Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 24/05/2022

 

 

 

Προσκλήσεις σε ανέργους για τη συναυλία – αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

 

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συναυλία– αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο από τον δήμο Θεσσαλονίκης, στη ΔΕΘ. Από χθες, δίνονται προσκλήσεις για άνεργους στη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης (Κουντουριώτου 17, 4ος όροφος). Με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, μπορεί κανείς σήμερα (από 10.00 έως 20.00) και αύριο (από 10.00 έως 17.00) να πάει και να παραλάβει τις δωρεάν προσκλήσεις, ώστε να απολαύσει τη συναυλία.

 

 

 

Συνεργασία των Γεωπάρκων Λέσβου – Βergstrasse-Odenwald Γερμανίας

 

Σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Κέντρo Επισκεπτών της απολιθωματοφόρας θέσης Messel, κοντά στην Φρανκφούρτη, υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Γεωπάρκων Λέσβου και Βergstrasse-Odenwald με στόχο την περεταίρω σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων που διαχειρίζονται την αναγνώριση των δύο περιοχών ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Tα Γεωπάρκα Λέσβου και Βergstrasse-Odenwald φιλοξενούν γεωλογικά μνημεία διεθνούς ακτινοβολίας τα οποία αξιοποιούνται με στόχο την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη τους.

 

 

 

Ξεκίνησε το διεθνές συμπόσιο γλυπτικής «1922-2022, Πρόσφυγες» στην «Ιχθυόσκαλα» Πατρών

 

Στο χώρο της «Ιχθυόσκαλας» στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας ξεκίνησαν οι εργασίες του συμποσίου με θέμα «1922-2022, Πρόσφυγες». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες στο τηλέφωνο 2610-390-935 (10.00-14.00) και στο email: sevmandr@gmail.com Ωράριο εργασιών συμποσίου: Καθημερινά και Σαββατοκύριακα: 09.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00.\

 

 

 

«Τα περιβόλια του Αιγαίου»: Μια έκθεση εμπνευσμένη από τα περιβόλια των νησιών μας

 

Με την έκθεση «Τα περιβόλια του Αιγαίου» γιορτάζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Πρόκειται για 22 συνθέσεις ζωγραφικής με αντικείμενο 22 διαφορετικά φρούτα καρποφόρων δένδρων που παρουσιάζονται την αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου, στο Σίγρι.

 

 

 

Η μείωση της τηλεόρασης μπορεί να αποτρέψει έναν στους δέκα θανάτους από στεφανιαία νόσο


Η παρακολούθηση πολλής τηλεόρασης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, άσχετα με το γενετικό υπόβαθρο ενός ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Εκτιμάται ότι αν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τηλεόραση λιγότερο από μια ώρα τη μέρα, θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον ο ένας στους δέκα θανάτους (11%) από αυτή την καρδιολογική αιτία. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “BMC Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 500.000 ενήλικες, που παρακολουθήθηκαν σε βάθος 12 ετών.

 

Ρολόι με δυνατότητες πρόβλεψης ασθενειών της τρίτης ηλικίας έφτιαξαν ερευνητές στις ΗΠΑ

 

Ερευνητές του Ινστιτούτου Buck και του Πανεπιστημίου Stanford δημιούργησαν ένα ρολόι γήρανσης που μετρά το φλεγμονώδες φορτίο και μπορεί να προβλέψει παθολογίες που σχετίζονται με την ηλικία ή ασθένειες της τρίτης ηλικίας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging το 2021 εντόπισε τη διαλυτή χημειοκίνη CXCL9 ως το πιο ισχυρό στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση ενός είδους ρολογιού γήρανσης που ονομάζεται iAge.

 

 

 

Κτίρια σχεδόν μηδενικών εκπομπών το Δημαρχείο και ο Παιδικός Σταθμός Πρεσπών 

Με τη μετατροπή του Δημαρχείου και του Παιδικού σταθμού Πρεσπών σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης, γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση, που έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο ο Δήμος Πρεσπών. Η σύμβαση, ύψους 277.200 €, υπογράφηκε στο πλαίσιο του έργου nZECom «Βιώσιμες και σχεδόν Μηδενικών Εκπομπών Κοινότητες και ο ρόλος των Δημόσιων Κτιρίων». Με βάση τη σύμβαση, μέσα σε πέντε μήνες, θα τοποθετηθεί επιπλέον μόνωση στα κελύφη και τις στέγες των κτιρίων και, σε συνδυασμό με φωτιστικά υψηλής απόδοσης, οι απαιτήσεις θέρμανσης και φωτισμού θα μειωθούν στο ελάχιστο. Επιπλέον θα εγκατασταθεί νέο σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας και φωτοβολταϊκοί σταθμοί, ώστε οι καταναλώσεις να καλύπτονται από την παραγωγή ενέργειας.

 

 

«ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022»: Άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς στα Σύβοτα

 

Επιχείρηση μεγάλης κλίμακας διοργάνωσε η Πυροσβεστική υπηρεσία στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της άσκησης “Δια πυρός 2022”. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην παραλία “Ζάβια” η οποία επεκτάθηκε γρήγορα και απείλησε τον οικισμό των Συβότων λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή.

 

 

 

 

Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση, θέμα έκθεσης στη βουλή της Μελβούρνης

Στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας, στη Μελβούρνη, εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, 19 Μαίου, η έκθεση «1821: Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση», με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.  Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε τιμώντας την 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία του δημόσιου ραδιοφώνου της Αυστραλίας SBS, η έκθεση οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν τη συμμετοχή της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821, ξεκινώντας από τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων, δηλαδή την Αμερικανική Ανεξαρτησία και τη Γαλλική Επανάσταση. 

 

Στις 6 Ιουνίου η Ελληνική Ημέρα στο Βέλγιο

Η Ελληνική Ημέρα στο Βέλγιο, η ημερήσια εκδρομή που συγκεντρώνει όλους τους Έλληνες από το 1959 και εξελίχθηκε με τα χρόνια στη μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελλήνων και Φιλελλήνων των χωρών της  Benelux επανέρχεται φέτος δυναμικά, μετά από δύο χρόνια διακοπής. Για την 63η επέτειο της Ελληνικής Ημέρας, σύμφωνα με την ομογενειακή ιστοσελίδα «Newsville», το ραντεβού δίνεται τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, για άλλη μια φορά στην πόλη του  Enghien, με το πανέμορφο πάρκο και το κάστρο του. Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί και θα τελειώσει γύρω στις 22:00 το βράδυ και θα περιλαμβάνει και την τέλεση θείας λειτουργίας στο κάστρο. 

 

 

Άρχισε η Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού στην Αλβανία

 

Με τη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού που φέρει ως κληρονομιά, η Ελλάδα παρουσιάζεται στην Αλβανία την εβδομάδα 23 – 29 Μαΐου. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα και το Δήμο Τιράνων διοργανώνουν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στα Τίρανα, τη Σκόδρα και την Κορυτσά, σε σύγχρονους χώρους τέχνης αλλά και αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Απολλωνία και το Ελληνικό Πάρκο Τιράνων (Hellenic Park).

Μοιράσου το άρθρο!