ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΕ ΕΙΚΟΝΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑΣ (HD)

Στο περιβάλλον της ποιότητας υψηλής ευκρίνειας (HD) μπαίνει από τις πέντε το πρωί της Τρίτης 1ης Δεκεμβρίου 2020 η ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ1 θα εκπέμψει σε υψηλή ευκρίνεια εικόνα σε όλη τη χώρα, ενώ το HD σήμα της ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 θα γίνει σταδιακά προσβάσιμο σε πλέον του 80% του πληθυσμού της επικράτειας.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η εκπομπή των τριών καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης σε ποιότητα κανονικής ευκρίνειας (SD), ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα λήψης σε παλιότερες τηλεοράσεις που δεν διαθέτουν τεχνολογία HD.

Η μετάβαση της δημόσιας τηλεόρασης στο περιβάλλον HD, αναβαθμίζει και την μετάδοση των αθλητικών προγραμμάτων της ΕΡΤ. Τον πρώτο λόγο θα έχει η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ1, αλλά και η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, ERTFLIX, στην οποία θα προβάλλεται στο εξής αποκλειστικά το EΡΤSPORTS. Παρακολουθήστε το ERTFLIX δωρεάν από:

 • το διαδίκτυο www.ertflix.gr
 • το κινητό και το τάμπλετ, κατεβάζοντας την εφαρμογή από το Google Play Store,  το App Store και το Huawei App Gallery
 • την smart τηλεόραση, ακολουθώντας τη διαδικασία ενεργοποίησης των υβριδικών υπηρεσιών, δείτε εδώ
 • την smart συσκευή (set top box) ή την smart τηλεόραση με λειτουργικό AndroidTV, κατεβάζοντας την εφαρμογή από το Google TV Play Store
 • την smart τηλεόραση Samsung, κατεβάζοντας την εφαρμογή από την Samsung, δείτε εδώ.

Αναλυτικότερα στην ΕΡΤ3 δημιουργείται ειδική ζώνη (ΕΡΤ3 SPORΤS), ώστε οι φίλοι των sports σε ολόκληρη την Ελλάδα, να παρακολουθούν και σε υψηλή ευκρίνεια (ΗD) τους αγώνες του πρωταθλήματος μπάσκετ της κατηγορίας Α1, την ευρωπαϊκή διοργάνωση Champions League (BCL) και τα Πρωταθλήματα Βόλεϊ, Υδατοσφαίρισης, και Handball.

Tα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι τελικοί του Champions League, του Europa League, η Formula 1 και το Roland Garros θα φιλοξενούνται στην ΕΡΤ1 επίσης σε HD εικόνα.

Όσο για το EΡTSPORTS αποκτά πλέον και διαδικτυακά «αδελφάκια» (ERTSports2, ERTSports3 κ.λπ.), όταν τα αθλητικά γεγονότα χρονικά συμπίπτουν, προκειμένου να μπορούν οι τηλεθεατές να παρακολουθήσουν όποιο άθλημα ή αγώνα επιθυμούν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX, τόσο στην τηλεόρασή τους, όσο και στον υπολογιστή, στα tablets και τα κινητά τους.

Προκειμένου η μετάβαση των καναλιών της ΕΡΤ στo HD περιβάλλον να γίνει πιο εύκολη για εσάς, η ΕΡΤ με το τμήμα τεχνικών της ετοίμασε μια σειρά πιθανόν ερωτήσεων και απαντήσεων ώστε να λυθούν τυχόν απορίες σας.

Q&As:

Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνω εάν δεν εμφανιστεί στον δέκτη μου η νέα εικόνα HD της ΕΡΤ1, της ΕΡΤ2 και της ΕΡΤ3;

Στις περισσότερες τηλεοράσεις τα κανάλια HD της ΕΡΤ θα εμφανιστούν αυτόματα στους δέκτες, με την ΕΡΤ1 HD μάλιστα να καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις και συγκεκριμένα αυτή που είχε το κανάλι ERTSPORTS. Αν ωστόσο δεν συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να προχωρήσετε μέσω του τηλεκοντρόλ σε έναν απλό επανασυντονισμό του δέκτη (αυτόματο ή χειροκίνητο) μέσω των ρυθμίσεων της τηλεόρασης.

Με ποιον τρόπο γίνεται ο επανασυντονισμός των καναλιών;

 1. Ανοίξτε το κεντρικό στο μενού του δέκτη σας
 2. Επιλέξετε «Εγκατάσταση» αν διαθέτετε αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτετε τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη).
 3. Πραγματοποιήσετε αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα
 4. Διαφορετικά πραγματοποιήσετε χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη τα προγράμματα συγκεκριμένης συχνότητας
 5. Στο τέλος της αναζήτησης πατάτε ΟΚ/ ΝΑΙ
 6. Επιλέγετε έξοδο (exit) ώστε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα που επιθυμείτε.
 7. Σε περίπτωση που χρειαστεί, προτείνουμε να πραγματοποιήσετε και επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του δέκτη.
 8. Από την καρτέλα Εργαλεία επιλέξτε Εργοστασιακές Ρυθμίσεις και πατήστε ΟΚ.
 9. Επιβεβαιώστε την επιλογή σας πατώντας Ναι.
 10. Εάν σας ζητηθεί κωδικός, πατήστε 0-0-0-0 ή 1-2-3-4.
 11. Στην αρχική καρτέλα εγκατάστασης επιλέξτε τη γλώσσα που επιθυμείτε και πατήστε ΟΚ.
 12. Όταν η αναζήτηση ολοκληρωθεί πατήστε ΟΚ για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα που επιθυμείτε.

Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνω αν κάποια κανάλια, όπως π.χ. το κανάλι της Βουλής ή τα ξενόγλωσσα κανάλια που μεταδίδει η ΕΡΤ χαθούν από το δέκτη μου ή αλλάξει η θέση τους στη σειρά που επιθυμώ;

Σε έναν αριθμό τηλεοράσεων είναι πιθανόν η ΕΡΤ2HD και η ERT3HD να καταλάβει τις θέσεις κάποιων ξενόγλωσσων καναλιών που προβάλλονται από την ΕΡΤ, όπως το BBC World και το TV5. Παράλληλα σε κάποια μοντέλα είναι πιθανόν να μεταβληθεί και ο αριθμός μετάδοσης του καναλιού της Βουλής, το οποίο στην πλειονότητα των τηλεοράσεων θα εμφανίζεται πλέον στη θέση 1. Ένας απλός επανασυντονισμός του δέκτη (αυτόματος ή χειροκίνητος) θα επανασυντονίσει στην οθόνη σας όλα τα κανάλια και στη συνέχεια αν το επιθυμείτε μπορείτε να κάνετε και μια χειροκίνητη μεταφορά των νέων καναλιών HD της ΕΡΤ ή των παλιότερων που ήδη προβάλλονταν στις επιθυμητές σας θέσεις.

Έκανα τον επανασυντονισμό, αλλά δεν μπορώ να πιάσω την ΕΡΤ2 HD, την ΕΡΤ3 HD και τα ξενόγλωσσα.

Όπως ανακοινώθηκε εξ αρχής, εν αντιθέσει με την ΕΡΤ1 η οποία θα εκπέμψει αμέσως σε HD σε όλη την επικράτεια, η αντίστοιχη μετάβαση της ΕΡΤ2 και της ΕΡΤ3 θα γίνει σταδιακά και θα φτάσει σύντομα στο 80% του πληθυσμού της χώρας. Μέχρι τότε ωστόσο εξυπακούεται ότι το πρόγραμμα και των τριών καναλιών της ΕΡΤ θα προβάλλεται και σε κανονική ποιότητα (SD) προκειμένου να είναι προσβάσιμο από όλους ανεξαιρέτως τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας πιάνουν τα κανάλια ΕΡΤ2 HD, ΕΡΤ3 HD, ΡΙΚ και τα ξενόγλωσσα;

Σημερινή κάλυψη 2ου Πολυπλέκτη Σταδιακή επέκταση κάλυψης 2ου Πολυπλέκτη στην επικράτεια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 σε ποσοστό 80%
Α/Α Πόλη Α/Α Πόλη
1 Αθήνα 1 ΜΥΤΙΛΗΝΗ (πόλη Μυτιλήνης)
2 Θεσσαλονίκη 2 ΘΥΜΙΑΝΑ ΧΙΟΥ (πόλη Χίου)
3 Πάτρα 3 ΜΟΝΤΕ ΣΜΙΘ (πόλη Ρόδου)
4 Λάρισα 4 ΠΥΘΙΟ (Ορεστιάδα )
5 Τρίκαλα 5 ΘΑΣΟΣ (Καβάλα,Ξάνθη,Κομοτηνή)
6 Χαλκίδα 6 ΣΕΡΡΕΣ (Σέρρες)
7 Αλεξανδρούπολη 7 ΔΡΑΜΑ (Δράμα)
8 Κατερίνη 8 ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ (Δυτική Θεσσαλονίκη)
9 Αγρίνιο 9 ΚΕΛΛΗ (Φλώρινα)
10 Καλαμάτα 10 ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (Καστοριά)
11 Ρόδος 11 ΜΕΤΑΞΑΣ (Κοζάνη)
12 Βέροια 12 ΔΟΛΙΑΝΑ (Τρίπολη)
13 Καρδίτσα 13 ΑΝΑΒΡΥΤΗ (Σπάρτη)
14 Τρίπολη 14 ΛΙΓΓΙΑΔΕΣ (Γιάννενα)
15 Κόρινθος 15 ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡΑΣ (πόλη Κέρκυρας)
16 Γέρακας 16 ΣΩΡΟΣ (Βόλος)
17 Γιαννιτσά 17 ΔΟΒΡΟΥΤΣΙ (Λάρισα,Τρίκαλα,Καρδίτσα)
18 Μυτιλήνη 18 ΒΑΘΡΟΒΟΥΝΙ (Χαλκίδα)
19 Σαλαμίνα 19 ΣΤΥΡΑ (Ανατολικά παράλια Αττικής)
20 Ελευσίνα 20 ΧΛΩΜΟ (Θήβα,Λιβαδειά)
21 Πύργος 21 ΔΑΜΑΣΤΑ (Λαμία)
22 Μέγαρα 22 ΜΑΛΑΞΑ (Χανιά)
23 Κιλκίς 23 ΑΧΕΝΤΡΙΑΣ(Νότια Κρήτη)
24 Άρτεμη 24 ΡΟΓΔΙΑ (Ηράκλειο)
25 Ωραιόκαστρο 25 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ (Ιεράπετρα)
26 Αίγιο
27 Κορωπί
28 Πρέβεζα
29 Νάουσα
30 Περαία
31 Έδεσσα
32 Παλλήνη
33 Θέρμη
34 Αλεξάνδρεια
35 Παιανία
36 Καλύβια Θορικού
37 Μεσολόγγι
38 Ραφήνα
39 Λουτράκι
40 Μάνδρα
41 Διαβατά
42 Γλυκά Νερά
43 Κιάτο
44 Άγιος Στέφανος
45 Ζεφύρι
46 Κουφάλια
47 Σίνδος
48 Επανομή
49 Νέα Μηχανιώνα
50 Χαλάστρα
51 Λαγκαδάς

 

Τι θα γίνει με το κανάλι ΕΡΤSPORTS;

Το κανάλι ERTSPORTS από σήμερα θα μεταδίδεται αποκλειστικά μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση είτε μέσω της τηλεόρασής σας, είτε μέσω του υπολογιστή, του τάμπλετ ή ακόμη και του κινητού σας. Στο εξής μάλιστα το ERTSPORTS θα αποκτά και «αδελφάκια» (ERTSports2, ERTSports3 κ.λπ.), όταν τα αθλητικά γεγονότα χρονικά συμπίπτουν, προκειμένου να μπορούν οι τηλεθεατές να παρακολουθήσουν όποιο αγώνα επιθυμούν. Πχ κάθε Σαββατοκύριακο στο ΕRTFLIX θα μεταδίδονται πλέον ταυτόχρονα όλοι οι αγώνες μπάσκετ της Α1 κατηγορίας και οι τηλεθεατές θα μπορούν να επιλέγουν όποιον επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Παρακολουθήστε το ERTFLIX δωρεάν από:

 • το διαδίκτυο www.ertflix.gr
 • το κινητό και το τάμπλετ, κατεβάζοντας την εφαρμογή από το Google Play Store,  το App Store και το Huawei App Gallery
 • την smart τηλεόραση, ακολουθώντας τη διαδικασία ενεργοποίησης των υβριδικών υπηρεσιών, δείτε εδώ
 • την smart συσκευή (set top box) ή την smart τηλεόραση με λειτουργικό AndroidTV, κατεβάζοντας την εφαρμογή από το Google TV Play Store
 • την smart τηλεόραση Samsung, κατεβάζοντας την εφαρμογή από την Samsung, δείτε εδώ.

Και που θα βλέπω της Formula1, το Champions League (BCL) και τα πρωταθλήματα άλλων αγωνισμάτων, όπως του Βόλεϊ και του Πόλο, που μετέδιδε η ΕΡΤ;

Με τη σημερινή αλλαγή, η προβολή του αθλητικού προγράμματος της ΕΡΤ αναβαθμίζεται καθώς η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ1 θα αναλάβουν πλέον την μετάδοση των σημαντικότερων αγώνων, παράλληλα με το ERTSPORTS στο ERTFLIX. Αναλυτικότερα στην ΕΡΤ3 δημιουργείται ειδική ζώνη (ΕΡΤ3 SPORΤS), ώστε οι φίλοι των sports σε ολόκληρη την Ελλάδα, να παρακολουθούν και σε υψηλή ευκρίνεια (ΗD) τους αγώνες του πρωταθλήματος μπάσκετ της κατηγορίας Α1, την ευρωπαϊκή διοργάνωση Champions League (BCL) και τα Πρωταθλήματα Βόλεϊ, Υδατοσφαίρισης, και Handball. Tα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι τελικοί του Champions League, του Europa League, η Formula 1 και το Roland Garros θα φιλοξενούνται στην ΕΡΤ1 επίσης σε HD εικόνα.

Τι θα γίνει με τις τηλεοράσεις που δεν διαθέτουν τεχνολογία HD;

Οι χρήστες τέτοιων τηλεοράσεων θα μπορούν να παρακολουθούν τα αγαπημένα τους προγράμματα και από τρία κανάλια σε ποιότητα κανονικής (SD) ευκρίνειας.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ
210 606 6000 ή μέσω email εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!