτικά τραγούδια και μας εξηγεί τις αφηγήσεις και τα σύμβολα της κοινότητας από τη Σαρακοστή μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πασχαλιάτικο αφιέρωμα της εκπομπής «Ιστορικοί Περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη (13:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας).

Τραγούδια με αναφορές στην Ανάσταση – όχι μόνο στη θρησκευτική αλλά και στην ερωτική και κοινωνική της διάσταση, ακούμε στην αγγλόφωνη εκπομπή «Greek music express» με τον Ηρακλή Οικονόμου (14:00).

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, από την ενορία των Αγίων Πάντων στο Μόναχο της Γερμανίας, συνομιλεί με τη Μίνα Ράλλη, στην εκπομπή «Τα πρόσωπα της Εβδομάδας» για τον συμβολισμό των ημερών και τα έθιμα που τηρούν οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας (16:00)

Με Έλληνες από διάφορες γωνιές του κόσμου, θα συνομιλήσουν οι Πέτρος Δίπλας και Δημήτρης Κοντογιάννης στην εκπομπή «Η Παγκόσμια φωνή μας» (17:00).

Μια μουσική περιπλάνηση εν αναμονή της Ανάστασης, με τραγούδια από όλο τον κόσμο που ταιριάζουν στην ιδιαίτερη διάθεση της ημέρας, θα κάνει η Άννα Προκόβα στην εκπομπή «Περιπλανώμενη και ευτυχισμένη» (18:00).

Οι Έλληνες ναυτικοί στέλνουν ευχές από τις θάλασσες του κόσμου και θυμούνται αλησμόνητες αναστάσιμες ημέρες στα πελάγη στην εκπομπή «Καλές θάλασσες» με τον Αντώνη Καραγιαννάκη (21:00).

Οι «Χειμερινοί κολυμβητές» μας κρατούν συντροφιά με μια ξεχωριστή συναυλία τους από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (03:00 – 05:00).

Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024

Αναστάσιμες ευχές από την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, τη Βόρεια Ήπειρο, την ανατολική Ουκρανία, τη Magna Grecia, τη Μ. Ανατολή και από άλλες γωνιές του πλανήτη περιλαμβάνει η εκπομπή «Έλληνες παντού» με τον Θανάση Χούπη (09:00 – 11:00).

Ο Βασίλης Σδούκος και ο Θόδωρης Λίζος, ξεχωριστοί τραγουδοποιοί και οργανοπαίκτες μας κρατούν συντροφιά μ’ ένα μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Γιάννης Ψυχογιός (13:00 – 14:00).

Ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια «ζωντανά» από το στούντιο της «Φωνής της Ελλάδας» με την Έλενα Φαληρέα (14:00 – 16:00).

«Από τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη στη λύρα του Ξυλούρη». Ένα πασχαλινό εορταστικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ, του Μουσικού Σχολείου Αλίμου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου και δασκάλου Κωνσταντίνου Ασημάκη. Μια συναυλία που παρουσιάστηκε ζωντανά από το στούντιο Β΄ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για τους ακροατές της «Φωνής της Ελλάδας» σε επιμέλεια του Θέμη Ροδαμίτη (18:00 – 20:00).

Ο Γεράσιμος Ανδρέατος και η παρέα του έρχονται στη «Φωνή της Ελλάδας» με τραγούδια της θάλασσας. Επιμέλεια – παρουσίαση: Αντώνης Καραγιαννάκης (20:00 – 22:00).

Ρεμπέτικα και αξέχαστα λαϊκά τραγούδια, σμυρναίικα και παραδοσιακά με τους Μαριώ και Γιώργο Τζώρτζη σε μια αξέχαστη συναυλία (22:00 – 00:00)

Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024

Συναντούμε τους Έλληνες ναυτικούς που ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου σε ένα δίωρο πρόγραμμα με τον Αντώνη Καραγιαννάκη στην εκπομπή «Καλές θάλασσες» (08:00 – 10:00).

Ο Θανάσης Χούπης και η Νατάσα Βησσαρίωνος συναντούν Έλληνες της Διασποράς σε διάφορες γωνιές της γης (10:00 – 13:00).

Το μουσικό σύνολο Μεταβάσις του Μουσικού Σχολείου Αλίμου είναι και τη Δευτέρα του Πάσχα μαζί μας σε ένα πλούσιο έντεχνο μουσικό πρόγραμμα από το στούντιο Β΄ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Υπό τη μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ασημάκη σε επιμέλεια Θέμη Ροδαμίτη (14:00 – 15:00).

Συναυλία με τους Καλλιόπη Βέττα, Καίτη Κουλιά και Γιάννη Ιωάννου, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (21:00 – 23:00).

 

ΕΡΑ ΣΠΟΡ
Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

“ΕΠΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟ ΕΚΟΥΣΙΟΝ” – “Την Άνοιξη αν δεν την βρεις ” (17:00-19:00)

Με αφορμή τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη“την άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις”, ο Θωμάς Σίδερης ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και αναζητά έθιμα, παραδόσεις και λατρευτικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη Μικρή και Μεγάλη Ανάσταση.

Παράλληλα, ο λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μέσα από την ανυπέρβλητη ύφανσή του, γλυκαίνει τις ψυχές των αδημονούντων για τις μικρές και μεγάλες “αναστάσεις” της ζωής τους. 

Μετά την Ανάσταση ο Θωμάς Σίδερης επιμελήθηκε και παρουσιάζει ένα αναστάσιμο γλέντι.

Κυριακή του Πάσχα  5 Μαΐου 2024

Από νωρίς το πρωί η ΕΡΑ ΣΠΟΡ προσαρμόζει το πρόγραμμά της σε εορταστικούς ρυθμούς:

Στις 06:00, η Μαρία Κουτσιμπύρη κάνει Πάσχα με «Τα ξωτικά της παράδοσης» και τα έθιμα της ημέρας.

Στις 08:00, ταξιδεύουμε στα «Ήθη και τα έθιμα» της ημέρας από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Στις 12:00, θα μεταδοθεί μουσικό πρόγραμμα με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.

Στις 15:00, ο Θωμάς Σίδερης μας προσκαλεί για «Πάσχα στο χωριό με την ΕΡΑ ΣΠΟΡ». Ένα δίωρο πασχαλινό γλέντι με τραγούδια και σκοπούς της Ελλάδας.

Βρείτε στην ενότητα «Μη Χάσετε» του ERTecho εορταστικές εκπομπές και podcasts.

 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Ψυχαγωγικές εκπομπές, αφιερώματα, ξεχωριστές ταινίες και ντοκιμαντέρ για όλη την οικογένεια, πασχαλιάτικες συνταγές, τραγούδι, κέφι και χορό και πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσει στους τηλεθεατές το εορταστικό πρόγραμμα της ΕΡΤ1, της ΕΡΤ2 και της ΕΡΤ3, από το Μεγάλο Σάββατο 4 έως τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024.

 

ΕΡΤ1

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  04/05/2024

Στις 10:00, η εκπομπή «Δύο στις 10» μάς κρατάει συντροφιά με εξαιρετικούς καλεσμένους στο στούντιο και ρεπορτάζ απ’ όλη την Ελλάδα για να γνωρίσουμε τα ήθη και τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου. Η Ζωή Κρονάκη και ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου υποδέχονται τον Αρχιμανδρίτη Αρίσταρχο Γκέκα, με τον οποίο συζητούν για τους συμβολισμούς της Μεγάλης Εβδομάδας και τα ήθη και έθιμα αυτών των ημερών. Η εκπομπή ταξιδεύει στο Ναύπλιο και στην Κέρκυρα και μας παρουσιάζει τα πασχαλινά τοπικά έθιμα. Στην παρέα της εκπομπής έρχεται και ο δημιουργός πολλών τηλεοπτικών επιτυχιών, Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος αποκαλύπτει τα πάντα για τη νέα κοινωνική αστυνομική σειρά της ΕΡΤ, «Το δίχτυ».

Στις 13:00, προβάλλεται η ελληνική ταινία «Κυριακάτικο ξύπνημα», αισθηματική κομεντί παραγωγής 1954, σε σκηνοθεσία και σενάριο Μιχάλη Κακογιάννη.

Στις 16:00, έρχονται οι «Μπαμπά-δες». Ο Τάσος Ιορδανίδης συναντά τον φίλο του Γιώργο Αγγελόπουλο, ο οποίος μιλάει για την κόρη του και πόσο έχει αλλάξει τη ζωή του ο ερχομός της. Ακόμη, αναφέρεται και στη δύσκολη περίοδο που έχασε τη μητέρα του ενώ παντρευόταν και περίμενε την κόρη του. Ο σεφ Δημήτρης Τσίκιλης φτιάχνει μια εναλλακτική vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια. Ο Τάσος Ιορδανίδης επισκέπτεται το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, για να συναντήσει την  παρουσιάστρια της εκπομπής «Δύο στις 10» Ζωή Κρονάκη, η οποία μιλάει για τα παιδιά της, τον σύζυγό της και τις ισορροπίες που διατάραξε, στην παιδική της ηλικία, το διαζύγιο των γονιών της.

Αμέσως μετά, στις 17:00, στο «ΕΡΤ Backstage» ο Φωκάς Ευαγγελινός μοιράζεται το top 5 των συμμετοχών του στη Eurovision.
Στη συνέχεια, μαθαίνουμε όσα συνέβησαν στα παρασκήνια του εορταστικού επεισοδίου της εκπομπής «Νύχτα στάσου», που θα παρακολουθήσουμε το βράδυ της Ανάστασης.
Μέσα από το Αρχείο της ΕΡΤ, κάνουμε αναδρομή σε παλαιότερες εποχές και βλέπουμε πώς γιόρταζαν το Πάσχα οι Έλληνες.
Επίσης, θυμόμαστε ξανά το timeline των ελληνικών συμμετοχών στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.Οι ανταποκριτές της ΕΡΤ απ’ όλη την Ελλάδα μοιράζονται πασχαλινά έθιμα της περιοχής, από την οποία μεταδίδουν.
Και τέλος, η εκπομπή προτείνει όλες τις ταινίες και τις σειρές που μπορούμε να απολαύσουμε στο ΕRTFLIX τις ημέρες των πασχαλινών διακοπών.

Στις 19:15, στο εορταστικό «Πες τη λέξη», ο Γιώργος Καραμίχος υποδέχεται την ηθοποιό Χρύσα Κλούβα, την τραγουδίστρια και ηθοποιό Νίνα Φώσκολου και τους τραγουδιστές Πέτρο Ίμβριο και Γιώργο Δασκουλίδη.

Στις 20:10, παρακολουθούμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, την οικογενειακή ταινία κινούμενων σχεδίων «Γιάκαρι». 

Ενώ η φυλή του ετοιμάζεται να ακολουθήσει τη μετανάστευση των βισώνων, ο Γιάκαρι, ένα νεαρό αγόρι των Σιου, ξεκινάει μόνος να βρει τον Μικρό Κεραυνό, ένα αδάμαστο, άγριο άλογο. Στο ταξίδι του, ο Γιάκαρι θα δεχθεί την επίσκεψη του Μεγάλου Αετού, του ζώου τοτέμ του. Ο Μεγάλος Αετός θα δώσει στον Γιάκαρι το φτερό-σύμβολο γενναιότητας των Σιου, καθώς και την ικανότητα να μιλάει με τα ζώα. Ο Γιάκαρι και ο Μικρός Κεραυνός θα ζήσουν μια μεγαλειώδη περιπέτεια μέχρι να βρουν τον δρόμο της επιστροφής. Το ταξίδι τους, όμως, σ’ ένα συναρπαστικό αλλά συνάμα επικίνδυνο τοπίο, θα σφραγίσει για πάντα την παντοτινή φιλία μεταξύ του πιο γενναίου νεαρού αγοριού των Σιου και του αλόγου που τρέχει σαν τον άνεμο.

Στις 21:30, διασκεδάζουμε με την κωμωδία «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», σε σκηνοθεσία και σενάριο Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστές τους  Ντίνο Ηλιόπουλο, Τζένη Καρέζη, Διονύση Παπαγιανόπουλο, Ρίκα Διαλυνά, Σταύρο Ξενίδη, Κώστα Παπαχρήστο, Νίκο Φέρμα.

Στις 23:00, η μουσική εκπομπή «Νύχτα Στάσου» γιορτάζει την Ανάσταση με πασίγνωστα λαϊκά και δημοτικά τραγούδια, συντροφιά με πρόσωπα της ΕΡΤ -και όχι μόνο-, που μιλούν για το  «δικό» τους Πάσχα.
Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται τον Ζαφείρη Μελά, τον Κώστα Σκαφίδα, την Κατερίνα Κόρου, την Αρετή Κετιμέ και τον Πάνο Μπλέτζα, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν αγαπημένα αειθαλή τραγούδα σε μια γιορτή αυθεντικής ψυχαγωγίας και γνήσιας ελληνικής διασκέδασης. Η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου ερμηνεύει τρυφερά το τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» και δίνει το δικό της στίγμα στη βραδιά «ανοίγοντάς» την. Η Λίνα Νικολακοπούλου μιλάει για τις ιστορίες πίσω από πολύ γνωστά τραγούδια της, που ερμηνεύονται, όπως τα «Μένω εκτός» σε μουσική του Ara Dinkjian, «Καρδιά μου εγώ» σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και το «Δι’ ευχών» σε μουσική Νίκου Αντύπα. Ο Κώστας Μπαλαχούτης, ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, φωτίζει με τα στοιχεία που παραθέτει τα τραγούδια της εορταστικής βραδιάς προσφέροντας πλούσιο υλικό τεκμηρίωσης. Στην παρέα της εκπομπής οι Ευσταθία Τσαπαρέλη, Ξένια Ντάνια, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Ελεάνα Στραβοδήμου από την επιτυχημένη σειρά «Η παραλία», οι Μανώλης Γεραπετρίτης, Λουκία Παπαδάκη, Θανάσης Πατριαρχέας από το ερωτικό δράμα εποχής «Ηλέκτρα», οι Μαρία Αντουλινάκη, Θάνος Μπίρκος και Κατερίνα Σούσουλα.

Στις 23:50, μεταδίδεται η Ακολουθία της Αναστάσεως, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 05/05/2024

Στις 10:00, στην εκπομπή «Δύο στις 10», η Ζωή Κρονάκη και ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου μάς ταξιδεύουν στην πασχαλινή Νάξο για ένα ξεχωριστό νησιωτικό γλέντι με φίλους. Η Στελλίνα Κονιτοπούλου μαζί με τους μουσικούς της αναλαμβάνουν να μας διασκεδάσουν και όλοι υπόλοιποι σέρνουν τον χορό. Στην παρέα της εκπομπής έρχεται ο δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης. Ένα εορταστικό τραπέζι με τοπικά εδέσματα, κέφι, τραγούδι και χορό έχει στηθεί για τους τηλεθεατές της εκπομπής, την Κυριακή του Πάσχα.

Στις 16:00, στις «Μαμά-δες», η Τζένη Θεωνά σε γιορτινή διάθεση, συναντά τη Μαντώ Γαστεράτου, η οποία μιλάει για τα δύο παιδιά της και για την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής της, όταν έμαθε ότι είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί.
Η Μαματσίτα φτιάχνει ένα υπέροχο εύκολο γλυκό, χρησιμοποιώντας πασχαλινά γλυκά που μας έχουν μείνει, ενώ η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου μάς εξηγεί γιατί τις ημέρες αυτές επιλέγουμε να τις περνάμε με τους δικούς μας ανθρώπους  και τι προσφέρει αυτό στο δέσιμο της οικογένειας για μικρούς και μεγάλους.
Στη συνέχεια, ο ηθοποιός Θανάσης Πατριαρχέας έρχεται στη στήλη «Μπαμπά μίλα» και μιλάει για τα παιδιά, τη σύζυγό του Βίβιαν και την τηλεόραση.

Στις 17:00, η εκπομπή «Φτάσαμε» μας ταξιδεύει σ΄ ένα παράξενα γοητευτικό νησί, με δύο φυσικά λιμάνια, μυστηριώδεις αρχαίους οικισμούς και μια από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων. Ο Ζερόμ Καλούτα καλωσορίζει τους τηλεθεατές στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου.

Στις 21:00, θα απολαύσουμε  σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση, την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Ghostbusters: Afterlife / Ghostbusters: Legacy», συμπαραγωγής ΗΠΑ, Καναδά 2021 με πρωταγωνιστές τους  Κάρι Κουν, Πολ Ραντ, Φιν Γουόλφχαρντ, ΜακΚένα Γκρέις, Μπιλ Μάρεϊ, Νταν Ακρόιντ, Έρνι Χάντσον, Σιγκούρνι Γουίβερ, Άνι Ποτς.

Χωρίς επιλογές και χρήματα, η ανύπαντρη μητέρα Κάλι φτάνει στη μικρή πόλη Σάμερβιλ της Οκλαχόμα, μαζί με τα δύο έφηβα παιδιά της, τη Φοίβη και τον Τρέβορ. Και τώρα, δεν υπάρχει επιστροφή. Καθώς η οικογένεια προσπαθεί να εγκατασταθεί στο ερειπωμένο σπίτι του εκκεντρικού μακαρίτη πατέρα της Κάλι, απροσδόκητα μυστικά κρυμμένα σε κοινή θέα, μυστηριώδης εξοπλισμός και ένα παράξενο όχημα που σαπίζει στον αχυρώνα φαίνεται να σχετίζονται με την αινιγματική σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και με κάτι ακόμη πιο συγκλονιστικό: το ξεχασμένο από καιρό περιστατικό με το Stay-Puft Marshmallow Man στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1980. Όμως, δεν έχει υπάρξει ούτε μία εμφάνιση φαντασμάτων μετά τα παράξενα γεγονότα του «Γκόστμπαστερς 2» (1989).
Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται; Θα μπορέσει η Φοίβη να συνδέσει τις τελείες, να δώσει φωνή στον παππού της και να ανακαλύψει τη σχέση της οικογένειας με τους αυθεντικούς Γκόστμπαστερς (1984);

Ακολουθεί στις 23:10, το πολυβραβευμένο κοινωνικό-αισθηματικό δράμα, «Αυτή η νύχτα μένει» σε σκηνοθεσία Νίκου Παναγιωτόπουλου, με πρωταγωνιστές τους Νίκο Κουρή, Αθηνά Μαξίμου, Ζωή Ναλμπάντη, Κώστα Μακρόπουλο, Θανάση Βισκαδουράκη, Γιάννη Ροζάκη, Γιώργο Διαλεγμένο και Θάνο Αλεξανδρή.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 06/05/2024

Στις 10:00, το «Πρωίαν σε είδον» γιορτάζει το Πάσχα με καλεσμένους, βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, με το ημερολόγιο του Πάσχα, φτιαγμένο από το Αρχείο της ΕΡΤ αλλά και με πολλές μαντινάδες. Ο Νίκος Ζωιδάκης, ο σπουδαίος λυράρης από την Κρήτη, μιλάει για τη ζωή του, τραγουδάει και δημιουργεί μαντινάδες που κάνουν τη Δευτέρα του Πάσχα μια ξεχωριστή γιορτή. Ο Φώτης και η Τζένη υποδέχονται τον drummer Άγγελο Πεντάρη, έναν άνθρωπο-πρότυπο, που εμπνέει και δίνει δύναμη με τη συγκλονιστική ιστορία του. Προσωπικές εξομολογήσεις, εορταστικά γκάλοπ αλλά και δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια ομορφαίνουν το πρωινό της Δευτέρας του Πάσχα. Η σεφ Γωγώ Δελογιάννη ετοιμάζει το πιο νόστιμο γλυκό.

Η παρέα της «ΠΟΠ Μαγειρικής», στις 13:00, προσκαλεί τους τηλεθεατές σ’ ένα παραδοσιακό τρικούβερτο γλέντι στην ανθισμένη εξοχή. Κουζίνες, ψησταριές και σούβλες έχουν πάρει… φωτιά και υπό την επίβλεψη του εξαιρετικού σεφ Ανδρέα Λαγού ετοιμάζονται τα εορταστικά εδέσματα που απαιτεί η ημέρα. Φυσικά, γλέντι χωρίς τραγούδι και χορό δεν γίνεται! Οι αγαπημένοι τραγουδιστές Γωγώ Τσαμπά και Βαγγέλης Κονιτόπουλος, με τις ορχήστρες τους, θα μας ξεσηκώσουν με παραδοσιακά  δημοτικά και νησιωτικά τραγούδια. Ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Φραγκάκης με τους χορευτές του θα «ανοίξουν» τον χορό και θα ακολουθήσουν και οι προσκεκλημένοι της εκπομπής. Η Μαρία Φραγκάκη, η Κατερίνα Τσάβαλου, η Ζωή Κρονάκη, η Πηγή Δεβετζή, ο Σόλων Τσούνης, ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης, ο Κώστας Λασκαράτος, η Αλεξάνδρα Καϋμένου, η Χριστίνα Βραχάλη και πολλοί άλλοι καλεσμένοι θα γιορτάσουν την Ανάσταση παρέα με τους φίλους της «ΠΟΠ Μαγειρικής», από άκρη σε άκρη, σε όλη την Ελλάδα!

Στις 15:00, στο εορταστικό «Στούντιο 4», η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος υποδέχονται έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου, τον Σταμάτη Φασουλή.
Μία ημέρα πριν από τον Α΄ Ημιτελικό της Eurovision, θυμόμαστε όλες τις ελληνικές συμμετοχές που κέρδισαν μία θέση στη δεκάδα.
Ο Σταμάτης Γονίδης μάς υποδέχεται στο καμαρίνι του και μας μιλάει για τα δύσκολα παιδικά χρόνια, για όλες τις φορές που παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του, για το νέο του βιβλίο, αλλά και για το πόσο διαφορετικά βιώνει την πατρότητα με το μικρότερο παιδί του, που είναι 3,5 ετών.
Ένας 19χρονος φοιτητής, ο Κωνσταντίνος Σκαφίδας, έρχεται στο «Στούντιο 4» και εντυπωσιάζει με τα μοναδικά του βίντεο που έχουν γίνει viral, στα οποία αναπαριστά εμβληματικές σκηνές από σειρές και εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης με φιγούρες Playmobil.
Τέλος, στην κουζίνα του «Στούντιο 4», η Νεκταρία Κοκκινάκη ετοιμάζει αβγόπιτα με τα αβγά που περίσσεψαν από το Πάσχα.

Στις 20:15, στο εορταστικό «Switch», η Ευγενία  Σαμαρά υποδέχεται σ’ ένα επεισόδιο με φιλανθρωπικό χαρακτήρα τη Μαριάννα Τουμασάτου, τον Κρατερό Κατσούλη, τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, τη Μαριλού Κατσαφάδου και την Έλενα Ουζουνίδου.
Όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις της Ευγενίας, ώστε να διεκδικήσουν 1.000 ευρώ  για τη Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό, έναν σύλλογο γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων στο φάσμα του αυτισμού με διακριτικό τίτλο Μ.Α.μ.Α και έδρα τη Βέροια Ημαθίας. Ο σύλλογος εκπροσωπεί άτομα σε όλο το φάσμα του αυτισμού (χαμηλή, μέση, υψηλής λειτουργικότητας και Asperger) με βασικό σκοπό όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα του φάσματος, όλων των ηλικιών, να είναι αποδεκτά, να ενσωματωθούν στην κοινωνία, να τα εκτιμούν και να τα σέβονται γι’ αυτό που είναι… έτσι όπως είναι.

Αμέσως μετά, στις 21:15 θα παρακολουθήσετε, την οικογενειακή ταινία κινούμενων σχεδίων, συμπαραγωγής ΗΠΑ-Αυστραλία-Hνωμένου Βασιλείου 2018 «Πίτερ Ράμπιτ» (Peter Rabbit).  Όχι ένα, όχι δύο αλλά πέντε βιβλία, έγραψε η Μπέατριξ Πότερ για να φιλοξενήσει τις σκανταλιές του και να μετατρέψει τον Πίτερ Ράμπιτ στον διασημότερο λαγό της παιδικής λογοτεχνίας, θέση που καλά κρατεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Στην κινηματογραφική του μεταφορά, με τον γνωστό ηθοποιό Φάνη Μουρατίδη να δανείζει τη φωνή του στον σκανταλιάρη και υπερκινητικό Πίτερ, ο παράτολμος ήρωας τα βάζει με τον νέο ιδιοκτήτη της αγροικίας που μισεί τα κουνέλια, αγαπάει όμως τη φιλόζωη γειτόνισσά του.

 

ΕΡΤ2

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  04/05/2024

Στις 07:00, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Δεν είσαι μόνος»παραγωγής 2012, μεταδίδεται το επεισόδιο «Πύρινες Γλώσσες». Μετά τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, οι Απόστολοι και οι πιστοί διασκορπίζονται και κρύβονται αβέβαιοι και αμήχανοι για το μέλλον. Όμως, Εκείνος τους είχε πει πολλές φορές ότι θα είναι πάντα μαζί τους. Και στην Πεντηκοστή, Πύρινες Γλώσσες κατεβαίνουν από τον Ουρανό και οι Απόστολοι, που ήταν απλοί άνθρωποι, βρίσκονται να μιλούν γλώσσες που δεν ήξεραν και να έχουν γνώσεις που δεν είχαν. Από εκείνη τη μέρα, αρχίζει μια νέα πραγματικότητα για τον κόσμο. Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού.

Στις 08:00, μεταδίδονται η Ακολουθία του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, σε απευθείας σύνδεση με τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας.

Στις 11:30, η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει αποσπάσματα των Ιερών Ευαγγελίων για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πρόκειται για ένα σπάνιο ντοκουμέντο έξι εκπομπών, παραγωγής 1979, που σκηνοθέτησε ο Παντελής Βούλγαρης, στις οποίες η αξέχαστη ηθοποιός διαβάζει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον και απαγγέλλει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στις 12:00, η εκπομπή «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια» μάς μεταφέρει στην Αίγυπτο και στη Χερσόνησο του Σινά. Ειδικότερα, η Μάγια Τσόκλη θα επισκεφτεί το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό, θα συναντήσει τον αρχιεπίσκοπο Δαμιανό και μαζί με τον «αμπούνα» (τον πατέρα) Πορφύριο, θα ανέβουν στο όρος της Αγίας Επιστήμης, για να συναντήσουν τον μοναδικό, σήμερα, ασκητή, τον πατέρα Μωυσή… Σκηνοθεσία – διεύθυνση φωτογραφίας: Χρόνης Πεχλιβανίδης.

Στις 14:00, από τη σειρά μουσικών εκπομπών «Αφιερώματα», θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο «Ο συνθέτης Γρηγόρης Μπιθικώτσης – 36 χρόνια». Στο επεισόδιο αυτό ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης αφηγείται πώς ήρθε σε επαφή με το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι μέσω της γνωριμίας του σε ένα κουτούκι με τον Μάρκο Βαμβακάρη και πώς ενθουσιάστηκε με τις ρεμπέτικες μελωδίες που τον ώθησαν ν’ αρχίσει το 1947 να συνθέτει τραγούδια. Μεγάλες ερμηνεύτριες και ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού εξιστορούν στην εκπομπή τη συνάντησή τους με τον συνθέτη Γρηγόρη Μπιθικώτση στα λαϊκά νυχτερινά κέντρα της εποχής, στους οποίους έδωσε τραγούδια του εμπιστευόμενος τις νέες τότε και πολλά υποσχόμενες φωνές, όπως η Ρένα Ντάλια, η Καίτη Γκρέυ, η Πόλυ Πάνου, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Λευτέρης Μυτιληναίος. Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος.

Στις 17:00, η σχέση αλλά και οι διαφορές τριών λαών της Mεσογείου, της Eλλάδας, της Tουρκίας και της Iταλίας, αναδεικνύονται μέσα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Είδαν τα μάτια μας γιορτές». Εικόνες της Μεσογείου φτιαγμένες με ψωμί, λάδι και κρασί… Σε ένα «γεύμα» η ιστορία, η γεωγραφία, η οικονομία, το κλίμα, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι της Μεσογείου.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Αφήγηση: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Στις 18:30, θα παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ «Το Πάσχα των σφουγγαράδων στην Κάλυμνο», παραγωγής 1989. Σκηνοθεσία-σενάριο: Αντώνης Ιντας.

Στις 19:00, στην εκπομπή «Οι Έλληνες», παραγωγής 2000, η δημοσιογράφος Σοφία Τσιλιγιάννη συναντά τον Μητροπολίτη Ελβετίας, Υπέρτιμο και Έξαρχο Ευρώπης, Δαμασκηνό και συζητούν για τη ζωή του και το έργο του, τα παιδικά του χρόνια, την προσφορά του, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την πίστη και τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν στον Θεό.

Στις 20:00, από την εκπομπή «Προσωπικά» μεταδίδεται το επεισόδιο «Ο χριστιανισμός και ο ελληνισμός στην Ιορδανία». Η Έλενα Κατρίτση συναντά τους Έλληνες της Ιορδανίας και μιλάει με εκπροσώπους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τη ζωτικής σημασία, παρουσία και παραμονή του χριστιανικού στοιχείου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σκηνοθεσία: Κώστας Γρηγοράκης.

Στις 23:00, μεταδίδονται η Ακολουθία της Αναστάσεως και η Αναστάσιμη Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 05/05/2024

Στις 07:00, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Μεσογειακό τρίπτυχο για τα Πάθη». Αφορά σε τρία λιμάνια της Μεσογείου, τα οποία, σύμφωνα με την έρευνα που έχει γίνει, παρουσιάζουν ομοιότητες στη θρησκευτική λατρεία των ημερών του Πάσχα.  Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος.

Στις 07:30από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Στα μονοπάτια της παράδοσης» θα παρακολουθήσετε το εορταστικό επεισόδιο «Πάσχα στη Φολέγανδρο».

Στις 08:30, από την εκπομπή «Νηστικό αρκούδι» με τον Δημήτρη Σταρόβα και τη Μαρία Αραμπατζή θα παρακολουθήσετε τις εξής πασχαλιάτικες συνταγές: «Τσουρέκι του Μικέ & Κουλούρια του Μικέ», «Πίτα με γαρίδες» & «Κουλουράκια της Λαμπρής».

Στις 10:00, θα παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ «Πάσχα στην Έλυμπο Καρπάθου», παραγωγής 1986.  Έρευνα – σκηνοθεσία: Μαρία Μαυρίκου.

Στις 11:00, μεταδίδεται η Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Στις 12:30, μεταδίδεται το εορταστικό ντοκιμαντέρ «Ήχοι και χρώματα της Πασχαλιάς και της άνοιξης»παραγωγής 1995.  Σκηνοθεσία: Χρήστος Ράλλης.

Στις 13:35μεταδίδεται η εκπομπή «Έτσι γιορτάζουν οι Έλληνες», αφιερωμένη στο «Πάσχα στη Σαντορίνη»Αρχισυνταξία-παρουσίαση: Βίκυ Τσιανίκα. Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κούρτης.

Στις 14:00, από τη σειρά μουσικών εκπομπών «Αφιερώματα», θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον ερμηνευτή του ελαφρού τραγουδιού, Νίκο Γούναρη. Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιάννης Ε. Γρηγορίου.

Στις 14:30, από τη σειρά μουσικών εκπομπών «Αφιερώματα», θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο στο οποίο η Λίτσα Διαμάντη παρουσιάζει τραγούδια από τον δίσκο της με τίτλο «Αγάπη θέλω μόνο». Σκηνοθεσία: Βασίλης Κυνηγόπουλος.

Στις 17:00, μεταδίδεται το εορταστικό πρόγραμμα «Πασχαλινό τραπέζι», παραγωγής 1989, που περιλαμβάνει σκετς και τραγούδια.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Μάινας, Γιώργος Τζώρτζης, Μαρίνα Χαρίτου, Κωστάκης Καλογήρου, Έλενα Τζαβαλιά, Αθηνά Τσιλύρα, Σωτήρης Χατζάκης, Ντίνα Οικονόμου, Θωμάς Παλιούρας.
Τραγουδούν -αλφαβητικά- οι: Apurimac (Απουριμάκ), Αντώνης Βαρδής, Λεωνίδας Βελής, Γιώργος Βεντουζάς, Άννα Βίσση, Γιώργος Γερολυμάτος, Ελένη Δήμου, Άγγελος Διονυσίου, Λαθρεπιβάτες, Σταύρος Λογαρίδης, Αφροδίτη Μάνου, Χριστίνα Μαραγκόζη, Γιάννης Μηλιώκας και οι Μπλα-Μπλα.
Χορεύει με τους συνεργάτες της η Όλια Στεφανίδου.
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παπανικολάου. Σενάριο: Βασίλης Μαυρόπουλος.

Στις 20:00, από την εκπομπή «Δρόμοι» θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στην Τζένη Βάνου. Η σπουδαία ερμηνεύτρια κάνει μια αναδρομή στην καλλιτεχνική και προσωπική της πορεία και θυμάται τις σημαντικότερες στιγμές που τη σημάδεψαν. Παρουσίαση-έρευνα: Άρης Σκιαδόπουλος. Σκηνοθεσία: Νίκος Αλπαντάκης.

Στις 21:00, από την εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» με τη Σεμίνα Διγενή θα παρακολουθήσετε το εορταστικό πρόγραμμα «Πάσχα 2002 – Μαριώ, Πόλυ Πάνου, Τασία Βέρρα».

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 06/05/2024

Στις 07:00, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Γυναικεία μοναστήρια», θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο «Μονή Αγνούντος – Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών – Μονή Λουκούς». Οι γυναικείες αδελφότητες κληρονόμοι του μοναχισμού της Επιδαυρίας των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και το ιστορικό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στη Λουκού Κυνουρίας, δεμένο με τη ζωή του Ηρώδη του Αττικού, το Βυζάντιο και τον ξεσηκωμό του Γένους.

Στις 08:30, από την εκπομπή «Νηστικό αρκούδι» με τον Δημήτρη Σταρόβα και τη Μαρία Αραμπατζή θα παρακολουθήσετε τις εξής πασχαλιάτικες συνταγές: «Μπούτι αρνίσιο τσεσμελίδικο», «Μεζές πασχαλινών αβγών» και «Λαμπριάτικη κρεατόπιτα».

Στις 09:30, μεταδίδεται το εορταστικό πρόγραμμα «Μουσικό οδοιπορικό: Τάι – τάι, Πασχαλόγιορτα στα Άγραφα και στα ορεινά χωριά των Τρικάλων».  Επιστημονική σύμβουλος-έρευνα-κείμενα: Ροζάννα Λαδά. Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσαρόπουλος.

Στις 16:00, θα παρακολουθήσετε το επετειακό πρόγραμμα «Πασχαλογιορτή». Η εκπομπή καταγράφει τα έθιμα του Πάσχα στα χωριά Αγίου Γεωργίου, Μοναχιτίου, Καρπερού, Κηπουριού, Σιταρά και Σπηλαίου στον νομό Γρεβενών.

Στις 20:00, στην εκπομπή «Δρόμοι» με τον Άρη Σκιαδόπουλο, ακολουθούμε τα χνάρια των Blues Wire, του ιστορικού ελληνικού γκρουπ των μπλουζ.

Στις 21:00, από την εκπομπή «Κοίτα τι έκανες» με τη Σεμίνα Διγενή, θα παρακολουθήσετε ένα εορταστικό πασχαλινό πρόγραμμα, με προσκεκλημένους τη Μαίρη Λίντα, τον Θέμη Αδαμαντίδη, τον Τάκη Μπίνη, τον Φίλιππο Νικολάου, τον Γιώργο Παπαδάκη, τον Βασίλη Παλαιολόγο, την Ασπασία Τζιτζικάκη, την Κατερίνα Λάσπα, τη Μαρία Ανδρίτσου κ.ά.

 

ΕΡΤ3

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  04/05/2024

Στις 07:00, θα παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ «Ιερά Μονοπάτια – Ιεροσόλυμα – Το Άγιο Φως – Άγιοι Τόποι», σε σκηνοθεσία Γιάννη Λάμπρου.

Στις 07:50 μεταδίδεται η συναυλία κλασικής μουσικής 2017, «Ο Bartabas στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ 2017: Ρέκβιεμ του Μότσαρτ» (Bartabas in Salzburg 2017 – Mozart Requiem).
Στον διάσημο χώρο Felsenreitschule, ο Γάλλος καλλιτέχνης ιππασίας και θεατρική ιδιοφυΐα Bartabas παρουσιάζει το «Ρέκβιεμ του Μότσαρτ». Άλογα και οι αναβάτες από τη φοβερή Académie Équestre de Versailles ενώνουν δυνάμεις με τη χορωδία Salzburger Bachchor, την ορχήστρα  Musiciens du Louvre, υπό την καθοδήγηση του  Mark Minkowski, μαζί με τέσσερις εξαιρετικούς σολίστες (Genie Kühmeier, Elisabeth Kulman, Julien Behr και Charles Dekeyser), για να τοποθετήσουν το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, σ’ ένα νέο θεατρικό πλαίσιο. Ο Bartabas και οι ιππείς του δημιούργησαν μια παραγωγή που είναι μια συγκλονιστική σύνθεση των τεχνών, πολύ μεγαλύτερη από μια σπουδαία χορογραφία!

Στις 14:00,  από τη σειρά εκπομπών «Το Αλάτι της Γης» θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο «Οδοιπορικό στις Σέρρες – Σαρακατσάνοι και Βλάχοι».
Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Στις 16:00, μεταδίδεται η εκπομπή «Μουσικές Οικογένειες – Στην αυλή του Λουδοβίκου».
Εκεί που τελειώνει ο Βιτσέντζος Κορνάρος με τον Ερωτόκριτο και οι παλαιοί Κρητικοί μουσικοί και μαντιναδολόγοι αρχίζει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Αυτόν τον μουσικοποιητικό μίτο παραλαμβάνει, εμπλουτίζει και διαχειρίζεται με γνώση και ευαισθησία περίσσια ο Λουδοβίκος, κατά κόσμον Γιώργης Δραμουντάνης. Μυθωδίες, στιχοπλοκάκια, μαντινάδες και μικρά αφηγήματα απλώνονται πάνω στις χορδές του μαντολίνου του. Η στάση ζωής του απέναντι στην τέχνη και την καθημερινότητα γεφυρώνεται μέσα σε λίγες νότες. Νότες απαλές, βαθιά φωνή με έκταση πλατειά αφηγηματική. Έρευνα-Σενάριο-Παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης
Σκηνοθεσία-Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μανώλης Ζανδές

Στις 17:00, θα παρακολουθήσετε, σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση, το ντοκιμαντέρ παραγωγής Γαλλίας 2011, «Αιθιοπία, Στα ίχνη των πρώτων Χριστιανών» (Ethiopia: On The Trail Of The First Christians).
Στην επαρχία Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, βρίσκεται μια απομονωμένη και κλειστή περιοχή, γνωστή ως Γουολντεμπά, εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στη μοναστική ζωή. Εκεί, μακριά απ’ τα αδιάκριτα βλέμματα και από όλα τα εγκόσμια, περίπου χίλιοι μοναχοί και ερημίτες ζουν με εγκράτεια, νηστεία και συνεχή προσευχή. Για πρώτη φορά, ο Φρανσουά λε Καντρ, ερευνητής του Κέντρου Mελετών του Αφρικανικού Κόσμου, θα ταξιδέψει σ’ αυτή την απέραντη και ουσιαστικά άγνωστη περιοχή, για να παρατηρήσει τις θρησκευτικές συνήθειες των μοναχών και να μάθει για τον Άγιο Σαμουήλ, ο οποίος ίδρυσε την πιο σημαντική μονή της «χώρας των μοναχών», τον 14ο αιώνα.

Στις 18:00, θα μεταδοθεί η ξένη ταινία «100% Βιολογικό» (100% Organic).
Δραματική κομεντί, παραγωγής Γαλλίας, 2020.
Η ταινία περιγράφει με κωμικό τρόπο το κοινωνικό και πολιτισμικό σοκ που βιώνει ένας Βάσκος επαρχιώτης, χασάπης και έμπορος αλλαντικών, όπως κι ένας μποέμ Παριζιάνος χορτοφάγος.
Σκηνοθεσία: Φαμπιάν Οντενιέντ
Πρωταγωνιστούν: Νικολά Μπριντέ, Ζοζιάν Μπαλασκό, Ντίντιερ Μπούρντον, Αν Ζιρουάρ

Στις 20:30, θα παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2021, «Το καταφύγιο στην Ομόνοια».
Ομόνοια 2021. Κέντρο της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Εξαρτημένοι, ιερόδουλες, μετανάστες. Κι όμως ένα νοσοκομείο ψυχών και σωμάτων υπήρξε εδώ. Η Πολυκλινική Αθηνών των αδελφών Αλιβιζάτων. Το νοσοκομείο των φτωχών. Ο άγιος Πορφύριος υπηρέτησε εκεί ως ιερέας δίνοντας τη ζωή του στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Σ’ αυτό το νοσοκομείο έζησα τα παιδικά μου χρόνια.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Φένια Παπαδόδημα
Αφήγηση: Φένια Παπαδόδημα, Ντάνιελ Λάνης

Στις 22:00, στη σειρά ντοκιμαντέρ «Ελλήνων Δρώμενα» θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο: «Κερκυραϊκή Χορωδία».
Σκηνοθεσία – Έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος

Στις 23:00,  μεταδίδεται η Ακολουθία της Παννυχίδος και η Τελετή της Ανάστασης, σε απευθείας σύνδεση με τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης (Οικουμενικό Πατριαρχείο).

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 05/05/2024

Στις 11:00, από τη σειρά εκπομπών «Το Αλάτι της Γης» θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο «Ήρθ’ η Λαμπρή και η Πασχαλιά!»
Ένα δυναμικό πασχαλινό γλέντι με γιορταστικά τραγούδια και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.
Τραγουδούν οι: Ηλίας Πλαστήρας, Δημήτρης Κωνσταντής, Μαρία Ζιάκα, Μαριάνθη Λιουδάκη και Ηλίας Αβραμίδη
Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης

Στις 14:00, από την ταξιδιωτική εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» θα μεταδοθεί το επεισόδιο: «Βανάτο Ζακύνθου».
Ένα επτανησιακό πασχαλιάτικο γλέντι μέσα στο άκρως ανοιξιάτικο και κινηματογραφικό τοπίο της Ζακύνθου.

Στις 15:30 και στις 00:45, θα παρακολουθήσετε, σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση, το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020 «Το Ταξίδι του Άσκαυλου».
Ένα ταξίδι στο Αιγαίο πέλαγος, κατά το οποίο ο άσκαυλος, η αρχαία ελληνική γκάιντα αναβιώνει στα χέρια μουσικών που κρατούν ζωντανή μια αρχαία παράδοση. Το όργανο βρίσκει αργά αλλά σίγουρα τον δρόμο του προς την πόλη, όπου οι σύγχρονοι μουσικοί το φέρνουν στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της αναβίωσης και, μαζί με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτει κάτι που σχεδόν έχει χαθεί: τα έθιμα και το ήθος των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, και μια προφορική παράδοση που κάποτε ήταν τρόπος ζωής, διατηρούμενη κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γιώργος Αρβανίτης

Στις 16:30, από τη σειρά εκπομπών «Κάθε Τόπος και Τραγούδι», θα μεταδοθεί το επεισόδιο «Στις Πασχαλιές της Ελλάδας».
Έρευνα-Σενάριο-Παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης
Σκηνοθεσία-Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μανώλης Ζανδές

Στις 17:30, θα μεταδοθεί η παιδική ταινία παραγωγής Γαλλίας-Βελγίου 2018, με τον τίτλο «Χωρίς Οικογένεια» (Remi, Nobody’s Boy).
Βασισμένη στο ομώνυμο κλασικό αριστούργημα της γαλλικής λογοτεχνίας του Έκτορα Μαλό, που έχει μεγαλώσει γενιές παιδιών σ’ όλο τον κόσμο.
Ο Remi, ένα ορφανό αγόρι, μεγαλώνει με τη θετή του μητέρα, μέχρι που την αποχωρίζεται στα δέκα του χρόνια και βρίσκεται υπό την επιμέλεια του Vitalis, ενός μυστηριώδους περιπλανώμενου θιασάρχη,  όπου κοντά του σκληραγωγείται στη δύσκολη ζωή του περιπλανώμενου θιάσου. Ο Remi θα περιηγηθεί στη Γαλλία και μέσα από γνωριμίες, φιλίες, αλλά και μοναξιά, θα καταλήξει να μάθει το μυστικό της καταγωγής του.
Σκηνοθεσία: Αντουάν Μπλοσιέ
Πρωταγωνιστούν: Ντανιέλ Οτέιγ, Μαλόμ Πακέν, Βιρζινί Λεντογιέν

Στις 21:00, θα μεταδοθεί το μουσικό ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής ΕΡΤ 2015, «Μια οικογενειακή υπόθεση» (A Family Affair).
Οι Ξυλούρηδες είναι η πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας. Από τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη και τα αδέρφια του, τον φημισμένο λυράρη Ψαραντώνη και τον δεξιοτέχνη λαουτιέρη Ψαρογιάννη, μέχρι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους –τρεις γενιές μουσικών– κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένειας και τη μεταφέρουν σε χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Αγγελική Αριστομενοπούλου

Στις 22:30, θα παρακολουθήσετε, σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση, τη μουσική παράσταση «Γιώργος Καζαντζής: Για Μεγάλη Ορχήστρα», που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Μουσική-Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Καζαντζής
Τραγούδι: Βασίλης Λέκκας
Παιδική Χορωδία Ασύλου του Παιδιού
Διδασκαλία Χορωδίας: Πηνελόπη Μενούνου
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση Ορχήστρας: Χάρης Ηλιάδης
Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Άρης Παναγιωτίδης


ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 06/05/2024

Στις 09:00, θα μεταδοθεί, σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση, το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2017,  «Ιστορίες των Ανθρώπων και της Φύσης» (Heritage)  
Πέρα από την επίσημη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, υπάρχει μία ακόμα –πιο διακριτική και άγνωστη στον κόσμο– η Δοκιμαστική Λίστα. Μέχρι τώρα περιλαμβάνει πάνω από 1.500 περιοχές. Η σειρά μας γνωρίζει ανθρώπους όλων των επαγγελμάτων που προστατεύουν τις περιοχές αυτές. Από την Παλιά Πόλη της Μομπάσα μέχρι το Ελ Τίγκρε των Μάγια και τις λιβανέζικες κοιλάδες, το κάθε μέρος έχει μια ιστορία να διηγηθεί. Εναέριες λήψεις, ταξίδια και κοντινά πλάνα θα τονίσουν την ομορφιά και την ευθραυστότητα αυτών των πολιτιστικών και φυσικών περιοχών.

Στις 10:00, από τη σειρά εκπομπών «Το Αλάτι της Γης» θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο «Πασχαλινό γλέντι. Από το Αγρίνιο και τη Ρούμελη σε όλη την Ελλάδα!».
Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Ομίλου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.
Τραγούδι: Άρης Ντίνας, Λίτσα Ουλιανούδη και Ελένη Λαζάρου.
Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης

Στις 16:00, θα μεταδοθεί η εκπομπή «Μουσικές οικογένειες – Η Οικογένεια του Δίσκου».
Χάρη στην επιμονή και μουσική δεξιοτεχνία των μουσικών οικογενειών της Αλμωπίας, η μουσική του τόπου τους από επιτηρούμενη και λογοκριμένη έγινε η αγαπημένη σύγχρονη παραδοσιακή μουσική, η οποία δεν λείπει από κανένα γλέντι, πανηγύρι ή χορευτικό σύλλογο σε όλη την Ελλάδα. Η οικογένεια Δίσκου –με πρώτο και κορυφαίο σήμερα τον Γιάννη Δίσκο ο οποίος δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στην Αθήνα– ζει στην Αριδαία με καταγωγή από την Άρνισσα και το Ξινό Νερό Φλώρινας. Ο πατέρας, Τάσος Δίσκος δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή, τόσο με τα τρία παιδιά του, όσο και με τους πολλούς μαθητές του. Κλαρίνα, γκάιντες, σαξόφωνα, τρομπόνια, κορνέτες, κρουστά, καβάλια και φλογέρες, καταγράφονται και προβάλλονται στις «Μουσικές οικογένειες».
Έρευνα-Σενάριο-Παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης
Σκηνοθεσία-Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μανώλης Ζανδές

Στις 18:00, θα παρακολουθήσετε, σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση, την ταινία Φαντασίας, συμπαραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, ΗΠΑ, Κίνας 2020, με τον τίτλο «Ο Μυστικός Κήπος (The Secret Garden)
Η Μαίρη είναι ένα δεκάχρονο ζωηρό κορίτσι που ζει στην Ινδία με τους ευκατάστατους γονείς της. Όταν αυτοί πεθαίνουν αιφνιδίως αναγκάζεται να πάει στην Αγγλία και να ζήσει με τον θείο της και την αυστηρή οικονόμο του. Εκεί, μη έχοντας κάτι καλύτερο να κάνει, εξερευνά την έπαυλη και ανακαλύπτει καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά. Επιπλέον, θα βρει το κλειδί για έναν μυστικό κήπο στο οποίο μαζί με μία απρόσμενη συντροφιά θα ζήσει περιπέτειες που θα αλλάξουν τη ζωή της για πάντα.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Μάντεν
Πρωταγωνιστούν: Ντίξι Έγκεριξ, Κόλιν Φερθ, Τζούλι Γουόλτερς, Ένταν Χέιχερστ,
Αμίρ Γουίλσον

Στις 20:00, θα μεταδοθεί το 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Τσίρκου του Μόντε Κάρλο    
(37th Monte Carlo Circus Festival 2013)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τσίρκου του Μόντε Κάρλο, που δημιουργήθηκε το 1974 από τον Πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό με σκοπό να σώσει μια μορφή τέχνης που κινδυνεύει, αποτελεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ τσίρκου στον κόσμο. H διοργάνωση απονέμει το βραβείο με το μεγαλύτερο κύρος στον χώρο του τσίρκου, τον «Χρυσό Κλόουν» (Clown d’Or).
Καλλιτέχνες: Kid Bauer, las Navas, Markins Trio, Pyonggyang Circus, Markins Trio, Daylis and Daramis.

 

Μοιράσου το άρθρο!