Μετάδραση:«Πρόγραμμα 18+ Υποστηρίζοντας τους Ασυνόδευτους Ανήλικους»!

Η διαπίστωση της απουσίας υποστηρικτικού πλαισίου για τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας, τη στιγμή που κλείνουν τα 18 έτη και ενηλικιώνονται, οδήγησε το 2018 τη ΜΕΤΑδραση στη δημιουργία του προγράμματος 18+ σε πιλοτική βάση και με ίδιους πόρους.
«Το πρόγραμμα 18+ καλύπτει ένα μεγάλο κενό. Μέχρι να ενηλικιωθούν, στους περισσότερους ασυνόδευτους πρόσφυγες προσφέρεται στέγαση και πρόσβαση στο σχολείο. Όμως μόλις γίνουν 18, η πολιτεία τους λέει “τώρα είστε ενήλικες και πρέπει να ζήσετε μόνοι σας”. Ποιο παιδί όμως την ημέρα που κλείνει τα 18 μπορεί να ζήσει χωρίς καμία βοήθεια; Αυτή η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναλαμβάνει δράση η ΜΕΤΑδραση. Γιατί τα παιδιά συνεχίζουν να χρειάζονται βοήθεια ώστε να βρουν δουλειά, να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και να αυτονομηθούν» λέει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Φίλιππος Φιλιππίδης.
Η δράση παρέχει στους νεαρούς πρόσφυγες πρωτίστως στέγη, αλλά και μία σειρά υπηρεσιών που καλύπτουν το σύνολο των βασικών τους αναγκών, όπως νομική συνδρομή και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, ενώ οι άνθρωποι της ΜΕΤΑδρασης φτιάχνουν για κάθε πρόσφυγα ένα εξατομικευμένο πλάνο με σκοπό την ανεξαρτητοποίησή του μέσω εκπαίδευσης και εργασίας.
Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει προσφέρει ασφαλή στέγη και προστασία σε περισσότερους από 80 πρώην ασυνόδευτους ανήλικους από 17 χώρες, μεταξύ αυτών τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Υεμένη και την Παλαιστίνη. Υπολογίζεται ότι μέσα σε έναν χρόνο περίπου, το 60% των νέων γίνονται ανεξάρτητοι, εργάζονται και νοικιάζουν το δικό τους σπίτι. Η ΜΕΤΑδραση παρακολουθεί την πορεία των νέων και προσφέρει στήριξη και στη συνέχεια, κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη.
Σήμερα, η Οργάνωση διατηρεί μία πολυκατοικία στην καρδιά της Αθήνας (την οποία έχει παραχωρήσει υποστηρικτής), όπου σε τρία διαμερίσματα ζουν 16 νεαροί πρόσφυγες, πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι. Σε άλλο διαμέρισμα της πόλης φιλοξενούνται τα κορίτσια, ενώ ανάλογη δομή λειτουργεί και στην Καλαμάτα όπου στεγάζονται 8 νεαροί πρόσφυγες.
Από το ξεκίνημα της δράσης το 2018, πολύτιμη είναι η στήριξη των δωρητών και των υποστηρικτών της Οργάνωσης. Από το 2021, το πρόγραμμα 18+ στηρίζεται επίσης από το ίδρυμα Kahane, και από το 2023 υλοποιείται και με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δείτε εδώ για το Πρόγραμμα Διαβίωσης Νέων 18+

Μοιράσου το άρθρο!