«Καραντίνα: Το οξυγόνο της θάλασσας» στην εκπομπή έρευνας ROADS

ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ «ROADS» Με τον Πάνο Χαρίτο
«Καραντίνα: Το οξυγόνο της θάλασσας»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 14 Ιουλίου 2020στις 00:15

Οι βάρκες έμειναν στα λιμάνια, τα πλοία έδεσαν στους μόλους και οι ψαράδες μάζεψαν τα δίχτυα. Ξαφνικά η θάλασσα ησύχασε, η ηχορύπανση κόπασε και τα δελφίνια κατέβασαν συχνότητες, καθώς δεν χρειαζόταν πια να φωνάζουν για να ακούν το ένα το άλλο.

Την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 και ώρα 00:15 στην ΕΡΤ1σ’ ένα επεισόδιο που «μυρίζει θάλασσα» και αποτυπώνει την πιο θαυμαστή Ελλάδα, ο Πάνος Χαρίτος και η εκπομπή «ROADS» πιάνουν λιμάνι στους πανέμορφους Λειψούς και συναντούν ξεχωριστούς ανθρώπους σε μια μεγάλη έρευνα για την επίδραση της καραντίνας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Στο καταφύγιο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ο Πάνος Χαρίτος μιλά με τον Θοδωρή Τσιμπίδη και την Αναστασία Μήλιου, δύο ανθρώπους, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας του Αιγαίου και της βορειοανατολικής Μεσογείου.

Η εξομολόγησή τους –ως ειδικών με πολλά μίλια και μοναδικές εμπειρίες στα νερά του Αιγαίου, αλλά και ως οικογένειας σ’ ένα νησί μακριά από την πρωτεύουσα– ρίχνει παράλληλα φως και στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας με όλες τις αντιφάσεις, τον ηρωισμό της καθημερινότητας αλλά και τις κακοδαιμονίες της χώρας.

Παράλληλα, άνθρωποι που ζουν από τη θάλασσα, επισημαίνουν ότι η περίοδος της καραντίνας συνέπεσε με την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών, που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έγινε χωρίς εξωτερικές οχλήσεις.

Παρουσίαση: Πάνος Χαρίτος.

Αρχισυνταξία: Αφροδίτη Ζούζια, Τζένη Τσιροπούλου.

Σκηνοθεσία: Περικλής Αγγελόπουλος.

Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Κατσούλης.

Μοιράσου το άρθρο!