Η ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις γυναίκες γιορτάζει η ΕΡΤ την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024. Όλα τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης έχουν προσαρμόσει ανάλογα τα προγράμματά τους, με εκπομπές, ταινίες, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ, στα οποία τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν γυναίκες.

Το ΕΡΤNEWS, το 24ωρο ενημερωτικό κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα έχει αναφορές, ρεπορτάζ, αλλά και συνεντεύξεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Τις γυναίκες στο επίκεντρο θα έχουν και οι ψυχαγωγικές εκπομπές της ΕΡΤ1, με καλεσμένες από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πολιτικής, αλλά και με πολλές εκπλήξεις.

Μια ολόκληρη κατηγορία με ταινίες και σειρές, με γενικό τίτλο «Γυναικεία Υπόθεση»  μπορούν να δουν στον χρόνο που εκείνοι επιθυμούν, οι φίλοι του ERTFLIX. Ξεχωρίζει η πρεμιέρα της πολυβραβευμένης ελληνικής ταινίας «Πίσω από τις θημωνιές», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ασημίνας Προέδρου.

Αφιερώματα από το πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ θα μεταδώσει και η ΕΡΤ2, ενώ η ΕΡΤ3 θα προβάλει ντοκιμαντέρ και ταινίες.

ΕΡΤ2

ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ
«Φεμινιστική σκέψη μέσα από εκδόσεις» 
Ώρα μετάδοσης: 10:30

Ένα αφιέρωμα στις σελίδες σειράς βιβλίων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, με στόχο να ενισχυθεί ο αγώνας για τις διεκδικήσεις του γυναικείου φύλου.
Η φωνή της ηθοποιού Νένας Μεντή συστήνει στους τηλεθεατές μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία που γράφτηκαν από γυναίκες, με σκοπό να ενθαρρύνουν τον γυναικείο πληθυσμό στον αγώνα του για ίσα δικαιώματα.
Σταθμό στη φεμινιστική ιστορία αποτελούν τα βιβλία «Η διαλεκτική του σεξ. Ο φάκελος της φεμινιστικής επανάστασης» (1983) της Σουλαμίτ Φάιαρστοουν και η «Πολιτική των φύλων» (1970) της Κέιτ Μίλετ. Σημαντικό, επίσης, θεωρείται το βιβλίο «Ένα δικό σου δωμάτιο» της Βιρτζίνια Γουλφ, το οποίο έπαιξε τον ρόλο του προπομπού μιας ολόκληρης εποχής.
Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με μια σύντομη ανασκόπηση στα σημαντικότερα γεγονότα που σφράγισαν την εξέλιξη του φεμινισμού διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα με την έκδοση βιβλίων σχετικού περιεχομένου.
Ένα από αυτά υπήρξε η ανθολογία «Ο φεμινισμός στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου», σε επιμέλεια Έφης Αβδελά και Αγγέλικας Ψαρρά, ενώ το Βιβλιοπωλείο των Γυναικών, το οποίο συνδέεται με τις καλύτερες μέρες δράσης του φεμινιστικού ζητήματος στην Ελλάδα, φιλοξένησε για πολλά χρόνια εκδόσεις σχετικές με το γυναικείο ζήτημα.

Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα
Έρευνα-κείμενα: Τασία Χατζή, Γεωργία Τάτση
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φ. Μητσιάκης
Ηχοληψία: Γιάννης Τσικνής, Πανταζής Φίλιππας
Διεύθυνση παραγωγής: Διονύσης Ζουρμπάνος
Συντονισμός εκπομπής: Βάσω Κανελλοπούλου
Έτος παραγωγής: 1986

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ
Με την Έλενα Κατρίτση
«Η εικόνα της Γυναίκας στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» 
Ώρα μετάδοσης: 13:00

Ποια είναι η εικόνα της γυναίκας, όπως προβάλλεται σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είναι αντιπροσωπευτική της θέσης που έχει στην ελληνική κοινωνία και είναι η τηλεόραση πράγματι, όπως λέγεται, εικόνα της κοινωνίας; Μπορεί η τηλεόραση να επηρεάσει συμπεριφορές και να διαμορφώσει χαρακτήρες; Η Έλενα Κατρίτση και οι καλεσμένοι της τοποθετούνται σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε, ο κόσμος στρέφεται περισσότερο στην τηλεόραση και ο ρόλος της γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι ο εγκλεισμός αυξάνει τα περιστατικά βίαιων συμπεριφορών.

Υπάρχουν θέματα που δεν αρκεί να τα συζητάμε μεταξύ μας. Είναι θέματα που πρέπει να τα πάρουμε όλοι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Γιατί μας αφορούν! Αφορούν την κοινωνία, εάν πραγματικά θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις.

Παρουσίαση – αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση

 

ΤΑ OΝΕΙΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΖΩΗ – ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ
«Η γυναίκα πλάι μας»
 Ώρα μετάδοσης: 17:00

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2003
Η εκπομπή επικεντρώνεται στο εργατικό γυναικείο κίνημα, σε συνάρτηση με τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση. Παρακολουθεί σε διεθνές επίπεδο τους αγώνες των εργατριών για ισότιμη κοινωνική και οικονομική μεταχείριση, τις αντιστάσεις που συνάντησαν από το κράτος, τους εργοδότες, καθώς και από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Διονύσης Γρηγοράτος
Ιστορικοί σύμβουλοι: Γαβρήλος Λαμπάτος, Μαρία Παπαθανασίου
Εκτέλεση έρευνας: Νίκος Αξαρλής
Αφηγητές: Αντώνης Βλησίδης, Βίκυ Σταύρακα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κυριάκου, Σπύρος Παπατριανταφύλλου, Δημήτρης Μεράντζας
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Παναγιωτίδης
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2003

«ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» 
 Ώρα μετάδοσης: 21:00

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020-2021
Το ντοκιμαντέρ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που σκηνοθετεί η Μαριάννα Οικονόμου, έρχεται να αναδείξει τους υγιείς κοινωνικούς αγώνες γυναικών, που διεκδικούν την ισοτιμία, τη χειραφέτηση, τον σεβασμό.

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν
Αρχισυνταξία: Βάσω Χρυσοστομίδου
Έρευνα: Γεωργία Σαλαμπάση

«ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» 
Ώρα μετάδοσης: 22:00

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020-2021
Μiα ειλικρινή, συγκλονιστική, θαρραλέα μαρτυρία από μία γυναίκα, που για δέκα συνεχόμενα χρόνια ήταν θύμα βίας μέσα στο ίδιο της το σπίτι, καταγράφει η κάμερα της Μαριάννας Οικονόμου.

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν
Αρχισυνταξία: Βάσω Χρυσοστομίδου
Έρευνα: Γεωργία Σαλαμπάση
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης

ΕΡΤ3

Με ή χωρίς στηθόδεσμο 
 (No Bras Vs Push-Up Bras: A Bra Story)
Α’  τηλεοπτική μετάδοση
Ώρα μετάδοσης: 22:00

Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής 2023
Η ιστορία του στηθόδεσμου αντικατοπτρίζει τη μεγάλη μάχη των γυναικών για την ανεξαρτησία τους, καθώς και τα κοινωνικά κινήματα που τη συνόδευσαν. Μια μάχη με αντικρουόμενες εκρήξεις.
Όταν η Ερμίν Καντόλ παρουσίασε το πρώτο της πρωτότυπο σουτιέν, έναν αιώνα νωρίτερα, θέλησε να απελευθερώσει το σώμα της γυναίκας από τα δεσμά του κορσέ, καταφέρνοντας το προϊόν της να υιοθετηθεί από όλες τις γυναίκες στον κόσμο. Είναι όμως ο στηθόδεσμος το σύμβολο της αποξένωσης, που είχε ως σκοπό τη μεταμόρφωση των γυναικών σε αντικείμενο ηδονής ή ένα στοιχειώδες ύφασμα της αυτονομίας τους;

«Εμείς οι Γκλόριες»
(The Glorias)
Α’  τηλεοπτική μετάδοση
Ώρα μετάδοσης: 23:10

Βιογραφικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2020
Η ταινία επικεντρώνεται στη ζωή και στη δράση της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Γκλόρια Στάινεμ και αντλεί στοιχεία από το βιβλίο της με τίτλο My Life on the Road. Η Στάινεμ υπήρξε ηγέτης και εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος των ΗΠΑ στις δεκαετίες του ’60 και ’70.  Οι βραβευμένες με Όσκαρ  Αλίσια Βικάντερ και Τζούλιαν Μουρ υποδύονται την Γκλόρια στις δύο ενήλικες εκδοχές της. Η Βικάντερ ερμηνεύει τη Στάινεμ σε ηλικία από 20 έως 40 ετών, τα χρόνια δηλαδή που διαμόρφωσαν τις απόψεις και την ιδεολογία της, ενώ η Μουρ σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν από απρόθυμη εκπρόσωπος του κινήματος μετατράπηκε σε κινητήριο δύναμη-σύμβολο της ισότητας.

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της ταξιδεύοντάς μας από τα παιδικά της χρόνια στο Οχάιο, μέχρι τα νεανικά ταξίδια της στην Ινδία, στην καριέρα της ως δημοσιογράφος στη Νέα Υόρκη, οπότε και ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του φεμινιστικού κινήματος, μέχρι και την αντίδρασή της για την ήττα τής Χίλαρι Κλίντον από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η ηρωίδα πλαισιώνεται από πλήθος άλλων μυθικών μελών του φεμινιστικού κινήματος της εποχής, όπως οι: Ντόροθι Πίτμαν Χιουζ, Φλο Κένεντι και Μπέλα Αμπζάγκ.

Σκηνοθεσία: Τζούλι Τέιμορ
Πρωταγωνιστούν: Τζούλιαν Μουρ, Γκλόρια Στάινεμ, Αλίσια Βικάντερ, Λούλου Γουίλσον, Μπέτι Μίντλερ, Τζανέλ Μονά, Ράιαν Κίρα Άρμστρονγκ

«Μισογυνισμός στο Διαδίκτυο»
(Backlash: Misogyny in the Digital Age)
Α’  τηλεοπτική μετάδοση
Ώρα μετάδοσης: 01:30

Ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής Καναδά 2022
Το 2017, το hashtag #MeToo συγκλόνισε τον πλανήτη, πυροδοτώντας ένα άνευ προηγουμένου κύμα κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση των γυναικών στον δυτικό κόσμο. Σήμερα, η θύελλα του βίαιου μισογυνισμού μαίνεται, πλημμυρίζοντας τις οθόνες μας και τον κυβερνοχώρο με ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, δυσφήμισης, εκβιασμού, εκδικητικού πορνό,  απειλές βιασμού και θανάτου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 73% των γυναικών κακοποιούνται στο διαδίκτυο.

Το ντοκιμαντέρ, που θυμίζει ψυχολογικό θρίλερ, ακολουθεί τέσσερις γυναίκες –σε δύο ηπείρους–, που έχουν πέσει θύματα άθλιων διαδικτυακών απειλών και παρενόχλησης κι αποκαλύπτει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η ψηφιακή βία στις ζωές των θυμάτων και τις προσπάθειες φίμωσής τους.

«Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.»
(Days and Nights of Demetra K)
Ώρα μετάδοσης: 02:30

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ελλάδας 2022
Το ντοκιμαντέρ ξεχώρισε στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ταξίδεψε και διακρίθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου και τιμήθηκε με το βραβείο «Ίρις» Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Η Δήμητρα είναι εργαζόμενη στον χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το πορτρέτο της Δήμητρας, στη διάρκεια δώδεκα χρόνων. Ταυτόχρονα, η κάμερα καταγράφει όψεις της πόλης που αλλάζει, σημαδεμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζοντας τη Δήμητρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπά μας για το σεξ, τη γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Σκηνοθεσία-σενάριο-κάμερα: Εύα Στεφανή
Μοντάζ: Γιώργος Κραββαρίτης
Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Παραγωγός: Αμάντα Λιβανού – Neda Film
Executive Producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος – Faliro House Productions
Συμπαραγωγή:
 ΕΡΤ

Με ή χωρίς στηθόδεσμο
«Εμείς οι Γκλόριες»
«Μισογυνισμός στο Διαδίκτυο»
«Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.»

Μοιράσου το άρθρο!