Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στo Τρίτο Πρόγραμμα 29.05.2020

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στo Τρίτο Πρόγραμμα

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, στις 10:00

 

H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (ΕΣΟ) ξεκινά έναν νέο κύκλο ραδιοφωνικών συναυλιών σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 και σε live stream από το webtv της ΕΡΤ.

Την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 στις 10 το πρωί, θα παρουσιαστεί η πρώτη συναυλία από το Studio C της ΕΡΑ.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με δύο έργα, από το σύνολο των ξύλινων πνευστών της Ορχήστρας, τα οποία θα ηχογραφηθούν μία μέρα πριν για λόγους τήρησης της ασφάλειας των μουσικών και θα μεταδοθούν για πρώτη φορά.

Πρόκειται για τη μεταγραφή του έργου «Concerto noafter Vivaldi» του JSBach (1685-1750), το οποίο είναι επίσης μεταγραφή ενός κοντσέρτου του Αντόνιο Βιβάλντι. Αρκετά έργα για όργανο και τσέμπαλο του Μπαχ έγιναν μεταγραφές από μεταγενέστερους συνθέτες για διάφορους συνδυασμούς οργάνων. Στη συναυλία της ΕΣΟ θα χρησιμοποιηθεί η μεταγραφή που έχει κάνει ο Mordechai Rechtman για κουιντέτο ξύλινων πνευστών (φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο και κόρνο).

Διάρκεια: 11΄

Θα ακολουθήσει το έργο «Five Antique Hungarian Dances» του Ferenc Farkas (1905-2000), ο οποίος γεννήθηκε και πέθανε στην Ουγγαρία και η μουσική του αντικατοπτρίζει τις λαϊκές και χορευτικές παραδόσεις αυτής της χώρας. Οι πέντε χοροί, που είναι αρκετά σύντομοι και ρυθμικά έντονοι, αποτελούν τη σουίτα «Old Hungarian Dances» και γράφτηκαν αρχικά για να ντύσουν μουσικά μία δραματική ταινία της δεκαετίας του 1940. Στη συνέχεια η μουσική επεξεργάστηκε ξανά για χρήση από διάφορους συνδυασμούς οργάνων και το 2015 μεταγράφηκε για κουιντέτο πνευστών.

Στη συνέχεια της συναυλίας θα παρουσιαστούν ηχογραφημένα, από ένα σύνολο χάλκινων και κρουστών της Ορχήστρας τα παρακάτω έργα:

«Renaissance dances» του Tylman Susato (1510-1570)

Παρότι η γενέτειρα του Susato παραμένει άγνωστη, θεωρείται ό,τι εκπροσωπεί έναν από τους λίγους Φλαμανδούς συνθέτες της αναγεννησιακής περιόδου και οι χοροί του χρησιμεύουν ως μια εξαιρετική εισαγωγή στο αναγεννησιακό στιλ.

«Sarabande» του G.F. Händel (1685-1759) (μεταγραφή: Jerome Naulais)

Η sarabande είναι ένας χορός που ξεκίνησε από την Κεντρική Αμερική τον 16ο αιώνα και έγινε δημοφιλής στις ισπανικές αποικίες πριν φτάσει στην Ευρώπη. Αρχικά, θεωρήθηκε μάλλον σκανδαλώδης και άσεμνος χορός και απαγορευόταν στην Ισπανία. Ο Händel πήρε την αμφιλεγόμενη μορφή χορού και τη μετέτρεψε σε ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια της περιόδου του μπαρόκ.

«Caprice No.24» του Niccolo Paganini (1782-1840) (μεταγραφή: Jerome Naulais)

Πρόκειται για  το τελευταίο και πιο διάσημο από τα «24 Caprices» του Niccolò Paganini, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα έργα που έχουν γραφτεί για σόλο βιολί. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί σε μεταγραφή για χάλκινα. Το σύνολο θα αποτελείται από δύο κόρνα, τρεις τρομπέτες, τρία τρομπόνια, μία τούμπα και ένα κρουστό.

«Funiculi Funicula» του Luigi Denza (1846-1922) (μεταγραφή: Jerome Naulais)

Το γνωστό ναπολιτάνικο τραγούδι «Funiculi Funicula» γράφτηκε από τον Ιταλό συνθέτη Luigi Denza το 1880 εις ανάμνησιν του πρώτου τελεφερίκ στον Βεζούβιο, το οποίο καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου το 1944. Από την πρώτη εκτέλεση μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές προσαρμογές και ηχογραφήσεις του συγκεκριμένου τραγουδιού.

Διάρκεια: 24΄

Τέλος, ζωντανά από το στούντιο C τα έγχορδα της Ορχήστρας θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο γνωστά έργα του Antonin Dvorak, τη «Serenade για έγχορδα έργο 22», την οποία έγραψε μέσα σε 12 μόλις ημέρες, από τις 3 ώς τις 14 Μαΐου 1875 και παρουσίασε για πρώτη φορά, έναν χρόνο αργότερα, το 1876, στην Πράγα.

Διάρκεια: 30΄

Τα έγχορδα της ΕΣΟ διευθύνει ο Στάθης Σούλης.

Τη συναυλία παρουσιάζει ο πιανίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος, Διονύσης Μαλλούχος.

Μοιράσου το άρθρο!