Η 28η Οκτωβρίου στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

80 χρόνια μετά το «ΟΧΙ», λέμε «ΝΑΙ» στη μουσική

 

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται, φέτος, από το ελληνικό «ΟΧΙ» στο ιταλικό τελεσίγραφο που οδήγησε την Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και από το Δεύτερο Πρόγραμμα θα «παρελάσουν» ξεχωριστές επιλογές από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αλλά και νέες εκπομπές στο κλίμα της ημέρας.

Τετάρτη 28η Οκτωβρίου 2020

09:00-10:00: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Επετειακή εκπομπή από τη σειρά «Στιγμές αρχείου» του 2011, όπου ο Σιδερής Πρίντεζης ανθολογεί από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μαρτυρίες του Νίκου Σταυρίδη, της Άννας Καλουτά, του Λάμπρου Κωνσταντάρα και της Κατίνας Παξινού για την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις του ποιητικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», μνήμες και ανάγνωση αποσπάσματος του «Μαουτχάουζεν» από τον συγγραφέα του Ιάκωβο Καμπανέλλη, καθώς και ερμηνεία τραγουδιών του ίδιου έργου με τη Μαρία Φαραντούρη από ζωντανή ηχογράφηση. Παράλληλα, ακούγεται ο Μάνος Λοΐζος να τραγουδά το «Ακορντεόν» στο ραδιόφωνο, ενώ ο Χρήστος Λεοντής να μιλάει για την «Καταχνιά».

16:00-17:00: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΑΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 1940

Πρόκειται για μια συρραφή του 1991 με υλικό από επιθεωρησιακά νούμερα, τραγούδια και στιγμιότυπα που γράφτηκαν για τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή, τα οποία «ζωντανεύουν» γνωστοί ηθοποιοί, όπως η Άννα Καλουτά, ο Γιώργος Παπαζήσης με την Τιτίκα Στασινοπούλου, η Μαίρη Χρονοπούλου με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, ο Χρήστος Τσαγανέας, ο Νίκος Ρίζος με τον Νίκο Παπαναστασίου, ο Παντελής Ζερβός και άλλοι, μέσα από επετειακές ραδιοφωνικές εκπομπές του 1964, του 1978 και του 1982.

18:00-19:00: ARTIST ZONE – ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, αυτή την Τετάρτη, εμπνέεται από την ημέρα και με την κιθάρα του «επ’ ώμου» ερμηνεύει ζωντανά από το Studio του Δεύτερου τραγούδια που συνδέει με την ημέρα. Έξι ζωντανές ερμηνείες και 6 επιλογές του από τη δισκογραφία, είναι η «Λίστα αναμονής» του Φοίβου, γι’ αυτή την επετειακή, γαλανόλευκη ημέρα.

19:00-20:00: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ SOL

Ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει τραγούδια και μουσική από ελληνικές ταινίες που αναφέρονται στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και στη γερμανική κατοχή, αλλά και από ξένες ταινίες που συνδέθηκαν άμεσα ή έμμεσα με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμα, μέσα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ακούμε τις μνήμες του Αλέκου Σακελλάριου για την ίδια περίοδο.

Info

28η Οκτωβρίου στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

80 χρόνια μετά το «ΟΧΙ» λέμε «ΝΑΙ» στη μουσική

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma #neoprogramma

Live Streaming:webradio.ert.gr/deftero

Facebook:www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Μοιράσου το άρθρο!