Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 23/06/2022

ERTecho! Η νέα στέγη της μεγάλης ραδιοφωνικής οικογένειας της ΕΡΤ

”H μεγάλη οικογένεια της ΕΡΤ καλωσορίζει τη νέα δωρεάν υπηρεσία ERTechoπου «εκπέμπει» –πιλοτικά στην αρχή– στη διεύθυνση www.ertecho.gr. Το ERTFLIX της Ελληνικής Ραδιοφωνίας είναι γεγονός! Oλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και οι Τοπικοί Ραδιοσταθμοί, καθώς και τα νεοσύστατα webradios, αποκτούν το δικό τους ψηφιακό σπίτι, φιλικό προς τον χρήστη από οποιαδήποτε συσκευή, με σύγχρονη αισθητική, υψηλής πιστότητας ήχο, αναλυτικό πρόγραμμα ανά σταθμό και με pop up player, ώστε να ακούτε το αγαπημένο σας ραδιόφωνο, σερφάροντας παράλληλα”.

Ακόμη: OnDemand, Podcasts με διακριτό περιεχόμενο από τη γραμμική ακρόαση… Εθνική Συμφωνική ΟρχήστραΟρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής,  Χορωδία της ΕΡΤ -σε κάνουν να θες να επισκεφθείς αυτό το νέο ψηφιακό σπίτι!

 

Κέρκυρα: Συναυλία κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων στο παλιό φρούριο 

Μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή συναυλία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (22/6) στο νησί των Φαιάκων από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών της Κέρκυρας και το σύλλογο φίλων του σχολείου των φυλακών. Κρατούμενοι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και φύλακες της εξωτερικής φρουράς του σωφρονιστικού καταστήματος,  ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν μια ξεχωριστή συναυλία με 12 τραγούδια, που διδάχτηκαν στους  μαθητές-κρατούμενους τα τελευταία τρία χρόνια στο μάθημα του Κοινωνικού Γραμματισμού.

 

Ερευνητές έφτιαξαν cyborg ακρίδες που μπορούν να «μυρίσουν» τον καρκίνο 

 

Ερευνητική ομάδα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέπτυξε ένα σύστημα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που χρησιμοποιεί ακρίδες. Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, αρχικά, οι ερευνητές τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στους λοβούς του εγκεφάλου των ακρίδων. Τα ηλεκτρόδια αυτά λαμβάνουν σήματα από τις κεραίες του εντόμου, τις οποίες χρησιμοποιεί για να ανιχνεύει τις μυρωδιές. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «bioRXiv».

 

 

Πρώτη συνεδρίαση των οργάνων του διασυνοριακού πάρκου των Πρεσπών

Οι εναρκτήριες συναντήσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Πάρκου Πρεσπών και της Ομάδας Εργασίας για τη Διαχείριση Υδάτων  πραγματοποιούνται από την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, στο Κέντρο Πληροφόρησης στην Πύλη, στις όχθες της Μικρής Πρέσπας. Οι συναντήσεις εγκαινιάζουν τη λειτουργία των μόνιμων κοινών οργάνων του Πάρκου Πρεσπών, θεσμών συνεργασίας για συνεχή διασυνοριακό διάλογο και λήψη κοινών αποφάσεων. Ο Δήμος Πρεσπών και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε κοινή ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν “ιστορική” τη σημερινή μέρα για τις Πρέσπες, καθώς η πρώτη συνάντηση του συντονιστικού οργάνου του Διασυνοριακού Πάρκου, γίνεται 22 χρόνια μετά την ίδρυση του, στις 2 Φεβρουαρίου του 2000, με κοινή διακήρυξη των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

 

“Ελλάδα, η μούσα του Hollywood” Μία έκθεση για τη συμβολή των ομογενών στον αμερικανικό κινηματογράφο 

 

Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό από την ιδιωτική συλλογή του ομογενούς Gregory Pappas και τις συλλογές της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (Film Archive and the Margaret Herrick Library) αναδεικνύεται η συμβολή Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών στην παραγωγή ταινιών στην Αμερική. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, στις 19:30 στη Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουλίου 2022.

 

Δημιουργία ρομποτικού ψαριού που αφαιρεί τα μικροπλαστικά από τις θάλασσες

Καινοτόμο λύση για την απομάκρυνση των μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων από τις θάλασσες και τους ωκεανούς σχεδίασαν ερευνητές της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας. Ένα μικροσκοπικό ρομπότ ψάρι ”…που έχει μήκος 15 χιλιοστά και χάρη σε ένα σύστημα λέιζερ στην ουρά του, κολυμπάει γύρω στα 30 χιλιοστά το δευτερόλεπτο, περίπου με την ίδια ταχύτητα που κινείται το φυτοπλαγκτόν στο νερό”. Χρησιμοποίησαν υλικά όπως το φίλντισι και προσπαθούν να βελτιώσουν το μέγεθός του και άλλα χαρακτηριστικά πριν την εφαρμογή του σε μεγάλη κλίμακα ώστε να φθάσουμε κάποια στιγμή κοντά στην πραγματικότητα ενός ρομποτικού ψαριού που θα μαζεύει μικροπλαστικά. Το εγχείρημα να απαλλαγούμε από αυτά είναι δύσκολο και η απειλή για την ανθρώπινη υγεία μέσω της τροφικής αλυσίδας εμφανής. Τελευταία μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε ”φρέσκο χιόνι της Ανταρκτικής”. Ακόμη έχουν εντοπιστεί στις Άλπεις, σε εμφιαλωμένο νερό και στο ανθρώπινο αίμα. Ευρήματα της μελέτης, επί όσων αναπτύσσουν για την ανίχνευση των μικροπλαστικών ρύπων, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας «Nano Letters».

 

«Τα άνθη της καταστροφής»: Μια μουσική παράσταση που ζωντανεύει Μικρασιατικές μνήμες

”Τραγούδια γνωστά με βαριά αλλά όμορφη ιστορία θα έχει την ευκαιρία να ακούσει το κοινό αύριο Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής στην πρεμιέρα της μουσικής παράστασης «Τα Άνθη της Καταστροφής» που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή”.

Μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο και για τις υπόλοιπες προγραμματισμένες στάσεις της περιοδείας. Στο τραγούδι: Ο Γιάννης Διονυσίου. Μαζί του παίζουν οι ηθοποιοί: Δανάη Λουκάκη και Σόλων Τσούνης. Μουσική Διεύθυνση και ενορχηστρώσεις: Θοδωρής Λεμπέσης. Η είσοδος είναι δωρεάν.

 

 

Δράμα: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την διαχείριση του θύτη έμφυλης βίας

 

Από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου, η Ένωση Κυριών Δράμας διοργανώνει το δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την διαχείριση του θύτη έμφυλης βίας. Προσκεκλημένοι είναι όλοι οι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, δικηγόροι των υπηρεσιών του Νομού Δράμας και εκπρόσωποι από την Αστυνομία. Ο στόχος αυτού του δεύτερου τριήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι η μεγαλύτερη εξειδίκευση στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους θύτες έμφυλης βίας, μέσα από ανάλυση περιστατικών.

Εκπαιδεύει ο Νορβηγικός φορέας «Alternative to Violence», με μακροχρόνια εμπειρία στην έρευνα και την εκπαίδευση της καταπολέμησης της έμφυλης βίας και τη θεραπεία ατόμων που ασκούν, υφίστανται ή είναι μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης.

 

Heat Alert: Σε εφαρμογή η πρωτοποριακή υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων για την προστασία από τους καύσωνες

Από χθες Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 παρέχεται άμεση ενημέρωση για τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν κάθε φορά στην Αθήνα μέσω του Heat Alert. Γίνεται ταξινόμηση σε κατηγορίες υψηλών θερμοκρασιών (0 έως 3) βάση αλγόριθμου και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας ενημερώνονται ανάλογα με τα δεδομένα επικινδυνότητας ώστε να προφυλαχθούν αποτελεσματικά από την ακραία ζέστη. Υπήρξε συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, καθώς και με το METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από το οποίο άντλησε τα απαραίτητα δεδομένα, μέσω της ομάδας του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου. Το σχέδιο δράσεων του Δήμου Αθηναίων για αντιμετώπιση του καύσωνα περιλαμβάνει, εκτός του ως άνω συστήματος προειδοποίησης, λειτουργία γραμμής βοήθειας:  [210-3638049] από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων με πληροφορίες και υποστήριξη των κατοίκων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (ώρες: 08:30 – 19:30), αναλυτική ενημέρωση: https://coolathens.cityofathens.gr/, επέκταση του ωραρίου στις κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας κατά τις ημέρες του καύσωνα, από τις 08.00 έως τις 20.00. Ακόμη, συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με εξοπλισμένα βαν κατά τις περιόδους καύσωνα για υποστήριξη σε περίπτωση θερμοπληξίας καθώς και με επιμορφωτικά σεμινάριά του προς τους υπαλλήλους του Δήμου στις Λέσχες Φιλίας και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Μέσω του τελευταίου θα παρέχεται υποστήριξη σε άτομα τρίτης ηλικίας για πρόληψη των συμπτωμάτων από την ακραία ζέση μέσα στο σπίτι. Με αρωγό τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού γίνεται επέκταση στο πρόγραμμα αυτό.

 

Ομάδα ΕΚΕ-
με εθελοντική συμβολή του φοιτητή Παύλου Μεθόδιου

Μοιράσου το άρθρο!